Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Umre ziyareti dönüşü Pusula’nın gündeme dair sorularını yanıtladı.

Genel Başkan Demirci, işçinin 1 Mayıs’ta Zonguldak’ta olmayışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İthal kömüre karşıyım” açıklaması ve AK Parti Milletvekili Özcan Ulupınar’ın, “SGK, üniversiteler, okullar da kar etmiyor, TTK’dan da kar etmesini beklemeyin” açıklamasını değerlendirdi.

“ZONGULDAK’TA 1 MAYIS’TA NÖBETÇİ ARKADAŞLAR KALACAK”

Maden işçisinin 1 Mayıs’ta Zonguldak’ta olmayışına gelen tepkileri değerlendiren Demirci, “Türk-İş’in verdiği karara saygılıyız, onda herhangi bir kuşku yok. Zonguldak halkı düşünmesin ki, burada 1 Mayıs kutlanmayacak. Türkiye’de gündemde terör olduğu için Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay böyle karar verdi. Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı Çanakkale’de yapmayı daha uygun buldular. Geçen sene Soma’daki kazadan sonra Zonguldak’ta yapılması gibi… Türk-İş Başkanımız güzel bir karar verdi. Zonguldak’ta 1 Mayıs’ta nöbetçi arkadaşlar kalacak, STK’ların katılımıyla kutlanacak. Ama Türk-İş’in vermiş olduğu karara saygı duyacağız” dedi.

“BİZE HİÇ KİMSE ‘AK PARTİLİ’ YA DA ‘BAŞKA PARTİLİ’ DİYEMEZ”

Demirci, sendikanın AK Parti’ye yakınlığı yüzünden 1 Mayıs’ın Çanakkale’de kutlandığı iddialarına ise, “Öyle bir şey yok, AK Partisi, CHP’si, osu-busu yok. Ülkemizin gündemi yoğun, sıkıntılar büyük. Bize hiç kimse ‘AK Partili’ ya da ‘başka partili’ diyemez. Ülkemizin ileri gitmesi için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Kim katkı veriyorsa, kim destek veriyorsa biz onun yanında durmak zorundayız. Türk İş kararının arkasındayız, Çanakkale’de kutlayacağız” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana’da termik santral açılışında, “İthal kömüre karşıyım” sözlerini destekleyen Demirci, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımıza öncelikle teşekkür ediyoruz. Enerji Bakanımız da yılbaşında geldiğinde bunu söylemişti. ‘Kesinlikle ithal kömüre karşıyız, elimizden geldiğince yerli üretime katkı vereceğiz’ demişti. Bizim yerli üretimimiz var, kömürümüz var. Yer üstünde çalışamayan işsiz kardeşlerimiz var. Üretim için bize işçi alsınlar biz üretelim, yer üstüne çıkaralım. Ülke ekonomisine katkı verelim. Cumhurbaşkanımız güzel söz sarf etmiş, biz niye dışarı verelim dolarlarımızı marklarımızı, kendi işçi kardeşimize verelim. İşsiz arkadaşlarımız da iş, aş, ekmek bulsun. Hem de yer altında bulunan madenimizi, cevherimizi çıkarıp ülke ekonomisine katkıda bulunalım. Biz bundan mutluluk duyarız.”

“ÇAYKUR DA ZARAR EDİYOR, AMA 3 BİN İŞÇİ ALDILAR”

AK Parti Milletvekili Özcan Ulupınar’ın, “SGK, üniversiteler, okullar da kar etmiyor, TTK’dan da kar etmesini beklemeyin” açıklamasını değerlendiren Demirci, “Bu sefer ki milletvekillerimiz olaya hakim, Zonguldak’ın ileri gitmesi için, TTK’ya işçi alımı için hakikaten büyük uğraş veriyorlar. Özcan Bey doğru bir şey söylemiş, biz zararı ne kadar minimum seviyeye düşürebilirsek bizim büyük başarılardan biri. ÇAYKUR da zarar ediyor, ama 3 bin işçi aldılar. Dünya literatüründe doğru dürüst kar eden ülke yok, mekanize sisteme tam olarak geçebilsek zararı minimum seviyeye çekebiliriz” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi