Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği’nin, ‘Soma Yasası’ olarak bilinen ve Soma’daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına kamuda iş imkanı sağlayan yasadan faydalanamadıkları için açtığı dava, madenci yakınlarının lehine sonuçlandı.


Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Türkiye genelinde hayatını kaybeden yaklaşık 700 madenci yakınının kamuda iş imkanına kavuşması için Zonguldak İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın olumlu neticelendiğini söyledi.
Mahkemenin kararında Soma’da hayatını kaybeden madenci yakınları için çıkan yasanın Anayasa’nın 10. Maddesi’nde yer alan ‘eşitlik ilkesine aykırı’ olduğuna vurgu yapıldığını belirten Çetin, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderildiğini söyledi. Çetin, “Bildiğiniz gibi Soma yasasından dolayı Soma'daki maden şehitleri kardeşlerimizin yakınlarına kamuda iş imkanı tanınmıştı. Bu yasadan, tüm Türkiye' deki ve Zonguldak'taki maden şehitleri yakınları mağdur edildi. Bizim bu konuyla ilgili bir yoldan bu yana çeşitli girişimlerimiz oldu. Ancak mahkeme açmak zorunda kaldık. 15 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak İdari mahkemesine dava açtık. Davamızla ilgili dün Zonguldak İdari Mahkemesi karar verdi. 'Anayasa'ya eşitlik ilkesine aykırı' olduğu kararı verildi. Dosyanın Anayasa mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir. Bu bizim için Maden şehitleri yakınları için olumlu gelişmedir. İnanıyoruz ki oradan da dosyanın aynı şekilde geleceğini ve tüm maden şehitleri yakınlarının bu haktan yararlanacağından dolayı inşallah bir nebze acılarını dindirmiş olacağız" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi