Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Acar, 1 Temmuz tarihi itibariyle 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması zorunlu hale geldiğini ifade etti.
Safranbolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Acar açıklamasında, "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 38´inci maddesinde yapılan düzenleme ile Kamu kurumları ile 50´den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01 Temmuz tarihinden itibaren iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alınması zorunlu bulunmaktadır. İşverenler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi niteliğine sahip çalışan varsa bu kişilerin görevlendirilmesi suretiyle veya iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini dışarıdan bu hizmeti veren hizmet sağlayıcıları ile anlaşma yaparak alabileceklerdir"dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda işverenlerin sıkıntı yaşamaması adına 1 Temmuz'un son tarih olduğunu belirten Acar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
"6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında bulunan tüm işletmelere, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma veya bu hizmeti ortak sağlık güvenlik hizmeti şirketlerinden alma zorunluluğu getirmişti. Şimdi 1 Temmuz 2016´dan itibaren 1 kişi dahi çalıştıran az tehlikeli işyerleri de, örneğin bakkal da manav da, kısacası tüm işyerleri bu kapsama girecek. Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10´dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan bakkal, manav gibi küçük esnaf ya da serbest meslek sahipleri kendi işyerleri için işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler. Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren; Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilirler. İşletme ve işyerlerinizin tehlike sınıfı ve faaliyet alanına göre yasal yükümlülüklerini yerine getirebilmeniz için alanında profesyonel C sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: "˜Az Tehlikeli' olarak sınıflandırılan işyerlerinde; B sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar:'Az Tehlikeli ve Tehlikeli' olarak sınıflandırılan işyerlerinde; A sınıfı iş güvenliği belgesini haiz uzmanlar: "˜Bütün Tehlike Sınıflarında' yer alan işyerlerinde görev yapabileceklerdir."
"İŞVERENE 6 BİN İLE 13 BİN ARASI CEZA VERİLİR"
Acar, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle İş güvenliği konusunda yasal zorunlulukları yerine getirmeyen işverenleri bekleyen cezalara da dikkat çekerek, "Eğer işyeri az tehlikeli sınıftaysa işyeri uzmanı ve hekim çalıştırmamanın aylık cezası 6 bin 511 TL ile 9 bin 766 TL arasında değişiyor.Tehlikeli sınıfta 6 bin 511 TL ile 13 bin 022 TL, çok tehlikeli işyerlerinde ise 9 bin 766 TL ile 19 bin 533 TL arasında değişiyor. Ayrıca risk değerlendirme, acil durum planı yapılmamışsa, işe girenlerden sağlık raporu alınmamışsa hepsinin ayrı ayrı cezası var. Bu cezaların muhatabı olmamak için yaklaşan takvim itibariyle işverenlerimizi uyarıyor tedbirlerini almalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Editör: Pusula Gazetesi