Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, tersanelerden çıkarılan işçilerle birlikte işsiz sayısının çığ gibi büyüdüğünü söyledi.
Alaplı´daki işsizlik sorununu çözmek için çalışmalar yaptıklarını ve çok sayıda firmanın Alaplı´da yatırım yapmak istediğini ifade eden Çimenoğlu, "Bu gidişe birilerinin dur demesi ve bu sesin duyulması gerekiyor" dedi.
Başkan Çimenoğlu açıklamasına şöyle devam etti: "Alaplı´da üç tane tersane yeri tahsis edildi. Bunlardan iki tanesi sac´dan gemi yapıp imal edecek. Diğeri de ahşap yat imalatı yapacaktı. Bu tahsislerin yapılalı 2 sene oldu. Süreleri doldu tekrar uzatıldı. Bunlardan ahşap yat yapacak olan tersane ciddi bir şekilde çalışmasına devam ediyor. Şu anda ÇED raporunu almak için çalışmaları devam ediyor. Ama diğer iki tersaneden bir girişim, hareket yok. Bunlar denizi doldurup işlemlerine başlayacaklar. Fakat dedikleri şu; krizden dolayı bu yatırımları şuanda yapamıyoruz. Dolayısıyla işsizliğe çare olacak, 5 bin kişinin çalışacağı tahmin edilen tersaneyle ilgili hiçbir gelişme yok.


İşsizlik sorunu çığ gibi büyüdü
Gülüç´te yapılmış 3 tane tersane ve daha önceden işletmeye başlayan 4-5 tane tersane var. Bu Dünyadaki ve Türkiye´deki kriz özellikle denizcilik ve taşımacılıktaki krizden dolayı o tersanelerde işlerini durdurma noktasına kadar geldiler. Rölantide devam ediyorlar. Orada çalışan 4-5 bin kişinin neredeyse yarısından fazlası işten çıkarıldı. Çalışan insanlarda maaşlarını düzenli olarak alamıyorlar. İşsizlik sorunu da çığ gibi büyüdü. Bugün 45 bin nüfuslu bir Alaplı´da yaklaşık 8-9 bin tane işsiz var. Bu kadar işsiz varken birde Gülüç´teki işlerin azalmasından dolayı çalışanların işlerinden olması başımıza daha büyük sosyal sorunlar açmaya başladı. Çok büyük bir sıkıntı var. Bana göre en büyük sorun işsizliktir. Enflasyon ne olursa olsun işsiz adamı ilgilendirmez. Cebinde parası olmayan, ekmek alamayan adam için enflasyon ister çıksın isterse insin. Sonuçta ne olursa olsun alamıyor. Biz yerel olarak bunu belediye meclis gündemimize de getirdik.
Alaplı Kapalı Pazaryeri&[#]8217;nin satışını gündeme getirdik. Biz bu pazaryerinin satışını belediyeye kar getirmek amacıyla, belediyenin borçlarını kapatması amacıyla yapmıyoruz. Alaplı´ya tekstil fabrikası açmak isteyen bir firma var. Çok da ciddi bir firma. Bu Örma Tekstil diye bir firma. Bunların İstanbul´da Çerkezköy´de ve birkaç yerde firmaları var. Örma Tekstil teşvikten dolayı Alaplı´ya gelip fabrika açmak istiyor. Bu fabrikada çalışacak olan insan sayısı da bin kişi. Bu bin çalışanında yüzde 75´i de bayandan oluşuyor. Kapalı pazaryerini bu firmaya satabilirsek hemen fabrika açacaklar. Bin kişide çok iyi bir rakam.
Alaplı´ya bir akım var
Yine Alaplı´ya jeneratör fabrikası açmak isteyen bir firma var. Güçbir jeneratör fabrikası. Alaplı´da 10 dönümlük bir yeri var. Köklü bir firma. Orada da 250 kişi çalışacak ve burada Endüstri Meslek Lisesi mezunu insanlardan oluşacak. Fakat bir takım bürokratik sıkıntıları var. O aşılırsa hemen çalışmaya başlayacaklar.
Ayrıca bizim liman projemiz var. Bu limanla ilgili çeşitli girişimlerde bulunduk. Alport diye bir firma kuruldu. Bu firma herkese de açıktır. Amaçları da bu işin öncülüğünü yapıp bürokratik işlemleri tamamlamaktır. Müracaatlarımızı da yaptık. İmar raporumuzu ve gerekçeli raporumuzu da hazırladık. Şimdi ÇED raporu için müracaat edilecek. O da tamamlandıktan sonra Alaplı´ya böyle bir limanı kazandırmak istiyoruz. Yaklaşık 100 milyon dolar civarında olan bir yatırım. Böyle bir limanda Alaplı´ya çok büyük bir hayat, can verir. Yani Alaplı´ya bir akım var. Biz belediye olarak bir yere kadar yetkiliyiz. Ama bu işin öncülüğünü yapıyoruz. Gelmek isteyen yatırımcıları cesaretlendiriyoruz.

100 kişiden 95´i işsiz
Ama tersanelerden insanların çıkarılması artı işsizlik çok çok büyük bir sıkıntı. O işten çıkarılan insanların iş bulamamış insanlardan daha başka sıkıntıları var. Bu insanlar yeni evlenmişler. Mobilya, araba, beyaz eşya gibi şeyler almışlar. Yani borçlanmışlar. Bu insanlar bu borçlarını ödeyemiyorlar. Bu nedenle Alaplı´da müthiş bir icra furyası başladı. Bu insanlar her şeylerini kaybettiler.
O kadar zor durumdalar. Birilerinin bu sesi duyması lazım. Ayrıca bu insanların en kolay ulaştığı yetkili kademe belediye başkanlığı. Ankara´ya gittiklerinde dertlerini anlatamıyorlar. Biz her gün halkla iç içeyiz. Biz Belediye Başkanlarından daha iyi bu insanların durumunu anlayabilen, sıkıntılarını bilen hiçbir siyasi kademe olamaz. Sabah 8´de kapımızdan çıktığımız an bir iş isteyenle karşılaşıyoruz. Bizden yol, su istemiyorlar. Daha önceki belediye başkanlığımda bize yollarının bozuk olduğunu, parklarının olmadığından dolayı isyan ediyorlardı. Ama şimdi herkesin derdi iş. Yanıma gelen 100 kişiden 95 iş istiyor. Bu kadar zor durumdalar. Çok üzülüyoruz bu duruma. Bunlara birilerinin çare bulması lazım."
Editör: Pusula Gazetesi