Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak 18 maddelik Anayasa değişikliği referandum çalışmaları kapsamında dün Zonguldak'a gelerek, Madenci Anıtı önünde halka hitap etti. Parti otobüsünden halka seslenen İnce'ye; CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, İlçe-Belde Başkanları, Belediye Başkanları da destek verdi.

Referandumda oylanacak 18 maddede halkın yararına bir şey olmadığı ifade eden İnce, şöyle konuştu:

"TTK'DA CUMHURİYET TARİHİNİN EN DÜŞÜK İŞÇİSİ ÇALIŞTIRILIYOR"

"Yeni anayasayı madde madde anlatmaya geldim, en az 50 kere okudum. 'Acaba' dedim, 'bu maddelerin birinde işçiler var mı?', acaba dedim bu maddelerin birinde, 'emekliler var mı, , acaba dedim bu maddelerin birinde, 'terörle mücadele var mı', sana, bana, emekliye, işçiye, memura, öğrenciye, işsize, köylüye, çiftçiye hiçbir şey yok burada. Neden 'Hayır' diyorum; 'Evet' demeyi düşünen Zonguldaklı kardeşim, 15 yıldır iktidardalar, az önce şu yoldan geldim. 15 senede tulumbada su bitene kadar memlekette para kalmamış size bir tane yolu çok görmüş. Ama siz de maşallah onları hep birinci parti yapmışsınız. Allah nazardan saklasın. Yani TTK'da cumhuriyet tarihinin en düşük işçisi çalıştırılıyor, dışarıdan kömür alınıyor, TTK'lı işçiler onda bire düşmüş hala birinci parti yapıyorsun. Biraz da kendini sorgulaman gerekir diye düşünüyorum. Şimdi bakalım maddelere 'Evet' demeyi düşünenlere sesleniyorum; 'Evet' dediğiniz zaman 18 yaşında milletvekili olunacak. Peki, senin vicdanına sesleniyorum Zonguldaklı. Yüreğinin en ince yerine sesleniyorum. İşçi kardeşim, emekli Mehmet amca senin çocuğun 18 yaşında milletvekili olacak mı? Olmayacak. Peki, her yıl bir milyon 200 kişi 18 yaşına basıyor kaç tanesinin çocuğu milletvekili olacak? 3, bilemedin 4, bilemedin 5. Bir milyon 200 bin gençten 2-3 tane göstermelik zengin çocuğunu milletvekili yapacaklar. 20 bin lira maaş verecekler, dokunulmazlık verecekler, askerlikten muaf yapacaklar 18 yaşında 20 bin lira maaş, dokunulmazlık, askerlikten muaf kimin çocuğunu zenginin çocuğunu. Fakirin çocuğu ne olacak? 20 yaşında Cudi'de, Gabar'da, Elbab'da şehit olacak. Hayır, kardeşim, hayır. 'Evet' dediğin takdirde milletvekili sayısı artacak. Türkiye'nin nüfusu ne kadar? 80 milyon. Milletvekili sayımız ne kadar 550. ABD'nin nüfusu ne kadar 300 milyon, Amerika'daki milletvekili sayısı 535. Rusya'nın nüfusu 150 milyon, Rusya'daki milletvekili sayısı 450. Hindistan'ın nüfusu bir milyar 250 milyon, Hindistan'daki milletvekili sayısı 532. Şimdi 'Evet' derseniz kaç yapacaksınız sayıyı, 650. Niye biliyor musunuz, nedenini söyleyeyim. Bakanlar dışardan atanacak, Cumhurbaşkanı yardımcıları dışardan atanacak 50 tanede onları say aynı milletvekili haklarına sahip olacaklar 650. Eyy, benim fakir milletim, ey benim fukara milletim sen bu kadar mı meraklısın milletvekili sayısını artırmaya. 400 milyon para milletvekillerine gidecek. 400 milyon parayla fabrika kursak da gençlerimiz çalışsa daha iyi olmaz m" diye konuştu. Şimdi 'Evet' derseniz meclisi devre dışı bırakıyorsunuz. Meclisi güçsüzleştiriyorsunuz. Milletvekilini, muhtarın yanındaki aza gibi bir şey yapıyorsunuz. Bakın bu milletin başına çorap örer. 'Demedi' demeyin. 'Bir adamın tahtı mı, memleketin bahtı mı?' bunu seçeceksiniz. 'Bir adamın tahtı' diyenler 'Evet' desin, 'memleketin bahtı' diyenler 'Hayır' desin."

