Düzce Belediyesi tarafından inşaatlarda can güvenliği ve çevre düzeninin sağlanmasına yönelik olarak müteahhit firmalara "˜taahhütname' zorunluluğu getirildi. Buna göre, inşaat sahipleri, müteahhit firmalar bina yapımlarında can güvenliği ve çevre düzenine uygunluk açısından yapım ruhsatı aşamasında "˜Çevre Taahhütnamesi Belgesi' imzalayacaklar.
Düzce Belediyesi tarafından inşaatlarda can güvenliği ve çevre düzeni açısından yeni bir uygulama başlatıldı. Buna göre, inşaat ruhsatı için gerekli belgeler arasına "˜Çevre Taahhütnamesi Belgesi' de eklendi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından, inşaat ruhsatı için istenilen belgeler arasında alınacak olan taahhütname Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde imzalatılarak onaylatılacak.
GEREKÇE
Çevre Taahhütnamesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir proje ile hayata geçirildi. Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından proje için yapılan ön araştırmada şu görüşlere yer verildi "İlimizde inşaat çalışmalarının çokluğu nedeni ile inşaat faaliyetleri sırasında veya sonrasında doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine, görüntü kirliliğine ve çevrenin bozulmasına neden olan faaliyetlerin hızla artış gösterdiği tespit edilmiştir. Genel olarak inşaat çalışmaları esnasında inşaat alanının etrafı çevrilmediği ve çevre konusunda gerekli duyarlılık gösterilmediği, inşaatın bulundukları cadde ve sokaklarda görüntü ve çevre kirliliği oluştuğu saptanmıştır."
TAAHHÜTNAME İLE NE OLACAK?
Taahhütnameye göre, firmalar inşaata başlamadan inşaat alanının etrafını mutlaka uygun bir yükseklikte bariyerle çevirecek. İnşaat alanı giriş ve çıkışlarında araçların tekerleklerinde olabilecek çamur ve benzeri kirlilik temizlendikten sonra Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından firmaya belirlenmiş güzergah kullanılacak. İnşaat sürecinde ortaya çıkabilecek moloz ve diğer atıklarla ilgili Temizlik İşleri Müdürlüğü ile irtibata geçilerek, müdürlük tarafından belirlenecek program çerçevesinde, yine müdürlük tarafından belirlenen alanda bertaraf edilecek. Gelişi güzel çevreye atılan moloz ve hafriyat atıklarının takibi Temizlik İşleri Müdürlüğü Teknik Personeli tarafından rutin periyotlar ile yapılacak, böylelikle inşaat faaliyeti sırasında oluşabilecek ve çevreye rahatsızlık verilebilecek tüm olumsuzluklar kontrol altında tutulacaktır.
Editör: Pusula Gazetesi