Özelleştirme sürecine giren TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ndeki dünkü GMİS'in basın açıklaması sırasında kendini bilmezlerin gazetecilere saldırmasına tepkiler sürüyor.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şubesi, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ve Karaelmas Gazeteciler Derneği, saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.
ÇGD: ‘SALDIRIYI NEFRETLE KINIYORUZ’

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Zonguldak Şubesi Başkanı Ali Ayaroğlu, özelleştirme sürecine giren TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ndeki GMİS’in basın açıklaması sırasında bazı kendini bilmezlerin gazetecilere saldırmasına sert tepki gösterdi.

Başkan Ayaroğlu’nun yazılı açıklaması şöyle:

“Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu’na gönderdiği Karadon Müessese Müdürlüğü’nün özelleştirilme sürecinin başladığına dair yazı, Zonguldak’ın gündemine bomba gibi düştü. Genel Maden İşçileri Sendikası, konuyla ilgili müessese yetkililerinden bilgi alıp ardından açıklama yapacağını bildirerek gazetecileri Karadon’a davet etti. Demirci’nin açıklamalarını haberleştirmek için Karadon’a giden gazeteciler, kendine ‘madenci’ diyen bir güruh tarafından saldırıya uğradı. Pusula Gazetesi Muhabiri Cüneyt Özfidan’a yönelik olarak başlayan saldırı, tüm gazetecilere yöneldi ve Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Barış Doğan’ın ciddi şekilde darp edilmesiyle sonuçlandı.

Öncelikle saldırıya uğrayan tüm meslektaşlarıma ‘geçmiş olsun’ diyor, acil şifalar diliyorum. Bu saldırı her yönüyle düşündürücü buluyorum. Büyük madenci grevinde 59 gün Zonguldak sokaklarında 10 binlerce insanla mitingler yapan, 100 bin kişiyle Mengen’e kadar yürüyen ve tüm bu eylemler sırasında bir kişinin burnunun bile kanamasına müsaade etmeyen sendikanın, davet ettikleri gazetecileri bile koruyamayacak duruma düşmesi üzüntü vericidir.

Meslektaşlarıma yönelik bu saldırı sıradan adli bir vaka olarak değerlendirilemez. Çok açık bir şekilde iktidar bağlantılıdır. Aldığı tüm kararlarla havzayı yok etme planının adım adım yürürlüğe koyan AKP iktidarına, tek kelime demeyen sendikacı müsveddeleri ile kendini, ‘işçi’ zanneden zavallılar, gazetecilere saldırarak, AKP iktidarının bu olaydaki sorumluluğunu gizlemeye çalışmaktadır. Ama gazetecilik sarayın sultanlarından da, damatların fermanlarından da daha güçlü bir meslektir. Bu zamana kadar olduğu gibi, şimdi de, AKP karanlığına, onun kör şiddetine teslim olmayacaktır. Uğradığı tüm saldırılara karşın, haklının yanında durmaya devam edecektir.

Bu saldırı göstermiştir ki, AKP karanlığı, yalnızca geleceğimizi karartmakla kalmıyor, insan kalitemizi de aşağılara çekiyor. Kime, neden saldırdığını bilmeyen, kendisi gibi düşünmeyen herkesten nefret eden şuursuz bir toplum ortaya çıkıyor. Şiddeti, toplumsal sorunların çözümü için tek adres olarak gören bu insanlar, tek adama biat etmeyi esas olarak kabul ediyor. Bunda tüm toplumsal karşı çıkışları terörize edip, şiddetle bastırmaya çalışan AKP politikalarının rolü büyüktür. Ülkesine ve insanlığa karşı kendini sorumlu hisseden bizler buna teslim olmayacağız. Meslektaşlarımıza yapılan saldırıyı nefretle kınıyor, hükümetle işbirliği yapmayı sendikacılık zanneden GMİS yöneticilerini sorumluluğa davet ediyorum.”

ZGC: “KINIYORUZ’

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun kınama açıklaması ise şöyle:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesinin özelleşeceği iddiaları üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası’nın daveti üzerine kamu görevi yapan fikir işçisi arkadaşlarımız TTK Karadon Müessesesine giderek görevini yapmak istedikleri anda bazı madenciler tarafından linç edilmek istenmiştir.

Kamuoyunda çıkan bazı haberlere tepki gösteren bazı maden işçileri üzülerek belirtmeliyiz ki; önce meslektaşlarımıza sözlü hakarette bulunmuş, ardından da fiili saldırıda bulunmuştur. Sendika yetkilileri ise olay sırasında gazetecileri korumaya çalışmış ise de olayda Halkın Sesi Gazetesi Muhabiri Barış Doğan arkadaşımız başına ve vücuduna aldığı darbeler nedeniyle yaralanmıştır.

Olayda, Anadolu Ajansı Muhabiri Ferdi Akıllı ve Pusula Gazetesi Muhabiri Cüneyt Özfidan arkadaşlarımız da tekme ve yumrukların hedefi olmuştur. Bu yaşananları ‘emekçi’ olarak bilinen maden işçilerine yakıştıramadığımızı belirtmek istiyoruz.

Kamu görevi yapan, toplumun aynası olan, halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanan gazeteci arkadaşlarımıza yapılan bu olayı kesinlikle tasvip etmiyoruz ve kınıyoruz. Üzülerek belirtmeliyiz ki ‘emek’ sarf ederek hayatını kazanan gazeteci arkadaşlarımız yine ‘emek’ sarf ederek hayatını kazanmaya çalışan madenciler tarafından saldırıya uğramışlardır.

Olay sonrası GMİS yetkilileri de hastaneye kaldırılan Barış Doğan arkadaşımızı ziyaret ederek, ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletmişlerse de yaşanan bu olay emeğin başkenti Zonguldak’ta kara bir gün olarak tarihe geçmiştir.

Toplumun hür sesi olan fikir işçisi meslektaşlarımıza yapılan bu olayı bir kez daha şiddetle kınıyor ve saldırıya karışanların yaptıklarının yanlarına kar kalmamasını istiyoruz. Olayda yaralanan meslektaşlarımıza acil şifa diliyoruz.”

KGD, GAZETECİLERE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, son günlerde gazetecilere yönelik baskı ve saldırıların arttığına dikkat çekerek, Karadon’da basın mensuplarına yapılan saldırıyı kınayıp kamuoyunu ve yetkilileri duyarlı olmaları konusunda uyardı.

KGD Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle;

“Sadece ve sadece görevini yapmaya çalışan gazetecilere yönelik, sözlü ve fiili saldırıların artması dikkat çekicidir. Basın özgürlüğü, demokrasinin, toplum düzeninin ve özgürlüklerin temel kuralıdır. Basın, halkın haber ve bilgi alma talebini karşılayan yapısıyla bir kamu görevini yerine getirmektedir. Bu kamu görevi sırasında gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve baskı basın özgürlüğünün de ötesinde halkın haber alma özgürlüğüne yapıldığı anlamına gelir. Demokrasinin ve hakların gelişebilmesi için basın özgürlüğüne büyük ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın hükümetin almış olduğu karar ile ilgili olarak Karadon’da maden işçilerine toplayarak yaptığı konuşma sırasında bazı kendini bilmez kişilerin gazetecilere saldırması, tartaklaması ve daha önemlisi ciddi oranda darp etmesi akıl alır şey değildir.

Meslektaşlarımız Pusula Muhabiri Cüneyt Özfidan, Halkın Sesi Muhabiri Barış Doğan ve Anadolu Ajansı Muhabiri Ferdi Akıllı hastaneye kaldırılacak kadar darp edilmesi en başta emeğe saygısızlık ve insanlık dışı bir olaydır.

Gazeteci arkadaşlarımız dün olduğu gibi bugünde maden işçilerinin yanında olmuş ve Karadon’a giderek işçilerin tepkisini haber yapmak ve görüntülerini kamuoyuna duyurmak için yine orada yerlerini almışlardır. Tek amacı gelişmeleri ve madencinin sesini duyurmak olan gazeteciler kime ne yapmıştır? Birilerine olan hırsın ve öfkenin çıkartılacağı yer gazeteciler değildir, olmamalı, olamaz.

Bu bilinç içerisinde olmayan densizler meslektaşlarımıza ağır küfürler etmek ve darp etmek hakkını nereden almaktadırlar. Üstelik Genel Maden İşçileri sendikası Başkanı Ahmet Demirci’nin gözü önünde bu saldırılar yaşanırken, kendisinin hiçbir müdahalede ve uyarıda bulunmaması bizleri derinden üzmüştür. Basın özgürlüğünü korumak ve kollamakla görevli olan kamu kurum, kuruluş ve yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyor, basına yönelik yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ayrıca saldıranların görüntülerle sabit olduğunu hatırlatır cezalarının gerekli mercilerce en kısa sürede verilmesini talep ediyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi