Ülke genelinde 1.10 2008 de yürürlüğe giren kanunun gereği SSK´lı ya da Bağ-kur üyesi anne ve babaların maaşlarını almak için anlaşarak ve hakimi yanıltarak ayrılan çiftlerin birlikte yaşamayı sürdürmelerinin suç sayılması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışma başlatılmış, Zonguldak&[#]8217;taki anlaşmalı boşanmalarla ilgili yüzlerce ihbar alınmıştı. Yaklaşık 10 aydır titiz bir şekilde yürütülen çalışmalar sonucunda 1350&[#]8217;yi aşan ihbardan yaklaşık bin kadın ile hakkındaki soruşturma tamamlandı. İncelemelerde muvazaalı boşandığı tespit edilen ve raporları hazırlanan bin kadının maaşları kesilirken, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, haksız kazancın önüne geçmek için savcık ve jandarma gibi ilgili kurumların da kendilerine desteklerinin arttığını söyledi. Devletin yaklaşık 9 milyon TL&[#]8217;yi aşan bir zarardan kurtarılacağını aldatan Demirci, "Eşinden anlaşmalı boşanan kadınların her birinin ortalama 500 TL&[#]8217;den maaş almış olsa bir ayda 600 bin, yıllık ise 7 milyon 200 bin TL eder. Devletimizi bu kadar büyük zarara uğratmışlar. Bu kadar işsiz gencimiz varken, maaş alabilmek için haksız kazanç elde eden kişilere kesinlikle göz açtırılmayacak" diye konuştu.
Demirci,
Babası öldüğünde eşinden anlaşmalı boşanan kadınların, yakalanmamak ve çeyiz yardımından faydalanmak için tekrar evlenmelerin de tespit edildiğini belirten Demirci, şöyle konuştu:
&[#]8220;Kadın, babası ölünce önce eşinden anlaşmalı boşanıyor. Aylarca, yıllarca babasının maaşını alıyor. Daha sonra yakalanma yada anlaşılma endişesi gibi nedenlerden aynı eşi ile evlenerek çeyiz yardımdan yararlanmak istiyor. Bu çok büyük istismardır. Bunun nedenle çeyiz yardımı için yeniden evlenen çiftleri de ayrı bir hassasiyetle takip ediyoruz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi