Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mesut Fırat ile Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Sekreteri İsmet Akyol ve Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan'ın ihraç edilmesiyle ilgili olarak Zonguldak Valisi Ali Kaban'la görüştü. Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Başkanı Orhan Yılmaz'ın da katıldığı görüşmede, norm fazlası öğretmenlerin durumu, yargı kararlarına rağmen göreve başlatılmayan okul müdürleri ile bir yıl içinde adaylığı kaldırılmayan aday öğretmelerin durumu da gündeme getirildi.

Eğitim-Sen MYK üyeleri Fırat ve Sağdıç, Valilikle yapılan görüşmenin ardından önce Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi'nde, daha sonra da Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği'nde toplantı gerçekleştirdiler.

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mesut Fırat, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL uygulaması ve KHK'lerin fırsata çevrilerek KESK, KESK'e bağlı sendikalar ve Eğitim-Sen'e yönelik sistemli bir saldırı yürütüldüğünü söyledi. Fırat, bu saldırılara karşı hem Türkiye'de hem de uluslararası boyutta bir dayanışma yürütüldüğünü söyleyerek, "İki gün önce sendikamıza ve sendikal faaliyetlerimize yönelik hukuku yok sayan uygulamalar ile temel hak ve özgürlüklere yönelik kısıtlayıcı pratikleri görüşmek üzere Eğitim Enternasyonali, ETUCE ve Avrupa sendikaları temsilcilerinden oluşan heyet sendikamızla dayanışmak için Türkiye geldi. Gelen heyet sendikamızla, KESK'le, ihraç edilen öğretmen ve akademisyenlerle, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF Türkiye Ofisi ile birçok uluslararası kuruluşla görüşme yaptı. Milli Eğitimden ve üniversitelerden KHK ve Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ihraç edilen 1510 üyemize her ay düzenli maddi yardımda bulunuyoruz, davalarını açıyoruz. İş bırakma eylemleri nedeniyle çeşitli illerde verilen maaş kesimi vb. gibi cezalar da idare mahkemelerden ve Danıştay'da iptal ediliyor" dedi.

Eğitim-Sen Genel Örgütlenme ve Yüksek Öğretim Sekreteri İsmail Sağdıç da, eğitim ve bilim emekçilerinin ihraçlarla, baskı ve tehditlerle susturulamayacağını vurgulayarak, "OHAL'in ilanından itibaren 100 binin üzerinde kamu emekçisi hiçbir adli ve idari işlem yapılmadan KHK'lerle işten çıkarıldı. 33 bin 55 eğitim emekçisi, 4 bin 811 bilim insanının, işi, emeği, çalışma hakkı gasp edildi. Eğitimin ve ülkenin geleceğine yönelik hukuk dışı adımlar atıldı. Hiç ilgisi olmadığı halde Eğitim Sen ve KESK'e yöneltilen açığa alma, ihraçlar, sürgünler, cezalar yaşanmaktadır. Siyasi iktidarın, yıllardır eğitimin dinselleştirilmesine ve ticarileştirilmesine karşı direnen, laik-bilimsel eğitimi savunan, emek, barış ve demokrasi mücadelesi yürüten eğitim ve bilim emekçilerinden intikam alırcasına hareket etmesi kabul edilemez" dedi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban'la yapılan görüşme hakkında da bilgi veren Sağdıç, "Hukuksuzca ihraç edilen Şube Sekreterimiz İsmet Akyol ve Çaycuma Temsilcimiz Gökhan Taner Günsan'ın neyle suçlandığını bilmediklerini, Sayın Vali'ye delillerin ortaya konması gerektiğini söyledik. Suçu isnat eden suçu ispatlamak durumundadır. İhraç edilen isimlerin belirlenmesinde Bakanlık, Valiliklere, Valilikler de Bakanlığa sorumluluğu atıyor. Ama biliyoruz ki il ve ilçelerde kurulan OHAL Büroları bu isimlerin belirlenmesinde etkisi var. Sıbyan mektepleri gibi birçok uygulamayla pilot bölge seçildiği anlaşılan Çaycuma'da Şube Sekreterimiz İsmet Akyol ve Çaycuma Temsilcimiz Gökhan Taner Günsan'ın bu uygulamalara Eğitim-Sen olarak itiraz etmiş olmaları onları hedef haline getirmiştir. Çaycuma halkının, Zonguldak halkının, farklı eğilimlere sahip kesimlerin Çaycuma'daki bu ihraçlara kabul etmediği ve sendika yöneticilerimize verilen destek Ankara'dan ve Türkiye'nin her yerinden görülüyor. Eğitim-Sen Genel Merkezi olarak teşekkür ediyoruz, bu dayanışma için. Herkes emin olsun ki başta Akyol ve Günsan olmak üzere hukuksuzca ihraç edilen tüm Eğitim Sen üyeleri görevlerine döneceklerdir" dedi.

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mesut Fırat ve Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile de bir görüşme yaptılar.

Editör: Pusula Gazetesi