ZONGULDAKBülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Bursa'nın Gürsu İlçesi'nde bu sabah meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin, 2012'de belirledikleri faylanma üzerinde olduğunu söyledi. Kutoğlu, "2012'de işaret ettiğimiz o fayların bir an önce resmi fay hatlarına işlenmesi gerekiyor" dedi.


Prof. Dr. Kutoğlu, BEÜ olarak Japonya'dan bir enstitü ve Amerika'dan bir ekiple 2010 yılında Bursa'da fay hatlarını araştırmak için bir çalışma yaptıklarını söyledi. 2012'de tamamladıkları çalışma kapsamımda Bursa için bir fay haritası hazırladıklarını belirten Kutoğlu, "Bursa için o güne kadar henüz ortaya koyulmamış, haritalarda yer almayan bir çek-ayır havzasına uygun düşen bir fay haritası yayınladık. Bunu Bursa'da da çeşitli programlarda dile getirdik. Bu sabah meydana gelen deprem, bizim işaret ettiğimiz faylanmanın üzerinde meydana gelmiş görünüyor. Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü'nün haritasında devam etmeyen ama bizim haritamızda görünen faylanmanın olduğu yerde görünmektedir" dedi.
'ÖLÜ FAY DEPREM ÜRETMEZ'
Kutoğlu, 2012'de işaret ettikleri o fayların bir an önce resmi fay hatlarına işlenmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bundan sonra yapılacak stratejik tesislerin mutlaka güncel fay haritaları dikkate alınarak uygun bölgelerde yapılması bu tip tesislerin fay üzerine konumlandırılmaması, ülkemiz ekonomisi açısından, can ve mal güvenliği açısından son derece önemli. Bizim bu çalışmamız o zaman basında yer aldıktan sonra maalesef Bursa'da ismi çok saygın, akademik titri olan insanlar çeşitli kurumlara projeler yapmaya başladılar. Bir takım tesislerin yapılması gündeme gelen yerlerdeki bu fayların, 'ölü faylar' olduğuna dair raporlar hazırladıklarını duyduk. Ölü fayın olduğu yerde hareket olmaz. Bugün 4.6 büyüklüğünde bir depremle karşılaşıyoruz. Ölü fay deprem üretmez. Bunu herkes bilir. Dolayısıyla akademik titri olan insanların kamuoyunu bilgilendirirken çok daha dikkatli olması lazım. Raporların maalesef ekonomik gelir amacıyla hazırlanmaması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi gerekiyor."

'BÜYÜK DEPREM MEYDANA GELME OLASILIĞI VAR'

Bursa'da geçmişte 1855'te 6.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldiğini vurgulayan Kutoğlu, "Dolayısıyla bundan sonra da böyle bir depremin meydana gelme olasılığı var. Ancak bu bölgede deprem periyodu nedir, kaç yüzyılda bir bu bölgede deprem meydana gelir, bunu söyleyemiyoruz. Bursa bölgesinde güney kollarında bu kadar sık deprem meydana gelmediği için tarih kayıtlarından bakıp 'şu kadar periyotta bir deprem olması olası' diyemiyoruz" diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi