Zonguldak Kömürspor Kulübü Başkanı Süleyman Caner, takımın şampiyonluk serüvenini Pusula’ya anlattı. Zor ve meşakkatli yollardan geçtiklerini belirten Başkan Süleyman Caner, maddi sıkıntılarla boğuşan kulübün Zonguldak halkıyla oluşturduğu birlik ve beraberliği değerlendirdi. Kapı kapı dolaşarak yardım toplayan, takvim satan ve bir hayali gerçekleştirerek, Zonguldak Kömürspor’u play-off finallerinde şampiyon yapan ve 2’nci Lig’e yükselten Başkan Caner, “Takvimlerimizi elimize aldık ve kapı kapı gezdik. Hiçbir gocunmamız da olmadı. Tabi eleştirenler de oldu, ‘Takvim satarak nereye kadar gideceksiniz Başkanım?’ diyenler oldu. Biz gelirin küçük veya büyüğünü ayırt etmiyoruz. Bir takvimi 20 liraya sattık, bu para küçümsenebilir. Ancak istediğimiz oranda takvim sattığımız zaman bizim gibi geliri olmayan takımlar için büyük sayılabilecek paralar elde edersiniz. Transfer parasının bir kısmını bu sayede elde ettik. Zonguldak Kömürspor, sabit bir geliri olmayan takım. Biz hiçbir zaman, ‘Bu 20 liradır, bu 100 liradır’ demedik. Bizim için 20 lira da aynı, 10 bin lira da aynıdır. Benim için Zonguldak Kömürspor’a 100 bin lira destek yapan da çok kıymetli, 20 lira destek yapan da çok kıymetlidir. Aralarında fark yoktur. Çok sıkıntılı ve meşakkatli yollar geçirdik. Zorlu virajlardan geçtik, ‘yapılamaz’ denilen şeyleri yaptık, ‘başarılamaz’ denilen her şeyi başardık. Allah nasip etti ve bu takımı, 3’üncü Lig’den, play-off oynayarak bir üst lige çıkarmayı başardık” açıklamasında bulundu.

Cüneyt Özfidan: Zonguldak Kömürspor, 10 yıl aradan sonra 2’nci Lig’de ve bu başarının en büyük mimarlarından birisi olarak Süleyman Caner, yani siz gösteriliyorsunuz, başarının hikayesinden bahseder misiniz?

Süleyman Caner: Zonguldak Kömürspor, sabit geliri olmayan bir kulüp. Bu şampiyonluğun hikayesi tamamen yokluktan geliyor. Bu çocuklar inandı, öncelikle Zonguldak halkı inandı. Sonunda da Allah nasip etti ve şampiyon olduk. Sabit bir geliri olmayınca, sıkıntılar yaşadık. Sadece bu sezon değil, biz 3 sezondur bu sıkıntıları yaşıyoruz. Para olmayınca, bir takımı şampiyon yapmanız çok zor. Biz de bunu aşmak için kendimizce bir takım projeler ürettik ve sonunda mutlu sona ulaştık, kupayı Zonguldak halkına getirdik.

Özfidan: Kulüp olarak birçok proje ürettiniz ancak takvim projeniz ve bunun ardından gelen şampiyonluk sizi, “Takvim satarak takımını şampiyon yapan başkan” olarak Türkiye ve dünyaya tanıttı. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Caner: Az önce de söylemiştim, Zonguldak Kömürspor gerçekten sabit bir geliri olmayan takım. Bu bağlamda bizim yönetim olarak bir takım çalışmalar yapmamız gerekiyordu. Aslında 3 sezondur takvim projemiz var. Eğer başarılı olmak istiyorsanız, bir şeyler yapmalısınız. Biz de 3 sezondur takvim projesi yürütüyoruz. Ancak bu sezon takvim satma projemize daha fazla ağırlık verdik. Kapı kapı, esnaf esnaf gezerek takvim sattık. Buradan elde ettiğimiz gelirlerle yeri geldi bir takım transfer paramızı karşıladık, yeri geldi takımın kamp masraflarını karşıladık, yol masraflarını karşıladık.

Özfidan: Sadece takvim projeniz mi vardı?

Caner: Bizim birden fazla projemiz vardı, ancak biz en çok takvim projesine ağırlık verdik. Sezon başında takvimlerimizi bastırdık. Geçen yıllara nazaran daha çok takvim bastırdık. Allah razı olsun; halkımız, esnafımız bizi yalnız bırakmadı ve takvim alarak destek oldu. Biz hiçbir zaman, “Bu 20 liradır, bu 100 liradır” demedik. Bizim için 20 lira da aynı, 10 bin lira da aynıdır. Benim için Zonguldak Kömürspor’a 100 bin lira destek yapan da çok kıymetli, 20 lira destek yapan da çok kıymetlidir. Aralarında fark yoktur. Çok sıkıntılı ve meşakkatli yollar geçirdik. Zorlu virajlardan geçtik, “yapılamaz” denilen şeyleri yaptık, “başarılamaz” denilen her şeyi başardık. Allah nasip etti ve bu takımı 3’üncü Lig’den, play-off oynayarak bir üst lige çıkarmayı başardık. 10 yıl sonra Zonguldak Kömürspor, 2’nci Lige adım atmış oldu. İnşallah kalıcı olur ve eski günlerimize döneriz.

Özfidan: Peki takvim satarken dışarıdan gelen tepkiler nasıldı?

Caner: Takvimlerimizi elimize aldık ve kapı kapı gezdik. Hiçbir gocunmamız da olmadı. Tabi eleştirenler de oldu, “Takvim satarak nereye kadar gideceksiniz Başkanım?” diyenler oldu. Ama dediğim gibi biz gelirin küçük veya büyüğünü ayırt etmiyoruz. Bir takvimi 20 liraya sattık, bu para küçümsenebilir. Ancak istediğimiz oranda takvim sattığımız zaman bizim gibi geliri olmayan takımlar için büyük sayılabilecek paralar elde edersiniz. Transfer parasının bir kısmını bu sayede elde ettik.

Özfidan: Zonguldak Kömürspor’u halkın takımı yapan şeyin biraz da bu yardımlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Caner: Tabi ki söyleyebiliriz, biz esnafımızı teker teker gezdik, sanayi sitelerini, dükkanları tek tek gezdik ve takvim sattık. İnanın hiç unutmuyorum, elimizde takvimler bir sanayi sitesindeyiz. Esnaf bir kardeşimize derdimizi anlattık, cebindeki son parasını bize verdi. Daha siftah yapmamış, ama Zonguldak Kömürspor’un başarısı için o son parasını bize verdi. Bu takım işte böyle başarıyı yakaladı.

Özfidan: Peki bu yardım toplama sürecinde sizi en çok etkileyen şeyler nelerdi?

Caner: Mahallelerde takvim satarken kumbarasında biriktiren paraları bize veren çocuklarımız oldu. O kumbara halen duruyor. Okullardaki öğrencilerimiz 1 TL para toplamışlar ve bunları bize teslim ettiler. 800 TL para toplamışlar, başka bir okulumuzda da yardım toplamışlar ve bizi çağırdılar. Biz bu minik evlatlarımızın, kocaman yüreklerinden kopan bu yardımları harcamaya kıyamadık ve bunları saklıyoruz. Bu küçük çocuklar öyle bir şey yaptı ki… Büyüklerine örnek oldular. Ama keşke büyükleri onları örnek alabilselerdi ve Zonguldak Kömürpsor’un şampiyon olabileceğine inanarak daha çok katkıda bulunabilselerdi. Benim en çok üzüldüğüm nokta budur. Ama küçükler, Zonguldak Kömürspor’un şampiyon olacağına inandılar ve kenetlendiler. Bunu maçlarda da görmek mümkündü. 7’den 70’e herkes tribünlerdeki yerini aldı.

Özfidan: Yapılan bu projeler, Zonguldak Kömürspor’a şampiyonluğu getirdi, bunun yanında da Zonguldak’a birçok getirisi oldu. Bunlarla ilgili düşünceleriniz nedir?

Caner: Biz kulüp olarak Zonguldak Kömürspor için birçok sosyal sorumluluk projesi başlattık. 7’den 70’e herkes bu projelerde farklı farklı yer aldı. Buda Zonguldak’ta birlik ve beraberliğin oluşması anlamında çok önemli katkıda bulundu. Bu birlik ve beraberlik takıma da yansıdı ve şampiyonluğu getirdi. Biz büyük maddi imkanları olan bir kulüp değiliz, ama bir gerçek var manevi destek anlamında en büyük kulüplerden birisi olduk. Başarımızın sırrı Zonguldak’ın birlik ve beraberliğidir. Gezmediğimiz yer kalmadı. Herkes elinden geldiğince destek oldu. Mahallelerimize bile gittik. Yeri geldi, 10 katlı binanın en üst katına çıkmak zorunda kaldık, ilçelerimize gittik.

Özfidan: Peki önümüzdeki sezonda Zonguldak Kömürspor’un en büyük sıkıntısı ne olacak?

Caner: Bizim şu anda en önemli sorunumuz, stadyum sorunudur. Sezon başından bu yana bunun sıkıntısını yaşadık. Tam transfer sezonu başladı, ortada bir stadyum belirsizliği oluştu. Stadyum yok, kapalı tribünümüz yıkıldı, dolayısıyla soyunma odalarımız ve hakem odamız yıkıldı. O dönemde müteahhit arkadaşlarımızla devreye girdik. Sayın Valimiz Ali Kaban’ın talimatıyla kurumların da desteğiyle maçın son gününe kadar çalıştık ve bir şeyler yaptık. Ama önümüzdeki sezon için bir kapalı tribünümüz yok. Bakanlıklar nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor. Bakanlıkla görüştüğüm zaman Zonguldak’a tek bir proje halinde stadyum yapılacağı konusunda bir şeyler yapılacağı söylenmedi. Parça parça yapacaklarını söylediler.

Özfidan: Çanakkale’de de büyük bir atmosfer vardı, bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Caner: Zonguldak Kömürspor taraftarı her zaman takımının yanında oldu. Biz 10 maç seyircisiz oynama cezası aldığımızda taraftarımız maça giremedi, ama stadyumun önünde, arkasında durarak binlerle takımına destek verdi. Stadyumun önünden ayrılmadı. Yağmur-çamur demedi. Play-off final maçında Çanakkale’de Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden taraftarımız vardı. Almanya’dan 2 tane uçak kaldırmışlar, İstanbul’dan otobüsler kaldırıldı. Yaklaşık 10 bin kişi Çanakkale’de stadyumda yerini aldı ve canla başla takımına destek verdi. Her takımın kendisine göre bir gücü vardır. Zonguldak Kömürspor’un en büyük gücü de taraftarıdır. Evet, takımımız maddi sıkıntıların içerisinde ama taraftarımız bizim en büyük destekçimiz. Bu taraftarın önünde oynamak her futbolcuya nasip olmaz. Ben taraftarlarımla gurur duyuyorum ve ne kadar da gurur duysam azdır. Tabi bazen olumsuz durumlarla karşılaşıyoruz, ama bizim taraftarlarımızın olumlu projeleri daha fazladır. Onlar okullara gider kitap dağıtır, öğrencilere dondurma dağıtır. Durumu iyi olmayan çocuklara giyişi yardımında da bulunuyorlar. Bizim taraftarımız sosyal sorumluluk anlamında önemli projelere imza atan bir taraftar.

Özfidan: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Caner: Biz bu takımı en iyi yerlere getirmek için elimizden geleni yaptık. Yönetimimizle, taraftarımızla ve büyük Zonguldak halkıyla el ele vererek bir hayali gerçekleştirdik. Zonguldak Kömürspor’u 10 yıl aradan sonra 2’nci Lige çıkartmayı başardık. Zonguldak halkına bize güvendiği ve destek verdiği için teşekkür ediyoruz. Birlik ve beraberliğimizin her daim bundan daha da ileri olacak şekilde devam etmesi temennisinde bulunuyorum. Şampiyon Zonguldak Kömürspor’un 2’nci Lig’de başarılara imza atacağına da inanıyorum.

Editör: Pusula Gazetesi