29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Düzce'de coşku ile kutlandı.
Düzce'de törenler ilk olarak Vali Zülkif Dağlı'nın tebrikleri kabulü ile başladı. Ardından İstanbul Caddesi Anıtpark meydanında gerçekleştirilen törene geçildi. Törende ilk olarak Vali Zülkif Dağlı ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş halkın bayramını kutladı.
Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu ve günün anlamını belirten konuşmalar yapıldı.
"Mutlu ve gururluyuz"
Cumhuriyetin ilanının 93. Yıl dönümü dolayısıyla Anıt Park'ta düzenlenen kutlama töreninde konuşan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Cumhuriyetin kuruluş yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek "Bu güzel günde, bu güzel Düzce Meydanımızda, şu dalgalanan al bayrağımızın ve ezan seslerinin gölgesinde, şanlı tarihimizin, Akçakocaların, Konuralplerin yurdunda, kahraman ceddimizin, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere son devletimizi kuranların ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda, Cumhuriyetimizi kuranlara şükran hislerimizi ifade etmenin, huzur ve güven, birlik ve beraberlik içerisinde Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
"Her engeli aşarız"
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, önüne çıkartılacak her engeli aşacak güce, imkana, kararlılığa sahip olduğunu kaydeden Dağlı şöyle devam etti: "Cumhuriyetimizin 93. Yıldönümü hepimize, aziz milletimize kutlu olsun. Bu gün; Yüce Milletimizin sarsılmaz bir irade ve güçlü bir kararlıkla giriştiği, şan ve şerefle büyük zafere ulaştırdığı Kurtuluş Savaşının ardından kurulan; Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 93. yıldönümüdür. 600 yıllık bir cihan devletinin mirası üzerinde yükselen genç Cumhuriyetimizi, Gazi Mustafa Kemal'in veciz bir şekilde ifade ettiği "˜muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma' mücadelesini, ilk günkü heyecanla, azimle ve şevkle sürdürüyoruz. Bu günde 2023 vizyonu hedefine odaklanarak, yeni ve daha büyük başarılar için kendimizi hazırlamalıyız. Anadolu'daki bin yıllık varlığımızı, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirerek ebedileştirme hedefimizden asla taviz vermeyeceğiz. Devletin tüm kurumlarıyla, milletimizle birlikte hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da önüne çıkartılacak her engeli aşacak güce, imkana, kararlılığa sahiptir. Bunun için ihtiyacımız olan en önemli şey, milletimizin birliği ve beraberliğidir."
"Birlik olmalıyız"
Şer güçlerin çirkin senaryolardan, kirli oyunlardan geri durulmayacağını dile getiren Dağlı, Cumhuriyeti korumak için azim ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceklerini ifade ederek "Bu aziz millet Türkiye'yi, Türkiye'nin geleceğini, ay-yıldızlı bayrağı namertlere çiğnetmedi. İstiklal mücadelesini yöneten Gazi Meclis'imize hainlerin girmesine izin vermedi. Hepimizin yakından müşahede ettiği gibi; 15 Temmuz gecesi çok çetin bir imtihandan geçtik. Milletimiz sayesinde Türkiye uçurumun kenarından döndü. Ülkemiz Milli iradeye yönelik, çok büyük bir ihanet girişimi ile karşı karşıya kaldı. Yüce Türk Milleti demokrasiyi hedef alan bu hain kalkışmaya karşı canla başla canı pahasına mücadele ederek FETÖ'cü hainlere dersini verdi. Bu mücadelede şehadet mertebesine ulaşan 241 şehidimize Allah'tan rahmet; gazi ve yakınlarına sabırlar diliyorum. 15 Temmuz'da Darbe girişimine karşı tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakarak, her görüşten insanımız erkeğiyle, kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla mücadele ettik. Dünyaya millet olduğumuzu tekrar gösterdik. 1000 yıl önce Malazgirt'te hangi inançla Anadolu'nun kapılarını açmışsak, 15 Temmuz'da da aynı hissiyatla darbecilerin karşısında durduk. 15 Temmuz ülkesine ihanet eden bir silahlı güç eliyle ülkemizi işgal girişimidir. Bunu asla unutmamalıyız. Ancak milletimize kastedenler sadece bunlar değildir. FETÖ, PKK ve DAEŞ 100 yıl önce emellerini gerçekleştiremeyenlerin uzantılarıdır. Bugün birliğimizi, kardeşliğimizi çekemeyen şer güçler, Çirkin senaryolarından, kirli oyunlarından geri durmayacaklardır. Millet olarak bunların karşısında durduk bundan sonra da duracağız. Bu oyunlara karşı uyanık olmak, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirmek, kardeşlik duygularımızı pekiştirmek, ortak varlığımız olan Cumhuriyetimize sahip çıkmak, ülkemizi ve milletimizi daha müreffeh yarınlara taşımak için azim ve kararlılıkla çalışmak hepimizin en önemli vazifesidir" diye konuştu.
"Güçlü Türkiye için daha çok çalışacağız"
Eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, ulaşımdan iletişime, her bir alanda önemli atılımlar gerçekleştirmiş, sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmiş, daha müreffeh ve güçlü bir Türkiye için daha çok çalışacaklarının altını çizen Dağlı açıklamasına şöyle devam etti: "Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamaya 7 yıl kaldı. Vakit birlik olma vaktidir. Vakit ülkemizin 2023 hedeflerini gerçekleştirmede vilayetimizin, Düzce'mizin katkısını azamiye çıkarma vaktidir. Vakit, şanlı bir tarihe, köklü bir geçmişe, kadim bir medeniyete sahip olan bu necip millete layık olacak şekilde kendimizi yetiştirme vaktidir. Vakit yepyeni ve aydınlık ufuklara koşma vaktidir. Vakit dalları kökleriyle buluşturma vaktidir. Vakit akılla, ilimle, imanla, adapla, adaletle, aşkla muasır medeniyet seviyesini aşma vaktidir. Adalet, hukuk, demokrasi, insan hakları gibi evrensel değerleri kendimize prensip edinmeliyiz. Biliyoruz ki sizin bu yoldaki azim ve kararlılığınız en büyük teminatımızdır. Bu duygularla, Cumhuriyetimizin 93. gurur yılını kutlarken, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için canlarını veren şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Başta siz Düzceli hemşerilerim, mesai arkadaşlarım, sevgili öğrencilerimiz olmak üzere bütün Milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyor; hepinizi en derin sevgi ve muhabbetlerimle selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
Dağlı'nın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine vurgu yapan şiirler okundu. Daha sonra düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Program tören geçişi ile son buldu.
Editör: Pusula Gazetesi