Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon, dedesini anlattı. Mehmet Akif'in çok yönlü bir şahsiyet olarak nitelendiren Selma Argon, O'nun hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadığını ve bunu şiirlerine de yansıttığını söyledi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen "Bir Kendi Olma Mücadelesi: Mehmet Akif" başlıklı program, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Program, şiir ve müzik dinletisi ile panel şeklinde gerçekleştirildi. İlk olarak Türk Halk Müziği Topluluğu Danışmanı Okt. Kemal Akdemir rehberliğinde Düzce Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri tarafından şiir ve müzik dinletisi icra edildi. Öğrenciler birbirinden değerli şiirleri başarıyla seslendirdi.
Şiir ve müzik dinletisinin ardından programın panel bölümüne geçildi. Panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıldönümünü kutladıklarını ifade etti. Bu müstesna marşın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy'u vefatının 81. yılında saygıyla andıklarını belirten Prof. Dr. Genç, sözü panelistlere bıraktı.
Programın ilk konuşmacısı olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Uçman, "Mehmet Akif'in Milli Mücadele Yılları" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Mehmet Akif'i bir iman abidesi şeklinde tanımlayan Uçman, 16 Mart 1920'de İstanbul işgal edilince, vatanperver Türk aydınları gibi O'nun da milli mücadele için Anadolu'ya geçtiğini ifade etti. Mehmet Akif'in Balıkesir, Ankara ve Kastamonu gibi şehirlerde verdiği vaazlarla halka birlik ve beraberlik şuuru aşıladığına dikkat çeken Prof. Dr. Uçman, Kurtuluş Savaşında milletimizin yekvücut olmasına büyük katkısının olduğunu sözlerine ekledi. Birinci TBMM'de Burdur Milletvekilliği yapan Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazma sürecinden de bahseden Prof. Dr. Abdullah Uçman, program vesilesi ile O'nun hatırası önünde saygıyla eğildiğini dile getirerek sözlerini sonlandırdı.
Program, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un torunu olan Selma Argon'un, konuşmalarıyla devam etti. Her gittiği konferansta büyük bir sevgiye mazhar olduğunu ve ailesinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Selma Argon, öğrencilere Safahat'ın en güzel bölümlerinden biri olan Asımlar şeklinde seslendi. "Sizler de Asımlarsınız. Vatan için çalışan herkes Asım'ın neslidir" diyen Argon, dedesi Mehmet Akif Ersoy ile ilgili önemli kesitler paylaştı. Mehmet Akif'in görevi gereği çok seyahat ettiğini belirten Selma Argon, Çanakkale Şiirini hiç Çanakkale'ye gitmediği halde yoğun duygularla Necid çöllerinde yazığını sözlerine ekledi. İstiklal Marşı'ndaki "Korkma" kelimesinin milletimize bir teminat olduğunu vurgulayan Argon, İstiklal Marşı'nın aynı zamanda istikbalimizin de marşı olduğunun altını çizdi. Mehmet Akif'in çok yönlü bir şahsiyet olarak nitelendiren Selma Argon, O'nun hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadığını ve bunu şiirlerine de yansıttığını belirterek sözlerini noktaladı.
Programın bir diğer konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ, "Gönüllü Sürgün Mehmet Akif Ersoy" başlıklı bir konuşma yaptı. Mehmet Akif'in Mısır hayatının herkes tarafından merak edildiğini söyleyen Uludağ, birtakım şartların O'nun Mısır'a gitmeyi zorunlu kıldığını ifade etti. Şapka inkılabına karşıtlığının doğru olmadığını ve Mısır'a bu sebeple gitmediğini dillendiren Doç. Dr. Uludağ, Mehmet Akif'in 11 yıl yaşadığı Mısır'da vatanı, hükümeti ve milleti aleyhine bir tek kelime bile zikretmediğine dikkat çekti.
Programın son konuşmacısı Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim ÜyesiYrd. Doç. Dr. Sibel Bayram ise "Balkanlardan Mehmet Akif'e Bakmak" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Balkanlarda Mehmet Akif'in fikirlerinin geniş yankı bulduğuna işaret eden Bayram, özellikle Bosna Hersek'te Misbah mecmuası vasıtasıyla O'nun değerli fikirlerinin Balkan topraklarında yayıldığını dile getirdi.
Program, davetli konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi