ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan bir grup işçi, çalıştıkları dönemde kadrolu işçiyle aralarındaki maaş farkının ödenmesi için açtıkları davayı kazandı. Alacaklarına karşılık kadrolu iş isteyen işçiler TTK'ya dilekçeyle başvurdu.

TTK Kozlu, Karadon ve Üzülmez Müesseslerinde 2004’ten bu yana taşeron firmada çalışan işçilerin sözleşmesi, ocaklarda yaptıkları hazırlık işinin sona erdiği gerekçesiyle Eylül 2014'te feshedildi. Yaklaşık 400 işçi, kurumda taşeron olarak çalıştıkları dönemde kadrolu işçilerle olan maaş farklarını alabilmek için alacak davası açtı. İşçilerden 70’i yerel mahkemede davayı kazandı. Mahkeme işçilere 100 bin ile 150 bin arasında maaş farkı ödenmesine karar verdi. TTK ise konuyu Yargıtay’a taşıdı.

İşçiler bugün TTK önünde toplanarak alacaklarına karşılık kuruma kadrolu iş başı yapmak için dilekçe verdi. İşçilerin temsilcisi Ayhan Gökgöz, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na da dilekçe verdiklerini söyledi. Kurumun diğer sonuçlanacak davalarla birlikte işçilere milyon liralar ödemek zorunda kalacağını, işçiler olarak bu parayı istemediklerini ifade eden Gökgöz şöyle konuştu:

"2010 yılında 30 işçinin öldüğü patlamadan sonra iş kolu tespiti yaptırarak yaptığımız işin kurumun asil işi olduğunu mahkeme kararıyla tescil ettirdik. İş kolu tespiti yapıldıktan sonra muvazaalı alacak davaları açtık. Muvazaalı davalar sonuçlanmaya başladı. 500’e yakın dava var. 70’e yakını sonuçlandı. 100-150 bin toplanmış alacakları oldu işçilerin. Zarar eden TTK kurumu bu arkadaşlarımızı işe alırsa işçiler alacakları paradan feragat etmeye hazır. Kurumumuza, memleketimize sahip çıkma adına buradayız. Yarın da Ankara’ya gideceğiz. Başbakan ve bakanlarla görüşüp destek isteyeceğiz. Emsal kararlar var. Biz bu süreç uzamadan işe alınmak istiyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi