Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Fizyolojik Bilimler Derneği 42. Ulusal Fizyoloji Kongresi", Konuralp Yerleşkesi'ndeki Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi'nde başladı.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı ile Türk Fizyolojik Bilimler Derneği'nin (TFBD) işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 4 gün sürecek Kongrenin açılış programına; Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Yaşargil, alanında uzman birçok yerli ve yabancı akademisyen, araştırmacı ile öğrenciler katıldı.
Genç fizyologlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim fırsatının sunulduğu kurslar, poster sözel sunumları ve Prof. Dr. Gürkan Öztürk'e ait "Uzak Yerler, Vahşi Şeyler" temalı fotoğraf sergisi ile başlayan "42. Ulusal Fizyoloji Kongresi", açılış programıyla devam etti.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Şerif Demir, Kongre'nin gerçeklemesinde büyük emekleri olan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başta olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. İdris Şahin'e, TFBD Başkanı Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç'a, Üniversitenin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Safinaz Ataoğlu'na, Düzce ve Akçakoca Belediyesi'ne Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı ile Kongreye destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederek sözlerine başladı. Fizyolojinin tıp bilimlerinin ana kaynağı olduğunu ifade eden Demir, bilimsel gelişme açısından kongrelerin çok önemli olduğunu söyleyerek katılımcılar için bilimsel, doyurucu bir kongre geçirme ve Düzce'yi en iyi şekilde tanıma temennisiyle sözlerini sonlandırdı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç, "Üzerinde durduğumuz en temel konulardan birisi, kongrelerimizi daha iyi nasıl yapabiliriz, daha fazla bilimsel katkı nasıl sunabiliriz" diyerek alanında söz sahibi bilim insanlarını bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Önemli bir kongre
Kongrede 8 konferans, 3 sempozyum, 3 panel, 46 sözel sunum ve 174 poster sunum yer alacağını belirten Prof. Dr. Alkaç, tüm Kongre çıktılarının İngilizce özetlerinin ActaPhysiologica dergisinde yayımlanacağını ve ActaPhysiologica'nın web sitesinde tüm çıktı özetlerinin görülebileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'un Kongreyi onurlandırdıklarını ifade eden Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı, en büyük destekçilerinin Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olduğunu söyleyerek Düzce Belediyesi'ne ve yerel medikal firmalara teşekkür etti. Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç, insanların insanları öldürmek yerine sevmeyi, anlamayı deneyimleyecekleri, paylaşımcıl ve barışçıl süreçlerin hayata geçeceği bir dünyayı hep birlikte inşa etmek dileğiyle konuşmasına son verdi.
Düzce'nin ve üniversitenin tanıtımına önemli katkı
Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Prof. Dr. Gazi Yaşargil başta olmak üzere uluslararası katılımcıları kongrede misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemde geniş kapsamlı bilimsel içeriği olan 42. Ulusal Fizyoloji Kongresi'ni Düzce Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlemenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Rektör; terörü, sadece yönetsel ve askeri alanda değil, ülkelerin sanatsal, bilimsel ve ekonomik ilişkilerini durdurmaya çalışan hain faaliyetler olarak nitelendirdi. Gerçek bilime katkı sağlayan Türk aydınları olarak bu tür hain faaliyetlere hiçbir zaman prim vermediklerini dile getiren Rektör Çakar, bilim insanlarına ve gençlerimize umut vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerimize de teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kongrenin Üniversiteyi ve Düzce'yi tanıtmak için bir fırsat olduğunu belirterek kongrede fizyoloji alanıyla ilgili çok önemli bilgilerin ortaya çıkması temennisiyle konuşmasını noktaladı.
Açılış konuşmalarının sonrasında başkanlığını Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç ve Prof. Dr. Bayram Yılmaz'ın yaptığı "Ustalara Saygı" başlıklı oturma geçildi. Bu bölümde yaş haddinden emekli olan Fizyoloji Anabilim Dalının Değerli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gönül Peker, Prof. Dr. Neşe Tunçel, Prof. Dr. Niyazi Taşçı ve Prof. Dr. Ziya Ziylan bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'un oturum başkanlığını yürüttüğü Açılış Konferansı'nı, mikrocerrahi alanında yaptığı başarılı çalışmalarıyla tanınan ve Neurosurgery dergisi tarafından "Yüzyılın Beyin Cerrahı" seçilerek adını dünya bilim tarihine yazdıran Prof. Dr. Gazi Yaşargil gerçekleştirdi. Fizyolojinin tüm insanlık için çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaşargil, "Hayat size ne verecek diye düşünmeyin, siz hayata ne katkıda bulunabilirsiniz?" sözleriyle katılımcılara tavsiyelerde bulundu. 65 yıl beyin cerrahisi alanında çalıştığını ifade eden ünlü beyin cerrahı, tıp bilimine önemli katkılar sunan bilim insanları ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek insan beyninin yapısına ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Konferansın sonrasında Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e kongreye katkılarından dolayı plaket ve hediyeleri takdim edildi.
Açılış Konferansı'nın ardından Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kaptan ve Öğr. Gör. Eda Özdiş tarafından "Açılış Resitali" icra edildi. Piyanoda Ayşe Kaptan, Flütte Eda Özdiş'in yer aldığı müzikal performans, katılımcılar tarafından beğeniyle takip edildi.
"Türk Fizyolojik Bilimler Derneği 42. Ulusal Fizyoloji Kongresi"nin ilk günü, Düzce Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda verilen açılış resepsiyonu ile sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi