Programa, Vali Yardımcısı Erkan Kalender, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, sivil toplum kuruluş temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, "Unutulmaya yüz tutmuş, ancak güncel yaşantımızdan söküp atamayacağımız, daima sahip çıkmamız gereken bir takım kültürel değerlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan biri de Ahilik'tir. Kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelen Ahilik hem sosyal, hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak, birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı itibar sayan, Din ve Ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkarların Teşkilatı manasını taşır. Ahiliğin tarihçesine şöyle dönüp baktığımızda, hala o dönemlerden öylesine güzel kalıntılar yer almaktadır ki ülkemizde, bu değerler her zaman en büyük övünç kaynağımız, en güzel kültürel değerlerimiz olmuşlardır. Değerli Misafirler Ahlakla sanatı böylesine birbirine pekiştiren bir kurum olan 'Ahilik Kurumu' sadece birkaç satır, hatta birkaç sayfa dolusu yazıyla anlatılabilecek bir konu değildir. Bunun içindir ki Ahilik asla göz ardı edilemeyecek ve kaybolmayacaktır" dedi.
Ticaret İl Müdürü Vekili Sibel Yüzlü ise konuşmasında şunları söyledi: "13. yüzyılda Anadolu'da temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almıştır. İş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan Ahilik, günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan ilk sivil toplum örgütüdür. Atalarımız tarafından yüzyıllar boyunca emsalsiz bir şekilde yaşanan ve yaşatılan bu anlayış, günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz değerleri özünde toplamaktadır. Ahiliği, görevini yerine getirerek tarihte kalmış bir kurum olarak görmemek gerekir. Biz şayet, Ahilik geleneğini bu topraklarda yeniden hakim kılabilirsek, yaşadığımız pek çok sorun da kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır. Ailesine, çevresine, vatanına, milletine ve dünyaya yararlı bir nesil yetiştirebilmek için, ahilik ilke ve değerlerini anlamalı ve hayata geçirmeliyiz. Bu vesileyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda bu yıl 23-29 Mayıs tarihleri arasında 29 uncusunu gerçekleştirdiğimiz Ahilik Haftası kutlamalarının bu amaca hizmet etmesini diliyorum."
Ahilik Haftası kutlamaları ödül yönergesi çerçevesinde, İl Kutlama Komitesi tarafından bu yılın ilin ahisi, ağaç oymacılığı ustası Ali Rıza Dönmez seçildi. Dönmez'e teşekkür belgesi Vali Yardımcısı Erkan Kalender tarafından takdim edildi. Program sonrası katılımcılara ahilik pilavı ve irmik helvası ikram edildi.
Editör: Pusula Gazetesi