Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin yemek ihalesini yapan Kamu Hastaneleri Birliği Zonguldak Genel Sekreterliği'nin davetiye usulü ihaleye Zonguldaklı firmaları davet etmemesi nedeniyle tartışma çıktı. 2015 yılında yapılan yemek ihalesine itirazlar sonucunda ihalenin yenilenmesi kararı alındı. Dün ihalenin yeniden yapılacağını öğrenen Zonguldak’taki yemek firmaları, Kamu Hastaneleri Birliği Zonguldak Genel Sekreterliği’ne giderek, davet usulüyle yapılan ihaleye neden davet edilmediklerini sordu. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekteri Uzman Dr. Mustafa Özkan Gün ve Mali Hizmetler Başkanı Mustafa Üke’ye tepki gösteren Vedat Özkanca, “Geçen yıl Nisan ayının 9’unda yapılan yemek ihalesinde hukuka aykırı 2 madde vardı. Biz Zonguldaklı firmalar olarak, bu maddelere itiraz ettik ve ihaleye katılmadık. Fakat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından itirazlarımız makul görülmedi. Bunun üzerine biz de ihaleden çekildik ve bu ihaleyi Ankara’dan ve aslen Karslı olan Fesleğen Yemek Firması’na verdiler. Biz de itiraz ettiğimiz maddelerle birlikte Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk. Maddelerin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeyi kazandık. Bunun üzerine bu ihale iptal oldu. İhale, mahkeme kararıyla iptal olduğu için yarın (bugün) pazarlık ihalesine çıkılıyor. Fakat mahkemeyi kazanmış olan 6 yemek firmasını yarın (bugün) yapılacak olan ihaleye davet etmediler” açıklamasında bulundu.

“FESLEĞEN YEMEK ŞİRKETİ’NE Mİ PEŞKEŞ ÇEKİLMEK İSTENİYOR?”

Zonguldaklı firmaların davet edilmemesine tepki gösteren Özkanca, “Zonguldak’tan hiçbir yemek firmasının davet edilmemesi manidardır. Bir tek Fesleğen Firması’na davet gönderildi. Hayırdır, sizin Fesleğen’le ne ilişkiniz var? Pazarlık ihaleleri davetiye usulüyle olur, Genel Sekreter, Zonguldaklı yemek firmalarını ihalede istemediğini söyledi. ‘Ona davet gönderiyorum, size göndermiyorum’ dedi. Bize 6 tane Zonguldaklı yemek firmasını ihaleye davet etmemesinin sebebini açıklasın. Bu firmalar yıllarca Zonguldak’ta hastanelerde yemek hizmeti veren firmalardır. Fesleğen’le bir işin mi var, Fesleğen’le bir çıkar ilişkin mi var? Bunları çıkıp açıklasın. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekteri Mustafa Özkan Gün, Mali Hizmetler Başkanı Mustafa Üke’nin ne sıkıntısı var? Hastanelerin temizlik ihalesi Karslı bir firma olan Gökmen Nehir Temizlik Şirketi’ne verildi. Hastanelerin yemek ihaleleri de 2’nci bir Karslı firma olan Fesleğen Yemek Şirketi’ne mi peşkeş çekilmek isteniyor? Zonguldaklı yemek firmaları neden dışlanıyor? Genel Sekreterin Zonguldak firmalarıyla ne derdi var?” dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Zonguldak Genel Sekreterliği’nde seslerin yükselmesi üzerine polis çağrıldı. Polis, yaşanan olayla ilgili Vedat Özkanca’nın ifadesine başvurdu.

Zonguldak'tan ihaleye çağrılmayan firmaların; Özkeskin Yemek Sosyal Hizmetler Gıda A.Ş., EMM Yemek, Karaelmas Yemek, Hanedan Yemek, Katri Yemek şirketleri olduğu öğrenildi.

Editör: Pusula Gazetesi