Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından cevaplanmasını istediği bir soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk´ün önergesinde TRT´nin reklam ihaleleri konusunda sorular yer aldı.
Köktürk´ün soru önergesinde şu sorular yer alıyor:
"TRT Reklam Ortamları Satış İhalesi hangi tarihte ve hangi usulle yapılmıştır? Bu ihale ilanı nerelerde hangi tarihlerde yayınlanmıştır? İhale idari şartnamesine ´Bu ihaleye yalnızca kendisinden teklif istenilen firmalar katılabilir. Konsorsiyumlar bu ihaleye katılamazlar´ şeklindeki 6. madde hangi gerekçeyle konulmuştur? Bu sınırlama Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili mevzuata uygun mudur?"
Bu ihaleye kaç firmanın davet edildiğini soran Köktürk, ayrıca şu soruları yöneltti: "Davet edilen firmalar hangi ölçülere göre belirlenmiştir? 27 Mart 2009 da saat 14:00´de yapılacağı bildirilen ihaleye hangi firmalar teklif vermiştir? Davet edilmeyen firmalar TRT´ye ihaleye ilişkin itirazlarda bulunmuş mudur, bu itirazların gerekçesi nedir?
İtiraz eden firmalar arasında yargıya başvuranlar var mıdır? Davet edilen firmalara 27 Mart 2009 da saat 14:00´de yapılacağı bildirilen ihale hangi gerekçeyle yapılmamıştır? 06.05.2009 tarihinde yapılan ihaleye hangi firmalar teklif vermiştir? İhaleyi hangi firma almıştır? İhalenin sonuçlanmasından sonra alt yükleniciye devredilen işler var mıdır?"
Köktürk, TRT´nin Reklam İhaleleri konusunda verdiği soru önergesinde şu sorulara da cevap istedi: "TRT reklam ortamlarının satışı hangi alt yüklenici firmalar tarafından yapılmaktadır? Bu alt yüklenici şirket hangi kıstasa göre seçilmiştir. İhaleyi alan asıl firma ile alt yüklenici firmalar arasında AK Parti´nin reklam ve tanıtımlarını yapanlar var mıdır? 50.000 TL sermayeli bir firmanın 180 milyon TL´lik ilaheye girmesi ve bu ihaleyi alması normal midir? İhaleyi alan firmanın Mart ve Ekim ayları
arasında ortaklık yapısının, ortaklarının ve isminin değişmesinin gerekçeleri nedir? TRT Reklam Yönetmeliği´ndeki ´Kurum, reklam sürelerinin bir bölümünü ya da tamamını Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Satış Yönetmeliği´ndeki usul ve esaslar uygulanmak suretiyle satabilir´ şeklindeki düzenleme hangi tarihte yapılmıştır? Önce ihalenin yapılması ve daha sonra yönetmelikte reklam sürelerinin satışına ilişkin düzenleme yapılması yasa ve yönetmeliklere, hukuka uygun mudur? Her iki ihaleye de tek ve aynı
firmanın katılması K.İ. Kanununa uygun mudur? 50.000 TL sermaye ile 180 milyon liralık ihaleyi alan bu şirkette yüzde 7.7 hissedar olan kişiye, şirket adına İstanbul, Sarıyer´de kayıtlı Gayrimenkulün 2 milyon 657 bin liraya devri sizce normal midir? Kamu kuruluşu olan TRT´nin logolarının ihaleyi alan şirket ve alt yüklenici tarafından kullanılması sizce yasal mıdır?"
Editör: Pusula Gazetesi