Zonguldak´ın Devrek İlçesi Anadolu Lisesi´nde tarih öğretmenliği yapan tarih öğretmeni Mehmet Köktürk soy ağacını çıkarttı. Köktürk, ailesinin Fatih Sultan Mehmet´in sadrazamı Rum Mehmet Paşa´dan geldiğini belgeledi. Araştırmaları sonucunda soyağacında iki sadrazam, iki sancak beyi ve üç Osmanlı vergi memurunun olduğunu belgeleri ile ortaya çıkartan Köktürk, "Bu kitap benim bir rüyamdı 32 yıllık araştırmalarım sonucunda 1460 yılına kadar inmeyi başardım." şeklinde konuştu.


Sadrazam torunu Mehmet Köktürk(56) soyağacını şöyle özetledi: "Kökümüz İstanbul´un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet´in sadrazamı Rum Mehmet Paşa´dan başlamaktadır. Rum Mehmet Paşa´dan 6 göbek sonra 1774 yılında 1. Abdülhamit´in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa gelmektedir.1598 yılında Rum Beyzade Osman Bey Bolu Sancak Beyliği yapmış ve ardından 1780 yılında Rum Beyzade Behram Bey yine Bolu´nun Sancak Beyliği´ni yapmıştır. 1690 Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu bölgenin vergi toplama ve yönetimini sağlamak için Ahmet Bey´in oğulları Rum Beyzade Hüseyin Bey Beycuma Yukarı Beyliği´ne, Rum Beyzade Nuri Bey Mengen Beyliği´ne ve Rum Beyzade Abdurrahman Beyde Filyos Hisarönü Beyliği´ne gönderilmiştir. Bu beyler o dönemde bulundukları bölgede Türkmen ve yerli halkın yönetimini sağlayarak bölgede cami, çeşme ve köy odaları yapmışlardır. Bizim kökümüz bu beylerden gelmektedir."

Uzun uğraşlar sonucunda soyağacının 15 kuşağını orta çıkartmayı başaran Mehmet Köktürk, "Soyumu araştırma işine üniversite1. sınıfta başladım. Tarih öğretmeni olarak köyümün ve kökümün araştırılmasını kendime bir vazife bildim. Amatörce başladığım bu araştırma işini profesyonelce bitirmenin mutluluğu içindeyim. Kökümü araştırarak sadrazam ve sancak beyleri torunları olduğumuz için gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

Köktürk ´550 yıllık bir aile´ Beycuma, Mengen, Caycuma ve Filyos Beyleri ismini verdiği kitabı destek geldiği takdirde bastırabileceğini ifade etti.

Editör: Pusula Gazetesi