Soma ve Ermenek’te yaşanan maden facialarının ardından artan ek maliyetler nedeniyle rödevanslı sahalarda ve özel maden ocaklarında üretim durmuştu. Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayınlanan ton başına 22 lira olan maliyet desteğinin 46 liraya çıkartılmasını değerlendiren Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, “Bu destek, işletmeci arkadaşlarımızın elini güçlendirecek ve kolaylaştıracaktır. Bu destek, bizi ayağa kaldıracak bir destek” dedi.

Zorlu bir süreç yaşadıklarını ve 4 bine yakın madencinin işsiz kaldığını vurgulayan Demir, “İşletmeler, işçi çıkartmak zorunda kaldı. Bu gelişmeden sonra maden işletmecisi arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz ve üretimi durdurduğumuz maden ocaklarını nasıl üretime açacağımızı planlayacağız. Bu bir hafta içerisinde netlik kazanır. Bu dönemde işlerini kaybeden 4 bin madenci arkadaşımız var. Onlar bizden köylerinde, gurbette haber bekliyorlar” diye konuştu.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Demir madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, özel maden şirketlerinin ve rödevanslı saha sahiplerinin “Torba Yasa” ile artan maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişiklikle, ton başına verilen 22 liralık desteğin 46 liraya çıkarıldığını belirterek, “Bu, bizi ayağa kaldıracak bir destek” dedi.

Manisa’nın Soma ve Karaman’ın Ermenek ilçelerinde meydana gelen maden facialarının ardından Eylül 2014'te yürürlüğe giren ve maden işçisine en az 2 asgari ücret ödenmesi, yeraltı çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi hükümler içeren “Torba Yasa”, maliyetleri artırarak Zonguldaklı kömür işletmecilerini zor durumda bırakmıştı. 2 bin lira olan bir işçinin maliyeti “Torba Yasa” ile 3 bin 750 liraya çıkarken, işletmeler bu yükün altından kalkamayacaklarını belirterek, ocaklarında üretimi durdurmuş ve işçi çıkartmak zorunda kalmıştı. Yaklaşık 4 bin madencinin işsiz kaldığı süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda maliyet farklarının ödenmesi kararlaştırıldı. 9 Temmuz 2015 tarihinde yapılan düzenleme ile ton başına 56 lira olan ek maliyetin 22 lirası devlet tarafından karşılansa da yeterli görülmemişti.

Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ve dün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyi değerlendirerek 22 lira olan desteğin 46 liraya çıkarılacağını ve buna olumlu baktıklarını açıkladı.

“KÖYLERİNDEKİ VE GURBETTEKİ BİN MADENCİ HABER BEKLİYOR”

Bakanlar Kurulu’nun ön gördüğü 46 liralık maliyet desteğinin sevindirici olduğunu belirten Başkan Demir, "İşçilik maliyetleri olan hazırlık dönemi için hiçbir destek ve teşvik ön görülmüyordu. Sadece üretilen bir kömürün ton başına desteği ön görülüyordu. Yeni kararda hazırlık döneminin de en azından kapsama alınması sevindirici. Bu destek de işletmeci arkadaşlarımızın elini güçlendirecek ve kolaylaştıracaktır. Bilindiği gibi yaşanan zorlu süreç içerisinde 4 bine yakın maden işçisi arkadaşımız işsiz kaldı, işletmeler işçi çıkartmak zorunda kaldı. Bu gelişmeden sonra maden işletmecisi arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz ve üretimi durdurduğumuz maden ocaklarını nasıl üretime açacağımızı planlayacağız. Bu destek bizi ayağa kaldıracak bir destek. Ama tüm ocakları birden 2-3 ay içinde çok kısa bir süre içinde mi hayata geçirebiliriz, yoksa bu biraz daha zaman mı alacak bakacağız. Bu dönemde işlerini kaybeden 4 bin madenci arkadaşımız var. Onlar bizden köylerinde, gurbette haber bekliyorlar. ‘Bunları hangi vadede tekrar iş başı yaptırabileceğiz, tüm sahalarımızı çalışır hale getirebilecek miyiz, yoksa bir kısmından feragat mı edeceğiz?’ bu soruların yanıtını da önümüzdeki hafta olacak gelişmelerde daha detaylı verebileceğiz" açıklamasında bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi