CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, Türkiye´de 2006 yılından itibaren kız, kadın, erkek, çocuk kaçırma olayları konusunda Meclis´e bir soru önergesi verdi. Milletvekili Yalçınkaya, soru önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın cevaplamasını istedi.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, çocuk, kız, kadın ve erkek kaçırma olaylarını Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Yalçınkaya, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006 yılında 546 çocuk, 7 bin 130 kaçırma olayı gerçekleştiğini belirterek "2007 yılında çocuk kaçırma olayında yaklaşık yüzde 300 artış görülerek bin 615 çocuğun kaçırılması olayı meydana gelmiştir. 2008 yılında 636 çocuk kaçırma olayı meydana gelmiş, 19 Kasım 2008 tarihi itibariyle de 7 bin 408 şahsın kaybolduğu belirtilmiştir.
2009 yılının ilk beş ayında ise 645 çocuk kaybolmuştur" dedi.
Çocukların kaçırılma nedenlerinin en başında onların, fuhuş, organ ticareti, suç ve terör eylemlerinde kullanılmasının geldiğini anlatan
Rıza Yalçınkaya, şunları söyledi: "Ayrıca Türkiye´de çocuk işçiliği konusu da çocukların kaybolmasında, kaçmasında ve kaçırılmasında büyük önem taşımaktadır. Çocukların çok küçük yaşta zor koşullar altında çalıştırılması, hayatlarında hiç görmedikleri, bilmedikleri yerlere işçi olarak gitmeleri veya götürülmeleri onların istismar edilmelerine neden olmaktadır. ABD Çalışma Bakanlığı´nın hazırladığı ´çocuk işçiliği´ raporuna göre, Türkiye´de sekiz ürünün üretiminde çocuk emeğinin yoğun olarak kullanıldığı
ortaya konulmuş, bu ürünlerin narenciye, pamuk, kimyon, mobilya, fındık, yer fıstığı, bakliyat, şeker pancarı olduğu belirtilmiştir."


ÇOCUK HAKLARI KONUSUNDA ALINAN TEDBİRLER YETERSİZ
Rıza Yalçınkaya, Türkiye´de İş Kanunu´na göre 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasak olmasına rağmen adı geçen ürünlerin genelde çocuklar tarafından üretilmiş olduğunun açıklanmasının, ülkemizde çocuk hakları konusundaki tedbirlerin ne kadar yetersiz olduğu ve önemsenmediğini ortaya koyduğunu söyledi.
Rıza Yalçınkaya, şu sorulara cevap verilmesini istedi: "Türkiye´de çocuk kaçırma olaylarının daha dikkatle takip edilmesi ve çocuk işçiliği konusunda gerekli önlemlerin daha net alınabilmesi amacıyla, hükümetinizce, Türkiye´de yaşanmakta olan ve her yıl artış gösteren çocuk kaçırma olaylarının nedenleri hakkında yapılmış bir çalışma veya araştırma var mıdır? Varsa bu çalışma doğrultusunda hangi tedbirler alınmıştır? Kayıplara ilişkin istatistiki veriler neden güncellenmemektedir? Kayıp çocukların
bulunması, suçluların yakalanması ve suç oranlarının en aza indirgenmesi konusunda, hükümetiniz tarafından yeni ne tür önlemlerin alınması düşünülmektedir? Bu konuda yürütülen projeler var mıdır? Bu projeler nelerdir?"
Rıza Yalçınkaya, ABD Çalışma Bakanlığının ´çocuk işçiliği´ raporuna göre, ülkemizin çocuk hakları konusunda gerekli tedbirleri alamadığı sonucunun ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye´de sekiz ürünün üretiminde, çocuğun emeğinin yoğun bir şekilde kullanılması, içerisinde bulunduğumuz acı durumu gözler önüne serdiğini belirten Yalçınkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Hükümetinizce, çocuk emekçilerin kullanılarak, narenciye, pamuk, kimyon, mobilya, fındık, yer fıstığı, bakliyat, şeker pancarı üretimlerinin yapıldığı yerlerde, özel denetlemeler yapılması, raporun doğru olup olmadığına yönelik tereddütlerin ortadan kalkması maksadıyla, bir araştırma yaptırılması ve adı geçen
alanlarda çocukların ne şekilde istismar edildiğinin araştırılmasına yönelik bir çalışma başlatılması düşünülmekte midir?"
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM Başkanlığı´na verdiği soru önergesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılmasını talep etti.
Editör: Pusula Gazetesi