"BU MEMLEKETTE UTANMAZLIK TAVAN YAPTI"

"Bu memlekette utanmazlık tavan yaptı. Geçen Balıkesir'de yazmışlar; göklerden gelen bir karar varmış. Açıkça şunu söylemek istiyor: 'Allah 'evet' deyin' diyor. Öyle cahil ki bunlar, Allah'ın göklerde olduğunu zannediyor. Allah, zamandan ve mekandan münezzehtir. Yerde değil, gökte değil, her yerdedir, kalbindedir. Ey cahil. Bunlar mı Müslüman? Afiş asmışlar, utanmadan sıkılmadan, 'Ezan için evet' diyor. 'Hayır' çıkarsa minarelerden klasik müzik mi dinleyeceğiz? Bu ne saçmalıktır? Eğer bu ülkede, bayrağımız gönderdeyse, ezanımız günde 5 vakit özgürce okunuyorsa, bu şehitlerimiz ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Yazmışlar 'Tek bayrak için evet'. Siz Barzani'nin bayrağını Ankara'ya dikmediniz mi? Bu ne yüzsüzlüktür, böyle. Hakan Şükür'ü bize yamamaya çalışıyorlar. Galatasaray, Hakan Şükür'ü FETÖ'cü olduğu için almadı, futbolcu olduğu için aldı. Ama siz FETÖ'cü olduğu için milletvekili yaptınız."

Kanun ile kararname arasındaki farkı anlatan Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı yetkilerini anlatarak şunları söyledi:

"SABAH KALKTI CUMHURBAŞKANI, ELİNE BOŞ BİR KAĞIT ALDI..."

"Bu referandumda, 'evet' derseniz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geliyor. Sabah kalktı Cumhurbaşkanı, eline boş bir kağıt aldı. Yazdı üzerine kararname bir, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan 3,5 milyon Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmıştır. Bunu yazdı, gönder resmi gazeteye, yayınlayın dedi. Yayınlandığı anda vatandaş oldular. İkinci gün kalktı. Kararname iki, yazdı emeklilerin maaşından 3'te 1 oranında kesinti yapılmıştır. Gönderdi Resmi Gazete'ye yayınlandı, yürürlüğe girdi. Bitti, dersin ki meclisi devre dışı bırakıyor kararname. Dersin ki 'olur mu canım yalan söylüyorsun' Ne yaparsın, Anayasa Mahkemesi'ne giderim. Olur 'Sen anayasa Mahkemesi'ne git, bende OHAL ilan ederim'. Altı ay süreyle hakkı var 'evet' derseniz. Peki, OHAL ilan edilirse sen Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir misin? Evet, gidersin, ama Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde 'OHAL'de yetkim yok bunlara bakamam' dedi. Dolayısıyla maaşını kesebilir. Size bu bir ülkeyi hatırlatıyor mu? Azerbaycan gelmiyor mu? Azerbaycan'da akşamdan yengeye söz vermiş, demiş ki 'Yarın sabah seni Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı yapacağım' Kararnameye yazmış. Var mı itirazı olan? Böyle bir memlekette yaşamak ister misin? AKP'ye oy verenlere sesleniyorum. 'Ben Tayyip Erdoğan'ı çok seviyorum' diyenlere sesleniyorum. Sev kardeşim, al mübarek olsun. Git seçimde ver oyunu, ama memleketin tapusunu verme. Bas kahverengiye..."

"ATATÜRK'E BİLE BU YETKİ VERİLMEDİ"

Yeni Anayasa ile tüm yetkinin bir kişiye verildiğini söyleyen Muharrem İnce, "meclisi fes etme" yetkisinin 1924 yılında Atatürk'e bile verilmediğini söyledi. İnce, "Bakın aziz milletim tek kişiye bu yetkiyi vermeyin. Bizim tarihimizde hep Kanuni Sultan Süleymanlar yok, deli İbrahimler var. Bu yetki verilmez. 1924'te Anayasa yapılıyor. Önerge veriyorlar diyor ki 'Atatürk'e meclisi fes etme yetkisi' verelim. Vermek istiyorlar. Milletvekilleri itiraz ediyor. Hayır diyorlar 'Biz Atatürk'ü çok severiz, Gazi Paşa canımızdır, ciğerimizdir. Ama söz konusu çocuklarımızın geleceğidir. Biz çocuklarımızın geleceğini Gazi Paşa'ya bile veremeyiz' diyorlar. O zaman size şunu söylüyorum. Atatürk'e verilmeyen bu yetkiyi kimseye veremeyiz. Onun için 'hayır' diyoruz" dedi.

"FETÖ'YE HİZMETTEN MADALYA TAKSINLAR"

Cumhurbaşkanına gazilik unvanı verileceğini de savunan İnce, "Ben milletvekiliyim. Benim oy hakkım var. Ben bir şartla 'Evet' oyu veririm. FETÖ'ye 17 üniversite kurdurduğu için, FETÖ'cüleri general, vali, profesör yaptığı için FETÖ'ye hizmetlerinden dolayı yakasına madalya taksınlar, sonra gaziliği görüşürüz" diye konuştu.

İnce, konuşması sırasında boynuna Zonguldak Kömürspor atkısı taktı.

Editör: Pusula Gazetesi