Zonguldak'ın Ereğli ilçesi İmam Hatip Orta okulu öğrencileri Osmanlı Mezar taşları farkındalığını anlamak amacıyla Ereğli Şehir mezarlığında ki Osmanlı döneminden kalan mezar taşlarını inceledi.

Ereğli İmam Hatip Ortaokulu İngilizce öğretmeni Soner Ardıç, Arapça öğretmeni Fatma Alemdar, Din kültürü öğretmeni Tuba Aydın ve okul öğrencileri eşliğinde Osmanlı Mezar taşları farkındalığını anlamak ve anlatmak amacıyla şehir mezarlığında Osmanlı döneminden kalan taşları inceledi. Taşlar üstündeki motifler, işlemeler, şekiller, oyma sanatı ve mezar taşlarının üzerindeki yazıların anlamları öğrencilerin en çok dikkatini çeken hususlar oldu. Etkinlikle ilgili olarak açıklamada bulunan okulun Din Kültürü öğretmeni Tuba Aydın, 1900 lü dönemlerde yapılan mezar taşlarının bir sanatı yansıttığını ve ayrı bir zarafet taşıdığını söyledi.

Aydın konuşmasında "Öğrencilerimiz şaşırdılar. Taşların süslerine şaşırdılar. Oymalarına dikkat çektik. Bunun bir sanat olduğunu ifade etti. Mezar taşlarına bile zarafeti kaybetmemişler. Daha eski mezar taşlarında daha da farklıdır durum. Çocuklara şunu da söyledim. Mezar taşlarında cinsiyet ayrımı da vardır. Cinsiyet farkı hemen yansır. Bu gördüğünüz bir hanımefendinin mezar taşıdır. Çiçeklerle süslüdür. Broşlar, küpeler, gerdanlıklar çiçekler. Bekar bir kız ise evlenmeden vefat etmişse kırık bir gül goncası bulunur. Bu da çok enteresandır. Mesleğe göre erkek mezarlığında kavuklar değişir, tarikat şeyhlerinin mensup oldukları tarikata göre kavukları değişir. Burada kitabeler de özel metinlerdir. Bunlar bir sanattır ayrıca. Burada bir şiir vardır. Kitabelerde de sanat icra edilmiştir" dedi.

Öğrenciler inlemenin ardında mezarlıktan ayrıldı.

Editör: Pusula Gazetesi