Demir Madencilik A.Ş., Gelik ve Dilaver maden ocaklarındaki taşkömürü üretimini artırmak için 250 işçi almaya karar verdi. Aylık 700 ve bin 200 TL arasında değişen maaşın yanında, yemek ve barınma ihtiyacını da karşılayacak olan şirkette maden işçisi olarak işe girmek için 500 kişi başvuruda bulundu. Yer altında çalışabilecek dayanıklılığa sahip olup olmadıklarını test etmek amacıyla yapılan beden gücü sınavı sonucunda 250 kişi işe girmeye hak kazandı. Ancak ilk haftanın sonunda yer altındaki çalışma koşullarını ağır bulan yeni işçilerin yüzde 90´nı işi bıraktı. Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Demir, yaklaşık 1 yıldır yerel gazetelere ilan vermelerine rağmen, yeterli sayıda iş başvurusu gelmediğini belirterek, şöyle konuştu: "Domuzdamcılık ve kazmacılık sanatlarında çalışacak tecrübeli usta ve yanlarına da yedek işçiler alacağız. İki ocağa yapacağımız yatırımlar için 80´ni usta, 170´i yedek işçi toplam 250 işçiye ihtiyacımız var.
Ustalara aylık bin 200, yedek işçilere ise 700-900 TL arasında ücret veriyoruz. Bu işçi açığı için ilan verdik. Şuana kadar 500 kişi başvurdu. Bu başvuran işçilerden ocağa girenlerin yüzde 90´nı ilk haftayı tamamlamadan yer altı koşullarının ağır olduğunu bahane ederek işten ayrıldı. Şu anda yeni işçilerden sadece yüzde 10´nu çalışıyor. İşçilerimizin maaşları dolgun, günde üç öğün yemek veriyoruz, barınmalarını da sağlıyoruz. Buna rağmen yeterli talep olmuyor."
TTK&[#]8217;ya geçen yılbaşında alınan 3 bin işçi için 45 bin kişinin başvuruda bulunduğunu hatırlatan Demir, "İşçi adayları devlet kuruluşu olduğu için bu kuruma daha fazla başvuru yapıyor. Her ne kadar TTK gibi maaş veremesek de, tersane ve tekstil sektörlerine oranla maaşlarımız daha yüksek ve her türlü sosyal haklarını sağlıyoruz" diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi