Zonguldak Valisi Erdal Ata, Filyos Vadi Projesi&[#]8217;ni hala en önemli potansiyel olduğunu gördüklerini söyledi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata, Filyos Nehri&[#]8217;nin bulunduğu vadiyi hala en önemli potansiyel olarak gördüklerini belirtti. Vadide 7 milyon metrekarelik alanın tamamının kamulaştırılma çalışmalarının tamamlandığını belirten Ata, &[#]8220;Filyos Nehri&[#]8217;nin bulunduğu vadinin hala en önemli potansiyel olduğunu görmekteyiz. Bu coğrafi bölgenin konumu altyapı olanakları, sağlanan teşvikteki avantajlar bölgeyi son yıllarda çekici kılmıştır. Bu nedenledir ki bölgede yatırım yapmak için birçok yerli ve yabancı yatırımcıları müracaatlar yapmış. Bunlarla ilgili çalışmalarımız Bakanlık nezdinde devam etmektedir. Diğer ulaşımlara son derece elverişli bir konumda olması bölgeyi son derece cazibe merkezi haline getirmektedir&[#]8221; dedi.
Çaycuma ve Kdz. Ereğli organize sanayi bölgelerinde de yatırımcılar için dışarıda sayılan avantajlara sahip olunduğunu belirten Ata, &[#]8220;İlimizin kalkınmada öncelikli görevi olmasının yanı sıra 5084 sayılı yasanın yatırımcıya sağladığı bedelsiz arazi tahsisi yükümleri de yararlandırılıyor olması önemli bir teşvik unsurudur. Ümit ediyorum ki bölge insanımız TTK ve Erdemir&[#]8217;in yanı sıra özel sektörle birlikte başlatılmış bulunan Filyos havzası organize sanayi bölgeleri tersane yatırımları liman, ulaşım, sulama amaçlı baraj projeleri de yeniden büyük olgu oluşturacaktır. Bu süreçte bölgemizde kuruluş çalışmaları tamamlanmak üzere olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birbirinden ayrılmış üç ilimiz birbirleriyle ekonomik anlamda yeniden bütünleşerek geleceğin en önemli bir ekonomik bölgesi olması sağlanacaktır&[#]8221; diye konuştu.
Filyos Vadisi&[#]8217;nin yaklaşık 22 milyon metrekarelik bir alandan oluştuğunu belirten Vali Ata şunları kaydetti:
&[#]8220;Geçen yıl burası serbest bölge ilan edildi. Şu anda 7 milyon metrekarelik alanın tamamının kamulaştırma çalışmaları bitti. Geri kalan kısımların da kamulaştırma çalışmaları sürüyor. DSİ bir taraftan vadi ıslah çalışmalarına başladı. Bu sene ihalesi yapılan ve 4 kilometrelik bölümün çalışmaları yapılacak. Muhtemelen önümüzdeki yıl bitirilecek. Yine Valilik olarak biz buranın haritalarını yaptırıyoruz. Yıl sonuna kadar bitecek. Sonra imar planı çalışmaları yapılacak. Tahmin ediyorum 2010 yılından itibaren de yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis edilecektir. Denize yakın noktada 25 milyon kapasiteli bir liman yapılacaktır.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi