Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’ya silah ve mühimmat taşıyan Alemdar Gemisi’ne “İstiklal Madalyası” verilmesi için kanun teklifi verdi.

Ereğli basın emekçilerinin ve Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin bu konuda takdire şayan yoğun bir çaba içinde olduklarını söyleyen Milletvekili Turpcu, daha önce de Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne “İstiklal Madalyası” verilmesi için toplanan 50 bin imza olduğunu hatırlatarak, “Bu değerli geçmişe Gazi Meclisimizin kayıtsız kalması düşünülemez” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Turpcu, kanun teklifinin gerekçesinde şunları söyledi:

“İstiklal Savaşımız, ülkemizin dört bir yanından gelen fedakarlık ve kahramanlık mücadeleleriyle kazanılmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, korkusuz ve başarmaya inançlı halkımızın mücadelesi sonucu, bütün imkansızlıklar ve ümitsizlikler yenilerek, destan yazılmış ve işgalci güçler bertaraf edilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşı Ereğli’de 1921’de yaşanmıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul’dan Anadolu’ya silah ve mühimmat taşıyan Alemdar Gemisi’ne Ereğli’de Fransızlar tarafından el konulmuş ve kurtarılması sırasında da Recep Kahya şehit olmuştur. Kurtuluş Savaşı tarihine ilk ve tek deniz savaşı olarak geçen Alemdar olayı, tutsak alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı ilk uluslararası anlaşma olarak da geçmiştir. Bu kahraman geminin İstiklal Savaşı’nda Türk Milletine yaptığı hizmetler unutulamaz derece büyüktür ve bu gururun nişanını göğsünde taşıması gereklidir. Alemdar Gemisine verilecek madalya, manevi şahsında Ereğli, Zonguldak halkına ve tüm Türkiye’ye verilmiş olacaktır.”

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Alemdar Gemisi’nin, bu gururun nişanını göğsünde taşıması anlamına gelen İstiklal Madalyası verilmesi için verdiği kanun teklifine AK Partili Zonguldak Milletvekilleri başta olmak üzere tüm milletvekillerinin desteğini beklediğini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi