Atatürk Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen ZKÜ´nün 2009-2010 Akademik Yılı Açılış Töreni&[#]8217;ne Vali Erdal Ata, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, Belediye Başkanı İsmail Eşref, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Tören öncesinde, geçen 7 Ağustos´ta lösemi tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren ZKÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aydın İlik anıldı. Devlet Konservatuvarı Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri, İlik´in sahnedeki fotoğrafının önüne karanfil bıraktı. Daha sonra üniversitenin profesör ve doçent kadrolarına atanan 30 öğretim üyesine cüppe giydirildi.
Törende konuşan ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, üniversitelerin yaratıcılığı destekleyen kurumlar olduğunu belirterek, "Uluslar arası sanatçımız ve piyanistimiz Fazıl Say, konservatuarımızın teklifi ve üniversitemizin 2009-2010 eğitim öğretim yılı için bizi kırmayarak Zonguldak´ımıza geldi. Fazıl Say´ın üniversitemizden onursal doktora unvanı alması, onun yaratıcılığına verilmiş bir ödüldür. Fazıl Say´a, bu ülkenin sağlığına, cüzzam hastalarına verdiği önemle, özellikle kızlarımızın eğitimine verdiği destek ve çabalarla, kardelenlerine verdiği önemle hepimizin gönlünde taht kuran Prof. Dr. Türkan Saylan hocamızı ömrünün son günlerinde gülümsettiği için de ayrıca teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Açıkgöz´ün, konuşmasının ardından üniversite senatosunun kararıyla verilen onursal doktora belgesini Fazıl Say´a takdim edip, fahri doktora cübbesini giydirdi. Say, daha sonra sahnede mini bir konser verdi. Say, Aşık Veysel´den esinlenerek yazdığı "Kara toprak" isimli eserini maden ocaklarındaki kazalarda şehit olan madenciler anısına çaldı. Her parçadan sonra coşkuyla alkışlanan Say´ı, sahnede oturan Devlet Konservatuarı Bölümü öğrencileri de hayranlıkla izledi. 6 parça ile konserini tamamlayıp kulise giden ünlü sanatçı, coşkulu alkışlar üzerine yeniden sahneye gelerek son bir parça çaldı. 7 parça ile konserini tamamlayan Say´a, Zonguldak Valisi Erdal Ata teşekkür plaketi verdi. Tören, ünlü sanatçının konseriyle sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi