Geçtiğimiz haftalarda yağmurun ardından Zonguldak kent merkezinde üst üste yaşanan su baskınlarından sonra tepkiler dikkat çekmişti. 467 Evler ve Mithatpaşa Mahallelerinde açık bırakılan doğalgaz kanallarındaki çakıl ve diğer dolgu malzemelerinin yağmurla birlikte caddeye inmesi ve rampalardaki pek çok mazgalın küçültülmesi nedeniyle yaşanan sorunun ardından Zonguldak Belediyesi harekete geçti.

Yani Cami ile Halk Bankası arasından geçtiğimiz senelerde ki doğalgaz çalışması sırasında ortaya çıkan ve ‘Fransız kanalı’ diye bilinen menfez yeniden gün yüzüne çıktı. Genişliği ve yüksekliği bir metre, üst kısmı yine ise tuğladan kemer şeklinde örülen menfezin yaklaşık 100 yıllık olduğu ileri sürüldü. Fransız şirketlerinin Zonguldak’ta kömür çıkardığı ve şehirleşme adına önemli çalışmalar yaptığı yıllarda inşaa edilen menfezin hasar görmediği ancak cadde üzerinde çalışma yapılırken bir kısmının iş makinesi ile çökertildiği öğrenildi. Fransızlar döneminde yapılan menfezin yerine döşenen ve eski menfezin dörtte biri kadar olan binlik boruların üst kodlardan gelen akıntılar için ne kadar yeterli olacağı merak ediliyor. İş makineleri ile kırılan ve ’Fransız kanalı’ diye bilinen menfezin ortaya çıktığı dakikalarda zabıta ekiplerinin olay yerinde beklemesi vatandaşlarında merakını arttırdı.

Çalışmayı izleyen bazı vatandaşlar; “Yukarılardaki kanalları kapatmadığınız gelen taşı toprağı, molozu kesmediğiniz sürece bu çalışmanın ne anlamı var ki?” şeklinde endişelerini dile getirdiler.

Söz konusu menfez, selin ardından Ak Partili Meclis Üyesi Abdullah Karagüzel ile eski Belediye Başkanlarından Secaattin Gonca tarafından da dile getirilmişti.

Editör: Pusula Gazetesi