Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, Aliağa, Zonguldak, İskenderun ve tüm Türkiye'nin yüzleştiği "yeni gelen kömür tehdidi"nin kalkınma adına insan ve doğa haklarını, toplumsal refah ve sağlığını ayaklar altına aldığı uyarısı yaptı.

İnisiyatif bir basın açıklaması yaparak, "Sokağımızda, mahallemizde, İzmir'de, Muğla'da, Afşin/Elbistan'da kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz" diye uyardı.

Basın açıklamasının yanında gazetecilere Aliağa ve Foça bölgesinden toplanan "cüruf" örneğini de yollayan çevreciler, 2015 sonunda Paris'te düzenlenen COP21 iklim konferansını hatırlattı. COP21, 197 ülkenin katılımıyla "kömür ile kalkınma ve refahın mümkün olmadığını" göstermişti.

Kömürün havayı kirleterek, suları kuruttuğu ve insanların madenlere rehin edildiği yazılan basın açıklamasında, kömür ihtiyacı nedeniyle "dışa bağımlılık" vurgusu yapıldığı ve kömürün tek alternatif gibi gösterildiği ifade edildi.

Basın açıklamasında, "Kömüre her yıl milyonlarca dolar teşvik veriyoruz. Kömür firmalarına, istedikleri gibi madenlerde istedikleri şekilde çalışma olanağı tanıyoruz. Karşılığında, dünyanın en kirli enerji kaynağının pisliğini, havamıza, suyumuza, toprağımıza gömüyoruz, iklimimizi kirletiyoruz. Yerin üstünü, yerin üstündeki güzelliklerimizi gözden çıkarıyoruz. Yetmiyor, yıllık 11 milyar liraya kadar çıkan bir sağlık maliyetini karşılıyoruz" denildi.

Dünyada "fosil yakıt çağının bittiği" ve kömürün "kalkınma" olmadığı çağrısı yapan çevreciler, "Dünya'nın dört bir yanında, dönüşüm başlıyor" uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Enerjiyi yerelleştirerek, ihtiyaçlarımızı, yerinde, doğanın gücü ile, yenilenebilir enerji ile karşılamak mümkün. Ekonomimizi dönüştürerek, kömür belasından kurtulabiliriz. Veba gibi Dünya'mızı hasta eden kömürü ve tüm fosil yakıtları terk ederek geleceğimizi kurtarabiliriz" diye vurgulandı.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, dünya ile omuz omuza vererek Aliağa'dan başlayıp 5 kıtadan 13 ülkede fosil yakıtlara "dur" demek için yola çıkacaklarını söyledi. İnisiyatif, Aliağa'da planlanan dört yeni termik santral ile mücadele edecek.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Ekoloji Kolektifi Derneği (EKD), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Sivil Toplum Platformu (STOP) ve Yeryüzü Derneği gibi grupların da desteğiyle, 15 Mayıs 2016'da büyük bir buluşma gerçekleştirilecek.

Editör: Pusula Gazetesi