5. Dünya Türk Forumu İstanbulda toplandı. Dünyanın bir çok ülkesinden gelen katılımcılar Türk dünyasının sorunlarını tartıştı.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Nogay Türkleri temsilcisi Hakan Benli Forumda Nogay Türkleri ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri de dile getirdi.
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından organize edilen ve bu yıl 5. si düzenlenen Dünya Türk Forumu'nun ana teması stratejik iletişim, referans değerler, kurumlar ve kişiler olarak belirlendi. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda katılımcının yer aldığı Forumda Türk dünyasının sorunları ve çözüm önerileri dile getirildi. Forum boyunca Stratejik ilişkiler, referens değerler, kurumlar ve kişiler konu başlığında Türk diasporasının vizyonu, düşünce kuruluşları, iş dünyası ve diaspora, ortak değerler ve entegrasyon - medeniyetler arası etkileşim konularında oturumlar gerçekleştirildi. Oturumlarda çok sayıda akademisyen ve STK temsilcisi sunum yaptı.
NOGAY TÜRKLERİ SERGİSİ AÇILDI
1- 3 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Forumda resmi olarak Nogay Türklerini temsilen NogayTürk Dergisi editörü Hakan Benli katıldı. Ayrıca Dağıstan Nogaylarından Alibek Koylakaev tarafından forum etkinlikleri kapsamında " Sessiz Söz " isimli resim sergisi açıldı. Alibek Koylakaevin sergilemiş olduğu resimler katılımcıların büyük ilgisini çekti. Foruma Nogay Türklerinin ünlü sanatçısı Arslanbek Sultanbekov'da iştirak etti. Foruma katılan Nogay sanatçılar İstanbul'da yaşayan Nogay Türkleri tarafından yalnız bırakılmadı. İstanbul Nogay Türkleri Dernek Başkanı Veysel Demir, dernek üyeleri Mesut Pekcan ve Suat Taş, forumu izledi.
NOGAY TÜRKLERİNİN SORUNLARI DİLE GETİRİLDİ
Forumda Ortak Değerler, Entegrasyon ve Stratejik İletişim konulu oturumda, NogayTürk Dergisi editörü Hakan Benli, Türkiye'deki Nogay Türkleri'nin dünya Nogaylarıyla kültürel entegrasyonu ve stratejik iletişim kanalları isimli bildirisini sundu. Türkiye'de ve özellikle Rusya'da yaşayan Nogay Türkleri'nin karşılaştıkları güncel sorunlara değinen ve buna uygun çözüm önerileri sunan Hakan Benli, " Nogay Türklerinin kendi aralarındaki iletişim sorunlarını gidermenin ve kültürel bağları kuvvetlendirmenin en önemli ve hızlı yolu ortak bir medya ağının kurulmasıdır. Bu sayede 150 yıldır birbirinden ayrı kalmak zorunda kalan bu halk yeniden bir güç birliği yapabilecektir. Bu güç birliği sadece Nogay Türkleri açısından değil, aynı zamanda o bölgelerde yaşayan diğer Türk soylu halklarla kopmuş olan bağları yeniden canlandıracak ve Türkiye devleti için de önemli kazanımlar sağlayacaktır " dedi
KIZIL ELMA ÖDÜLÜ NOGAY TÜRKÜ SPORCUYA VERİLDİ
Tasam tarafından bu yıl üçüncüsü verilen Kızıl Elma Ödüllerinde Spor alanında Nogay Türkü Mevlüt Pekcan'da ödüle değer bulundu. Dünya tekvando şampiyonu olan Mevlüt Pekcan, düzenlenen törende ödülünü aldı. Kızıl Elma ödül töreninde ayrıca Arslanbek Sultanbekov'da küçük bir konser verdi.
Editör: Pusula Gazetesi