4 Aralık… Dünya Madenciler Günü… Başta taşkömürü olmak üzere yerin yüzlerce metre altındaki yeraltı kaynaklarını yeryüzüne çıkararak, ülke ekonomisine kazandıran madencilerimizin günü… Zonguldak’ta “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla yayımlanan kutlama mesajları şöyle:
ÇATUROĞLU: “MADENCİLER, ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA ÇOK BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, “4 Aralık Madenciler Günü”nü kutladı.

Milletvekili Çaturoğlu, yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Madencilik, dünyada en zor ve meşakkatli bir mesleğidir. Bu mesleği yapan madencilerimiz geçimlerini kazanmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışmaktadırlar. Bu görevi yerine getirirken yerin binlerce metre altında verilen mücadeleyi, birlikteliği ve dayanışmayı başka hiçbir alanda görmek mümkün değildir. Ülkemizin kalkınmasında tartışılmaz öneme sahip olan madenlerimizin gün yüzüne çıkartılmasında en büyük pay şüphesiz madenci kardeşlerimizindir. Madencilerimizin hak ettiği değeri alabilmesi için, bu güne kadar AK Parti Hükümetlerimiz döneminde, işçi sağlığı ve güvenliği, yer altında çalışan işçilerimizin çalışma şartları, maden ocaklarının etkin ve sıkı denetimi ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bundan sonrada maden ocaklarında elim hadiselerin yaşanmaması için, kazalara neden olan eksiklikler, hatalar ve ihmaller tespit edilerek yapılması gereken yasal düzenlemelerin gayreti içerisinde oluyoruz. İşverenlerimiz de dünyada gelişen ve değişen teknoloji imkanlarından faydalanarak, maden ocaklarındaki çalışma şartlarını iyileştirmeleri yönünde kendilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Ülkemizin kalkınmasında çok büyük öneme sahip maden sektöründe hizmet eden tüm madencilerimizin ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, bu uğurda yaşamını yitiren maden şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm madencilerimize aileleri ile birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum."
KARAKAYA: “YERALTI KAYNAKLARINI DOĞAYLA MÜCADELE EDEREK ÜRETEN MADENCİLERİMİZE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ”

Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya’nın “4 Aralık Dünya Madenciler Günü”nü kutlama mesajı şöyle:

“Madencilik, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli bir yer tutmuştur. 21’inci yüzyılda yeraltı kaynakları insanın yaşamının sürdürülebilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi bakımından önemli göstergelerden olmuş ve bu önemini gelecekte daha da arttıracaktır. Günümüzde ise, toplumların enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik kullanılan madenlerin yer altından çıkarılması çok önem taşımaktadır. Enerji kaynaklarının yer altından yer üstüne çıkarılması oldukça tehlikeli ve meşakkatli bir iştir. Yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilerimize, toplum olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Bilindiği gibi yaşadığımız yöre, geniş yeraltı kaynaklarına sahip bir maden bölgesidir. Bu nedenle hemen hemen her evde bir madenci yaşamakta, yoksa bile; akrabalarımız, komşularımız veya arkadaşlarımız arasında mutlaka bir madenci tanıdığımız bulunmaktadır. Bu nedenle madenciliğin ne kadar zor bir sanat olduğunu ve yeryüzünün yüzlerce metre altında ne kadar zor şartlarda çalışıldığını hepimiz biliyoruz. Dünya iktisadi tarihinde, sanayi devrimini başlatan, ülkelerin kalkınmasını sağlayan, insanlığın olmazsa olmazları arasında bulunan, enerji kaynakları açısından dünya ve ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli yeri olan kömürü yer altından çıkararak ülkemiz ekonomisine kazandıran, bu görevi yerine getirirken çok zor şartlar altında türlü fedakarlıklara katlanan, başta madenciliğin ve emeğin başkenti olan Kozlulu ve Zonguldaklı madencilerimiz ve aileleri olmak üzere, yöremizdeki ve ülkemizdeki tüm madencilerimiz ile ailelerine sağlıklı ve mutlu ömürler diliyor, madenlerde yaşamını yitiren maden şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyor, tüm madencilerimizin ‘Madenciler Günü’nü kutluyorum.”

AKDEMİR: “MADENCİLERE, TOPLUMUN VEFA BORCU BULUNUYOR”
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, dünyanın en zor işinin madencilik olduğunu belirterek, “Yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilere, toplumun vefa borcu bulunmaktadır. Yerin metrelerce altında insanlığa hizmet için gerektiğinde canlarını hiçe sayan maden emekçilerine hakettikleri değerin verilmesi aynı zamanda bir insanlık görevidir. Bu görevi yerine getirirken, yerin metrelerce altında canlarını hiçe sayarak verilen mücadeleyi, birlikteliği ve dayanışmayı başka hiçbir alanda görmek mümkün değildir. Madencilik, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olmuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda yeraltı kaynakları insanın yaşamını sürdürülebilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi bakımından belirleyici olmuş ve gelecekte daha da belirleyici olacaktır. Bu bakımdan, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir. İlimiz, ülkenin önemli maden ocaklarının bölgemizde kurulmasıyla Karadeniz’e ayrı bir itibar kazandırmıştır. Şüphe yok ki, bu uğurda binlercesini şehit verdiğimiz vefakâr ve cefakâr maden işçimizin alın teri ve kutsal emeği vardır. Madencilerimizin emekleri asla yadsınamaz. Ekmeklerini kazanmak için yerin yüzlerce metre altında çok zor koşullarda ve canları pahasına çalışan madenci arkadaşlarımızın emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir. Tüm dünya toplumların kutladığı bir gün olan 4 Aralık, emeğin başkenti Zonguldak için de ayrı bir öneme sahiptir. İlimizde, maden işçiliği, alın teri, emek demektir. Bu duygu ve düşüncelerle, maden kazalarında yaşamını yitiren maden işçilerimizi bir kez daha saygıyla anıyor, maden çalışanlarının daha iyi koşullarda çalışma şartlarının oluşturulması temennisi ile ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum” dedi.
UYSAL: “MADENCİLERİMİZE OLAN VEFA BORCU ASLA ÖDENEMEZ”
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Uysal’ın mesajı şöyle:

“Yerin binlerce metre altında, her türlü zorluklara karşı alın teri dökerek, emek mücadelesi veren ve bu uğurda canlarını veren madencilerimize olan vefa borcu asla ödenemez. Ülkemizin değişik bölgelerinde ve bölgemizde maden kazaları sonucu yaşadığımız acıların yaralarını sarmaya çalışırken yeni acılar yaşamamak için, iş güvenliği ve yasalarının uygulanması konusunun önemine vurgu yapmak gerektiğine olan inanıyorum. ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nün, tüm işçilerimiz için can güvenliği korkusu olmadan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmış bir şekilde madenlerde sağlıklı koşullarda çalışmalarına vesile olmasını diliyorum. Bu vesile tüm madencilerimize ve ailelerine sağlıklı ve mutlu birer hayat temenni ederken, kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

TOSUN: “TONLARCA KÖMÜR, MADENCİMİZİN CANINDAN DEĞERLİ DEĞİLDİR”
AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” için bir mesaj yayınlayarak, madencilerin “Dünya Madenciler Günü”nü kutladı ve iş güvenliği önlemleri ile birlikte önce işçi sağlığı sonra üretim artışının sağlanmasını ve verimliliğin artırılmasını sağlayacaklarını belirtti.
İl Başkanı Zeki Tosun’un mesajı şöyle:
"Dünyanın en zor ve en anlamlı mesleğini yaparak, yeraltı kaynaklarımızı ilimizde de Taşkömürünü insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunan bir mesleğin saygıdeğer temsilcileri olan madencilere, bizlerin ve toplumun vefa borcu olduğunu öncelikle belirtmek istiyorum. Bu görevi yerine getirirken yerin metrelerce altında verilen mücadeleyi, akıtılan kanları, yitirilen canları birlikteliği ve dayanışmayı başka hiçbir alanda görmek mümkün değildir. Madencilik zor ve meşakkatli bir meslektir. Bu mesleği yapan madencilerimiz geçimlerini kazanmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışmaktadırlar. Madencilik sektörünün hak ettiği yeri bulması için hükümet olarak gayret gösteriyoruz. Madencilik sektöründe yaşadığımız üzücü olaylarla birlikte iş güvenliği konusunda gerekli adımları atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz. İş güvenliği paketiyle birlikte önce işçi sağlığı sonra üretim düsturunun daha kesin bir şekilde uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Madenlerden çıkarılan tonlarca kömür, bizim bir işçimizden daha değerli değildir. Ülkemizin kalkınmasında çok büyük öneme sahip olan sektöre hizmet ederek, dünyanın en zor mesleğini yerine getirmeye çalışan tüm madencilerimizin ‘Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, bu uğurda yaşamını yitiren maden şehitlerimizi rahmetle anıyor, tüm maden emekçilerine aileleri ile birlikte sağlıklı mutlu bir yaşam diliyorum."
ALTUN: “MADENCİLERİN YERYÜZÜNE ÇIKARDIKLARI MADENLER, ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN KULLANILIYOR”
CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, “Ülkemiz sanayisi için büyük önem taşıyan yerin metrelerce altında dünyanın en zor mesleğini yaparak yeryüzüne çıkardıkları madenleri ülkemizin geleceği için ülke sanayisine sunan bu uğurda hayatlarını hiçe sayarak onurlu bir mücadele veren maden emekçilerimizin saygıyla anıyorum. Hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, halen çalışanlara kazasız belasız sağlıklı günler diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Editör: Pusula Gazetesi