Zonguldak’ta FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında kayyum atanan DEKA Madencilik ve bünyesinde bulunan Balçın Madencilik’te çalışan ve 3 aydır ücret alamadıkları için iş bırakan madenciler, Osman Ak’ın önderliğinde kayyumlar, Gönül Demirsu ve İsa Mutlu ile görüştü. Şirketin mali durumunun kötü olduğunu ve maaşlarının ödenmemesi durumunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirten kayyum heyeti, işçilerin yasal haklarını kullanmalarını istedi.

Zonguldak'ta, geçen 13 Nisan'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında kayyum atanan DEKA Madencilik ve bünyesinde bulunan Balçın Madencilik’te çalışan ve 3 aydır ücret alamadıkları için iş bırakan 120 maden işçisi, yaptıkları eylemlerden sonuç alamayınca, 7 katlı iş hanının çatısına çıkarak eylem başlatmıştı. Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Yardımseverler Derneği İşhanı'nın çatısına çıkarak eylem yapan işçileri indirmek için devreye girerek Çarşamba günü (bugün) makamında sorunun çözümüne yönelik görüşme sözü vermişti. Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, DEKA işçi temsilcilerini makamında kabul etti. Yapılan toplantıya; Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, DEKA şirketine atanan kayyumlar, Ankara’dan gelen bir müfettiş ve işçi temsilcileri katıldı. Toplantıda kayyumlar sürecin nasıl işlediği konusunda işçileri detaylı olarak bilgilendirdi. Yasal haklarını tekrar hatırlatıldı. İşçilerin bütün hakları saklı kalmak şartıyla DEKA Madencilik’ten nasıl ayrılabilecekleri ve yeni işe nasıl girebilecekleri anlatıldı ve bunun için bir araştırma yapılması kararı alındı. DEKA şirketinin maaşları ödeyebilecek durumunun olmadığını belirten kayyumlar, işçilerin yasal olarak maaşlarını almaları için gerekli başvuruları yapmaları tavsiyesinde bulundu. Şirketin mali durumunun kötü olması nedeniyle sorun yaşandığını ve bu sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirten kayyumlar işçileri süreçle ilgili bilgilendirdi.

İŞSİZLİK MAAŞI BAĞLANACAK

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, işçilerin işsizlik maaşından yararlanabilmesi için çalışma başlatılması için devreye girdi. Yasal olarak işsizlik maaşı almaya hak kazanan madencilere maaş bağlanması için gerekli çalışmaların başlatılması kararı alındı. İl Emniyet Müdürlüğü’nde toplantı devam ederken, işçiler Zonguldak Valiliği önünde beklemeye devam etti.

Editör: Pusula Gazetesi