Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Birhan Şahin, artık asansörlerin sıkı bir şekilde denetleneceğini belirterek kullanılabilirlik durumuna göre yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renkte etiket yapıştırılacağını ifade etti. Şahin, Makine Mühendisleri Odası Şube’nin bulunduğu binanın ve Valilik binasındaki asansörlere kırmızı etiket yapıştırıldığını belirterek “Asansörün 1500 kalem eksiğine bakıyorlar. Kırmızı etiketli asansörlere binmeyin, o kullanım dışı demektir. Toplantıdan çıkan sonuçlara göre belediyeler anons yapacaklar. Broşür dağıtacaklar ve halkı bilgilendirecekler” dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Birhan Şahin, Sanayi İl Müdürlüğü, belediyeler ve asansör firmaları ile birlikte yaptıkları toplantı hakkında bilgi verdi.

1 Şubat 2016 tarihi itibari ile merkez, ilçe ve belde belediyeleri ile protokol yaparak asansör denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılacağını belirten Şahin, asansörlerin kullanılabilirlik durumuna etiket takıldığını açıkladı. Şahin, her etiketin anlamı olduğunu belirterek “Yeşil etiket almışsa kullanılabilir durumda, mavi etiket almışsa hafifi kusurludur, sarı etiket almışsa 60 gün içinde bu kusurları gidermesi gerekiyor, kırmızı etiket varsa 30 gün içinde kusurları girmek zorundasınız” dedi. Başkan Şahin, Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Mühendisi Tahsin Karaaslan ile birlikte Pusula’ya bilgiler verdi.

“MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI OLARAK BİZ MUAYENE KISMINDAYIZ”

Belediye sınırları içerisindeki asansörlerin yılda bir kez periyodik kontrolünün yapılması gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu; “Asansörle ilgili yaptığımız toplantıya Sanayi İl Müdürlüğü yetkilileri, Belediye yetkilileri, asansör firmalarının temsilcileri ve oda olarak biz hazır bulunduk. Verimli bir toplantı oldu. Asansörler düzgün ve sağlıklı kullanılırsa insan yaşamına konfor katan, kolaylık sağlayan araçlardır. Ancak bunların üretiminde tasarımına, tasarımından imalatına, binanın içinde kullanımına kadar bütün aşamaların kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor. Standart ekipmanlar kullanılması gerekiyor, bakımlarının, montajlarının ehil insanlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu durumda fazla bir sakıncası yok, ama kötü kullanım halinde faciaları doğurabilir. Oda olarak sürekli olarak bunun üzerinde tartışıyoruz, oda bünyesinde ‘Asansör Kontrol Merkezi’ diye A Tipi Akredite Muayene Kuruluşu oluştu. Bu muayene kuruluşu vasıtasıyla belediyelerle yaptığımız protokollerde asansör kontrolleri yapmaya başladık. 25 Haziran 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanan; asansörlerin bakım, işletme ve periyodik kontrolleri yönetmeliği hükümlerine göre birçok kurumlara görevler verilmiş. En çok sorumluluğu da belediyelerdir. Belediye sınırları içerisindeki asansörlerin yılda bir kez periyodik kontrolünün yapılması gerekiyor. Biz Makine Mühendisleri Odası Şube olarak Zonguldak, Ereğli, Kozlu, Kilimli, Devrek, Çaycuma, Karaman, Saltukova, Çaydeğirmeni ve Alaplı Belediyeleri ile protokolleri yaptık. Bu protokoller çerçevesinde periyodik kontrolleri yapıyoruz. Şöyle bir yanılma olması, asansörün eksiklerini gideren, çalışır halde tutan bir kontrol değildir bu. Asansörünüzün bakımını bir bakım firmasıyla sözleme imzalayıp bakımını yaptırtmak zorundasınız. Oda olarak biz muayene kısmındayız. Yükümlülüklerin birçoğu bina sorumlusuna ait, bina sorumluları kendi binalarını, yönetmelik gereği muayene ettirmek zorundadır.”

“ASANSÖRÜN 1500 KALEM EKSİĞİNE BAKIYORLAR”

Asansörlerin kullanılabilirlik durumuna göre etiketler verildiğini belirten Şahin, şöyle konuştu; “Yapılan kontrollerden sonra etiketler yapıştırılıyor, etiketlerin anlamı var. Yeşil etiket almışsa kullanılabilir durumda, mavi etiket almışsa hafifi kusurludur, sarı etiket almışsa 60 gün içinde bu kusurları gidermesi gerekiyor, kırmızı etiket varsa 30 gün içinde kusurları girmek zorundasınız. Eğer gideremezseniz asansörünüz mühürlenir, kullanım dışı bırakılır. Belediye burada devreye giriyor, mühürleme ve kullanım dışı bırakma yetkisini kullanıyor. Biz raporlama kısmındayız. Yeni protokolümüz 1 Şubat itibariyle geçerli oldu. 40 küsür binaya kırmızı etiket verdik. Karabük’te yaptığımız kontrollerde 102 kırmızı etiket vardı ve çoğunu belediye mühürledi. Büyük olasılıkla Zonguldak’ta da eksikler giderilmezse o uygulama başlayacak. Zonguldak’ta geçmişe dönük mühürlerimiz vardı, ciddi bir şekilde takip ediyoruz. Bu sene kadroyu genişlettik, daha donanımlı, daha eğitimli ve iyi durumdalar. Asansörün 1500 kalem eksiğine bakıyorlar. Kırmızı etiketli asansörlere binmeyin, o kullanım dışı demektir. Bina sorumlularına bu konuyu hatırlatmakta yarar var. ‘Neden bizim asansörlerimizi kontrol ettirmediniz’ diye konuyu takip etmeliler. Toplantıdan çıkan sonuçlara göre belediyeler anons yapacaklar. Broşür dağıtacaklar ve halkı bilgilendirecekler. Bizim kendi binamızın asansörü denetlendi ve kırmızı etiket verildi. 30 gün içinde bakımını yaptırmamız gerekiyor.”



Editör: Pusula Gazetesi