Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun zararını hatırlatarak, “Zararı artırmak konusu; hem çalışana, hem sisteme, hem şehre zulüm. Her paydaşın mutlu olduğu bir model oluşturacağız” sözlerini değerlendiren GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “TTK’nın zarar etmesini biz de istemiyoruz. Ama bunun tek yöntemi, satıp kurtulmak olmamalı” dedi.

Genel Başkan Demirci, “Ankara size ‘sendika buraları işletsin veya ortak olsun’ önerisiyle gelirse, tavrınız ne olur?” şeklindeki soruya verdiği yanıtta ise, şunları söyledi: “Öncelikle biz işveren değil, sendikacıyız. Amacımız belli. Kurumun zararının düşürülmesi için her türlü çabaya varız, ancak TTK’nın elden çıkarılması adına gelebilecek böylesi tekliflere de kapalıyız.”

Demirci, Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bir çalışma yaptırdıklarını belirterek, “Bu raporla birlikte inanıyorum ki, özelleştirilmeden kurumun ayağa kalkmasının yolunu daha iyi anlatacağız. Kömür, şu anda altın değerinde… İşçi açıklarının giderilmesi ve modernizasyonla kurumun daha iyi yerlere geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

TTK’nın yüzde 45’lik kısmının zaten özelleştirildiğini belirten Demirci, genel anlamda özelleştirmeye karşı olmadıklarını, ancak Zonguldak’ta yapılan özelleştirmelerin Soma’da olduğu gibi büyük katliamlara davetiye çıkaracağını söyledi. Hükümeti ve Zonguldak milletvekillerini uyardıklarını belirten Demirci, hiçbir pazarlığın içinde olmayacaklarını söyledi.

Kuruma işçi alınması için çalışmaların devam edeceğini belirten Demirci, “Bize çözüm adına bir dayatma zorlama yapılırsa, tavrımızı ortaya koyarız. Bunun yer üstü varsa, yer altı da var” dedi. Demirci, “Bu sözlerinizle ‘kendimizi madene kilitleriz’ mi demek istiyorsunuz?” sözlerine ise, “Onu, anlaması gerekenler anlayacaktır” yanıtını verdi.

Editör: Pusula Gazetesi