Ramazan Bayramı öncesinde ve bayramın ilk günü toplam 10 kişi, kuduz kedi ve köpeklerin tırmalaması ve teması gibi nedenlerden kuduz şüphesiyle gözetim altına alınmıştı. Gözetim altında tutulan şahısların periyodik aşıları yapıldı. Bayramın ilk günü kuduz köpekle yaklaşık 10 dakika boğuşan Elif Bilik ise yaşadıklarını anlattı. Köpeğin kendisini ısırma çabalarını 10 dakika boyunca ayakları ile tekmeleyerek engellediğini belirten Bilik, yorulup vazgeçmek üzereyken gelen bir araç yardımıyla kurtulmayı başardığını anlattı. Kendilerine ait kafeyi işleten Bilik, "Bayramın birinci günü evden kafeye geliyordum. Benden önce çocuğu ısıran köpek daha sonra bir aracın altına sinmiş. Ben onu fark etmedim. Birden arabanın altından çıkan köpek üstüme atladı. Ben tekmelemeye başladım. Isırmaması için bayağı bir uğraştım" dedi. Köpeği sürekli tekmelediğini anlatan Bilik, şunları söyledi: "Artık yoruldum, uğraşacak direncim kalmadı. içimden ´ısırsın da kurtulayım. Aşımı olurum´ dedim Tam o an arkamdan bir araç geldi. Köpeğin üstüne sürdü. O kurtardı beni. Sonra bahçeye atladım. ´Ayağımdan kapacak´ diye korktuğumdan arabaya binemedim. Arkasından dolaşıp bahçeye atladım, saklandım Köpek hiçbir yerimi ısırmadı, sadece üstümde salyaları vardı."
Köpeğin birçok hayvanla boğuştuğunu da belirten Bilik, beldedeki tüm köpeklerin kuduz olmasından endişe ettiklerini söyleyerek yetkililere kedi ve köpeklerin imha edilmesi çağrısında bulundu. Köpeğin 3- 4 gündür bölgedeki kedilere ve köpeklere dalaştığını duyduklarını anlatan Bildik, sözlerine şöyle devam etti: "Köpeğin kuduz olduğu bilinmediği için önemsenmemişti. İnsanlara saldırınca kuduz olduğu ortaya çıktı. Filyos´ta sağlam kedi ve köpeğin olduğunu tahmin etmiyorum. Beldedeki tüm kedi ve köpeklerde tahminimce kuduz virüsü vardır. Sahipli köpekler bağlansın, sahibi olmayan köpekler toplanılsın istiyoruz. Çünkü benim yaşadığım korkuyu kimsenin yaşamasını istemiyorum. Bu olay çocuklarımızın başına gelirse daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Okulların açılmasıyla birlikte kendi çocuğumu okula kendim getirip götürüyorum."

BELEDİYE EKİBİ ALARMA GEÇTİ
Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, beldede korkuya dönüşen kuduz vakasının gerçekten endişe edebilecek bir boyutta olduğunu ifade etti. Beldedeki kuduz hayvan sayısının 30´u geçebileceğini anlatan Ünal, belediye olarak yetki ve imkanlar çerçevesinde çalışmalara başladıklarını, ilgililerle irtibata geçtiklerini söyledi.
Bu irtibatlar neticesinde Filyos´ta kuduzla mücadeleye başladıklarını anlatan Ünal, şöyle konuştu: "Onların talimatları doğrultusunda kanunlarımızın bize verdiği yetkiye göre kuduz olan hayvanlarla mücadele ediyoruz. Yakaladığımız başıboş hayvanları barınağa gönderiyoruz. Kuduz olayından sonra biz de önlemlerimizi ve tedbirlerimizi artırdık."
Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü ve Çaycuma İlçe Tarım Müdürlüğü ekibi tarafından bölgede kuduz hastalığına karşı hayvanların aşılama çalışmaları başlatıldı. Ekiplere aşılama çalışmaları esnasında ölü köpek ve köpek tırmalaması ihbarları yapılıyor. Yarımca mahallesinde ölü sokak köpeğinin bulunduğu ihbarı üzerine bölgeye giden ekipler kuduz şüpheleri bulunan ölü köpeği poşetledi. Ekipler, laboratuvarda tetkik ve incelemesi yapılmak üzere köpeği Ankara´ya gönderdi. Ekiplerin yanına gelen Ömer Y. adlı kişi de kendi köpeği tarafından tırmalandığını söyleyerek ekiplerden yardım istedi. Köpeği gözetim altına alınan Ömer Y.´nin sağlık kuruluşuna müracaat etmesi istendi. Çalışmalarını sürdüren tarım müdürlüğü yetkilileri ise artan kuduz vakalarının bölgedeki tilki, çakal gibi yabani hayvanlardan bulaştığını tahmin ederken, tüm il genelinin kuduz tehlikesi altında bulunduğu belirtiliyor.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından Filyos Beldesi&[#]8217;nde ve çevre beldelerde belediye ve cami hoparlöründen yapılan anonsla, sahipsiz köpeklerin bırakılmaması ve sahipli köpeklerin de aşılanması çağrısında bulunuldu.
Editör: Pusula Gazetesi