Zonguldak´ta bir lisede 25 yıldır tesviye öğretmenliği yapan Hakan Topatan, aynı zamanda 19 yıldır da avukatlık mesleğini sürdürüyor.
Alınan bilgiye göre, 1980´de Zonguldak Anadolu Teknik Lise, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinden mezun olan Topatan, aynı yıl Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesini kazandı.
Öğretmen olarak 1984´te Konya´nın Seydişehir ilçesine atanan Topatan, içinde çocukluk yıllarından kalan avukat olma hevesinin ağır basması üzerine sınava girerek Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı.
Bir yandan öğretmenlik yaparken diğer yandan da hukuk bölümünde okuyan Topatan, Zonguldak´a tayininin çıkmasının ardından stajını tamamladı, Zonguldak Barosu´na kayıtlı avukat oldu.

-İKİ MESLEĞİN TEMELİNDE İNSANLIK VAR

Hakan Topatan, öğretmenliğin de hukukun da temelinin insanlık üzerine inşa edildiğini ve birbiriyle bağdaştığını söyledi.
Bir taraftan öğrencileri eğitirken, diğer taraftan da toplum içindeki insanlar arasında sorunları irdelediklerini ifade eden Topatan, şöyle konuştu:
´´Her iki mesleği yaparken de keyif alıyorum. Öğretmenlik çok farklı meslek. Doyuma ulaşma anlamında güzel bir çalışma hayatı. Çünkü eğitiyorsun, verdiğin eğitimin keyfi ve hazzı tartışılamaz. Aynı yaş grubundaki insanlarla ilgileniyorsun. Kuşaklar arasındaki değişiklikleri, modadan tutun da anlayış değişikliklerini gözlemleyebiliyorsun. Avukatlıkta ise karşındaki insanı savunuyorsun, ona yardımcı olup suçsuzluğunu ispatlamaya çalışıyorsun.´´

-CEZAEVLERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİ

Topatan, 2000´de Cezaevlerini İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu dönemde il genelindeki cezaevlerini gezdiğini belirterek, şunları kaydetti:
´´Bu gezilerimde bana ´nasılsın hocam´ diye hitap eden liseden bazı öğrencimle karşılaştım. Onlarla birlikte öğrencilik yıllarını konuştuk ve değişik sebeplerden dolayı mahkum olduklarını öğrendim. Ancak beni duygulandıran bir anımı hiç unutamıyorum. Bir gün Ereğli ilçesinde cezaevini denetlemeye gittiğimizde avukatla müvekkili konuşuyordu. O sırada ´kolay gelsin´ dediğimde avukat ayağa kalktı, elimi öptü ve hocam nasılsınız dedi. Ben kendisini tanıyamadığımı söylediğimde bana liseden öğrencim olduğunu söyledi. Bir öğrencimin benim gibi avukat olması ve müvekkilini savunması beni duygulandırmıştı.´´

-ÖĞRETMEN ARKADAŞLARINI SAVUNUYOR

Bazı öğretmen arkadaşlarının memuriyetten dolayı doğan sıkıntılarını da hukuksal yönden savunduğunu bildiren Topatan, şöyle devam etti:
´´Öğretmenlik mesleğinden kaynaklanan idari yargılar ve zaman zaman da ceza yargılamalarıyla uğraşıyorum. Öyle ya da böyle öğretmen arkadaşlarım bana gelip ´beni savunur musun´ diyorlar. Özellikle öğretmenlikle ilgili idari yargılarda ve atamalardan kaynaklanan davalara bakıyorum. Öğretmen arkadaşlarımın bana gelmesinin nedenlerinden birisi hem memuriyeti hem de hukuku biliyor olmamdan kaynaklanıyor.´´
Editör: Pusula Gazetesi