Zonguldak Merkezde eğitim-öğretim veren Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu’nda “Pi Günü” etkinliği düzenlendi. Okulun Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Müdür Murat Güveren, Matematik Öğretmeni Emel Çorak, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Etkinliği düzenleyen Matematik Öğretmeni Emel Çorak, yaptığı konuşmada, gönüllü öğrenciler ile birlikte yapılan kutlamada öğrenciler "Pi" sayısı ile ilgili bilinmeyenleri öğrenci ve öğretmenlere anlattıklarını ifade etti. Çorak, "Pi sayılı ikramda bulunup değişik bir farkındalık oluşturdular. Tüm matematik öğretmenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlik kapsamında “Pi Ezberleme Yarışması” ve “Pi Puzzel Yarışması” düzenlendi. “Pi Ezberleme Yarışması”nda; 7/B sınıfından Gamze Arslan, 225 rakamla birinci, 7/F sınıfından Bengü Doğan, 162 rakamla ikinci, 7/B sınıfından Azra Şendur, 102 rakamla üçüncü oldu.

“Pi Puzzle Yarışması”nda ise; 8/B sınıfından Emirhan Karatağ birinci, 8/B sınıfından Zeki Ertem ikinci, 8/B sınıfından Savaşcan Lavas da üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere madalya ve üzerinde Pi sayısı baskılı kupalar hediye edildi.

Ayrıca, “Pi Günü” etkinliği kapsamında kermes düzenledi. Üzerinde Pi sayısı bulunan kurabiyeler, pastalar ve çeşitli yiyeceklerin satışı sunulduğu kermesten elde edilen gelir, okulda öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere verildi.

Pİ SAYISI VE GÜNÜ NEDİR?

İsmini Yunancada çevre sözcüğünün ilk harfi olan &[#]960; simgesinden alan, bir dairenin çevresinin çapına bölünmesi ile elde edilen, matematikte kullanılmakta olup, değerinin tam olarak bilinmemesiyle birlikte genel bir ifadeyle 3 ya da 3,14 olarak kabul edilen, sürekli kullanılış tarihi 250 yıl kadar önceye dayanan sabit sayıya “Pi Sayısı” denilir.

Eski Mısır’da yazılmış olan Rhind Papirüsü’nde adı geçen Pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle “Arşimet Sabiti” olarak da ifade edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul ederken, Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde kullanmışlardır. Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe ismini yazdırmıştır.

Her yıl 14 Mart’ta matematik tutkunları tarafından farklı etkinlikler düzenlenerek kutlanan “Pi Günü”, matematikte kullanılmakta olan sabit Pi sayısı anısına özel olarak kabul edilir. 14 Mart tarihinin Pi sayısı olan 3,14’e benzemesi, bu tarihin bütün dünyada “Pi Günü” olarak kutlanmasına neden olmuştur. Ayrıca, Einstein’ın doğum gününün 14 Mart’a denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür.

İlk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry Shaw tarafından kutlanan “Pi Günü”, Türkiye’de ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır. Amerika ise, 12 Mart 2009 tarihini “Ulusal Pi Günü” olarak ilan etmiştir ki, tarihi belirtirken önce günü, daha sonra da ay belirterek tarih yazan ülkelerde ve fraksiyonel yaklaşımın savunucusu olan matematikçiler ise 22/7 tarihini; yani 22 Temmuz’un “Pi Günü” olarak kutlanması gerektiğini iddia etmektedirler.

Dünyanın birçok yerinde matematikçiler tarafından matematik-geometri olimpiyatları düzenlenmekle birlikte, Pi sayısının virgülden sonraki kısımda en çok yer alan rakamlarını ezberleme yarışmaları yapılmaktadır. 2004 yılında düzenlenmiş olan “Pi Günü”nde, “Bay Beyin” lakabıyla anılmakta olan Daniel Tammet, Pi sayısının virgülden sonraki kısmında yer alan 22 bin 514 basamağını ezbere okumuş ve dünya tarihinde oldukça önemli bir rekora imza atmıştır.

“Pi Günü” farklı üniversitelerde, lise ve ilköğretim okullarında kutlanmakla birlikte, anaokullarında bile Pi logolu pastalar kullanılarak kutlanmaktadır. “Pie” sözcüğünün İngilizcede “pasta” anlamına gelmesi, İngiltere’de yapılmakta olan kutlamalarda yoğun olarak pasta tercih edilmesine neden oluyor.

Editör: Pusula Gazetesi