''DENİZLERİN KİRLİ OLMASI HER ŞARTTA BALIKLARI ETKİLER''

Denizlerin her geçen gün daha fazla kirlendiğine ve balık türlerinin bu kirlilikten her geçen gün daha fazla etkilendiğini belirten balıkçı Necdet Öztürk; ‘’Bu yağışların denize getirmiş oldukları çöpler genellikle dereden geliyor. Esnaf arkadaşlar olsun, halkımız olsun bütün çöpünü, pisliği yani aklınıza ne gelirse dereye atıyor. Halkımızdan ricamız derelere çöpü atmamalarıdır. Bildiğiniz gibi arıtma yapıldı. Eskiden limana akan lağım artık limana akmıyor. Şuan limanın suyu yağmur yağmadığı sürece tertemiz duruyor. Halkımızda çöp, poşet ve pet şişelerini atmasa bizim limanımız gayet temiz bir liman olacak. Atmış oldukları çöpler rüzgârın da etkisiyle limanın köşesine sıkışıyor ve burada çok kötü bir görüntü oluyor. Halkımızdan ricamız çöplerini çöp konteynerlerine atmalarıdır. Denizlerin pis olması her şartta balıkları etkiler. Eskiden denizlerimizde on beş, yirmi çeşit balık türü varken şuanda balık çeşit türü yedi veya sekize kadar düştü. Bunun nedeni deniz kirliliğidir. Bir balık türünden örnek vermek gerekirse, Minekop denilen bir balık türü vardı. Halk dilinde bu balık taş balığı diye adlandırılır. Bu taş balığı, izmarit ve ısparoz gibi balıklar artık Karadeniz'imizde yok. Nedeni ise bu balık türleri temiz suyu seven balıklardır. Denizlerimiz kirlendiği için bu balıklara artık rastlanılmıyor. Geri kalan balık türleri ise bilinçsizce yapılan balık avcılığından dolayı azalmaktadır. Balıkçılık eskiye göre modernleşti. Eskiden ilkel balıkçılık vardı. Adam denizde gece lambayla balık tutuyordu. Şimdi öyle bir şey kalmadı. Şimdi balıkçılar oturduğu yerden sonara bakarak balık tutuyor. Beş yaşındaki çocuğa göstersen o bile balığı kaçırmaz. Eskiden balığın kaçma şansı vardı. Şimdi balığın hiçbir şekilde kaçma şansı yok. Artık sonarla balık tutulduğu için balığın hepsini alıyor. Bu yüzden balık azaldı. Bunun sebebi bilinçsiz avcılıktır '' dedi.

''BU SENE HADDİNDEN FAZLA PALAMUT BALIĞI OLACAK''

Bu yıl geçen yıla göre daha fazla palamut balığının göründüğünü ve bu yıl palamut balığının çok olacağını söyleyen Öztürk; ''Allah’a şükür bu sene palamut görüntü olarak çok gözüküyor. Halkımız inşallah bu sene epeyce ucuz balık yiyecek. Bizde balıkçılar olarak bu durum karşısında oldukça sevinçliyiz. Bu sene haddinden fazla palamut olacak. Hem balıkçıların hem de halkın yüzü gülecek’’ diye konuştu.

''BU İŞLER İŞBİRLİĞİ İLE OLACAK İŞLER''

Deniz kirliliğini önlemek için işbirliğinin önemine dikkat çeken balıkçı Talat Saraç; ‘’Kırk beş senedir balıkçılıkla uğraşıyorum. Emekli olduktan sonra da tekrardan denizcilikle uğraşmaya devam ediyorum. Deniz kirliliğini önlemek için birinci etken Devlet Su İşlerinin dereleri ıslah etmesi gerekmektedir. Devlet Su İşlerinin Asma tarafında bentler oluşturarak orada bir çalışma yapması gerekiyor. Tabi ki bizim Belediyemizin de bazı çalışmaları olması gerekiyor ki denizler temizlensin. Dere kenarındaki esnafımızın da atmış oldukları çöpler var. Bu tabi ki birazda denetimsizlikten oluyor. Atmış oldukları bu çöpler dere vasıtasıyla denize dökülüyor. Bu işler işbirliği ile olacak işler. Devlet Su İşleri, Belediye ve Zonguldak Valiliğinin iş birliği yaparak bu durumun düzeltileceğine inanıyorum’’ şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi