Zonguldak İl Genel Meclisi Kasım ayı 18. birleşimini gerçekleştirdi. 18 Kasım 2009 günlü 17. birleşimine ait toplantı tutanak özeti okunup oy birliği ile kabul edildi. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu&[#]8217;nun 45. madde ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 27. maddesi gereğince hazırlanan, İl Özel İdaresi&[#]8217;nin 26 milyon 500 bin TL&[#]8217;ye bağlanan, 2010 yılı hazırlık bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu&[#]8217;nun 20 nolu raporu görüşülerek karara bağlandı.
Raporun okunmasının ardından sıralanan maddeler oy birliği ile kabul edildi. Oylama sonrası 2010 yılı bütçesi hakkında CHP İl Genel Meclisi Üyeleri Grubu adına Turan Oral söz aldı. Bütçe çalışmaları için en önemli sorunun kaynak sorunu olduğunu ifade eden Oral, &[#]8220;Bu bizim meclisimizin hazırladığı ilk bütçedir. Bu güne kadar ki uygulamalarda geçmiş bütçenin uygulamaları söz konusuydu. Biz de dolayısıyla burada yapılan işlerin denetlenmesini yapmaya çalıştık. Ama ilk defa burada komisyonlarda görev alarak önümüzdeki döneme ilişkin kendi görüşlerimizi ifade etme ve kaynaklar üzerinde az da olsa tasarrufta bulunma imkanımız oldu. Biz buraya seçilirken 6 ilçeden 372 köyün sorunlarını çözmek için geldik. Bu bütçe çalışmaları içerisinde her şeyden önemlisi kaynak sorunudur. Kaynak için baktığımızda bütçe komisyonuna gelen 26 trilyonluk bir bütçe vardı. Bunun en büyük geliri özel idare kaynaklarından gelen yaklaşık 25 trilyon liraydı. Diğer gelirler, pek de oynama şansımız olmayan kira, satışlar yada ceza gelirleri gibi diğer gelirlerden oluşuyor&[#]8221; dedi.
Plan bütçe komisyonunda bu kaynağı arttırma imkanının olmadığını ifade eden Turan Oral, kaynak konusunda iki çözümün sorunlara çare olacağını belirtti. Dönemin sıkıntılı geçeceğini söyleyen Oral, &[#]8220;İl Özel İdaresi kaynaklarının arttırma veya yeni kaynaklar oluşturma imkanımız olmadığı için biz plan bütçe komisyonunda bu kaynakların nerelerde kullanılacağı üzerinde çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmada para ile oynama şansımız yok ama verimliliği arttırma, acil sorunları çözmek açısından bir kalemden bir kaleme transfer işlemini yaptık. Netice itibariyle, bu kaynaklarla bu kadar oluyor. Bunun yaklaşık yüzde 54&[#]8217;ü yatırımda görülüyor. Diğerleri mevcut sistemin çevrilmesi için kullanılacak kaynaklar. Burada bizim sorunlarımız çok. Kanalizasyonlar önemli sorun. Çöp sorun, yol kısmen sorun. Su işlerinde kısmen sorunlarımız var. Burada önümüzdeki dönem için çözüm üretmenin tek yolu ya KÖYDES için ayrılacak kaynaklardan daha fazla pay alıp bu sorunları çözmeye çalışacağız. Yada belirli projeler üzerinde bakanlıklar üzerinden kaynak aktararak sorunları çözmeye çalışacağız. Bu dönemin sıkıntılı geçeceğinin farkındayım&[#]8221; diye konuştu.

HİZMET, İNSAN OLAN YERE YAPILIR

Köy hizmetlerinin Özel İdare&[#]8217;ye devir olduktan sonra Özel İdare&[#]8217;nin şehrin belediyesi olduğunu söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi, köylerin sorunlarından öte köylülerin göçlerini önleyecek projelerin oluşturulup hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Hizmetin insan olan yere yapıldığını ifade eden Terzi şöyle konuştu:
&[#]8220;Önceden köy hizmetleri vardı. Hizmet bu kanalla yapılıyordu. Köy hizmetleri özel idareye devir olduktan sonra Özel İdare artık bu şehrin belediyesi oldu. Yani bir şehrin belediyesinden fazla daha çok alana hizmet eder olduk. Arkadaşlarımdan şunu rica ediyorum. Bulunduğumuz ilçenin sadece tabi bunlar bizim kırsalda birinci öncelikli görevlerimiz ama onlara yine de öncelik veriyoruz. Alt yapıdır, yoldur, kanaldır. Köylerimize bakıldığı zaman, bir sürü alt yapısı bitmiş köylerimizde maalesef insan azlığı var. Belki şehirde olmayan bazı alt yapılar köylerimizde var ama köylerimizde insan kalmamış. Görevlerimizden biri de köylerimizde insanların kalabilmeleri için proje geliştirmek. Her arkadaşımız, haklı olarak alt yapıdan, sudan bahsediyor. Bizim yapılan hizmetler insan içindir. Hizmet, insan olduğu yere yapılır. İnsanların refahı için yapılır. Biz bir çok köyün alt yapı hizmetlerini yaptık. Ama insanlarımız ama eğitim ama iş nedeniyle köylerini terk edip şehre indiler.&[#]8221;
Toplantıda, bir sonraki toplantının 20 Kasım 2009 saat 10.00&[#]8217;da gerçekleştirilmesine karar verildi.
Editör: Pusula Gazetesi