Kaçak maden ocağında göçük olduğu ihbarını alan ekipler, ne ocağı bulabildi, ne de mahsur kaldığı iddia edilen işçileri... Üç saatlik arama sonuç vermeyince, işçilerin saatler sonra arkadaşları tarafından çıkarılarak, sırra kadem bastıkları yorumu yapıldı. “Soma Yasası” olarak bilinen düzenlemenin sonrasında kaçak ocak sayısında adeta patlama olduğunu belirten Gelik sakinleri, yaşanabilecek iş kazası ve faciaları da ihbar etti.

MAHSUR KALAN İŞÇİLER SIRRA KADEM BASTI

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde kaçak maden ocağında göçük olduğu ve 2 işçinin mahsur kaldığı haberi, polisi harekete geçirdi. İddiaya göre; önceki gece geç saatlerde Ayiçi Mahallesi’nde faaliyet gösteren kaçak maden ocağında göçük meydana geldi ve 2 işçi madende mahsur kaldı. Ocağın kaçak olması nedeniyle göçükte mahsur kalan işçiler hakkında polis ve ilgili kurumlara haber verilmedi. Dün sabah saatlerinde ihbar alan polis, AFAD, UMKE ve TTK Tahlisiye Ekibi arama çalışması başlattı. Ancak ne ocak bulunabildi, ne de mahsur kaldığı iddia edilen iki kişiye ulaşılabildi. Hastanelere de gelen kimsenin olmaması, mahsur kaldığı belirtilen işçilerin arkadaşları tarafından kurtarıldıktan sonra ocak sahibiyle birlikte sırra kadem bastığı yorumlarına neden oldu. Polis, ormanlık alanda gezen bir kişiyi şüphe üzerine ifadesini aldıktan sonra serbest bıraktı. Yaklaşık 3 saat süren araştırmada, çok sayıda kaçak ocak tespit edildi.

KAÇAK OCAK SAYISINDA PATLAMA VAR

“Soma Yasası” olarak bilinen “Torba Yasa” ile getirilen, “2 asgari ücret, haftada 2 gün tatil ve 6 saat çalışma” koşullarıyla daha iyi şartlarda çalışmayı ümit eden maden işçileri, işverenlerin, “Bu şartlar altında zarar ederiz, çalışamayız. Ocağı kapatıyoruz” çıkışlarıyla adeta yıkılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda düzenlemedeki bazı eksiklerin giderildiği yönündeki açıklamalara karşın kağıt üzerinde var olan uygulama, gerçekte hayata geçirilemedi. İşsiz kalan madencilerden bazıları başka illere göç etmek zorunda kalırken, bazıları da rödevanslı sahalarla birlikte bu sahaların içinde bulunan ve sayıları arttığı belirtilen kaçak ocaklarda ekmek kavgası veriyor. Sektörün içinde olan isimlerin beyanına göre yoğun denetimler sonrası azalan kaçak ocak sayıları, özel işletmelerin faaliyetlerine daraltması ve işçi çıkarmasının ardından adeta patlama yaptı.

İŞ GÜVENLİĞİ VE SOSYAL GÜVENCELERİ YOK

Son yıllarda bölgede meydana gelen maden kazalarının büyük bir bölümü, kaçak maden ocaklarında yaşandı. Hiçbir iş güvenliği tedbirinin alınmadığı kaçak ocaklarda, işçilerin sosyal güvencesi de bulunmuyor. Birçok kişinin hayatını kaybettiği, birçoğunun ise yaralandığı kazalarda dikkat çeken diğer bir detay ise, iş kazası olduğunda ocakları sahiplenenin olmaması veya “kan parası” adı altında ailesi ile görüşülerek ölen kişiye ait olduğu yönünde rapor edilmesi. Daha önce yaşanan pek çok göçük olayında yetkililere haber vermeyen işletmeciler, işçilerin ölümüne neden oldu. Dün ortaya çıkan manzara, yakında yine benzer faciaların yaşanacağının en önemli göstergesi.

Editör: Pusula Gazetesi