Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun daha önce verdiği kanun teklifiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya gitmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Altun, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz, Milletvekilimiz Şerafettin Turpcu, 12 Şubat 2016 tarihinde, 2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla bir kanun teklifi verdi. Sayın Ulupınar zaten verilmiş bir kanun teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya gidip aynı içerik konusunda talepte bulunmuş. Onların taleplerinin partide geçmediğini biz zaten biliyoruz. Kamuoyunda ‘Soma Yasası’ olarak bilinen kanun çıkarken Sayın Ulupınar yine vekildi, partisi yine tek başına iktidardı. Maden şehidi aileleri Meclise kadar gittiler, kendilerinin de yasa kapsamına alınması için girişimde bulundular. AKP Zonguldak Milletvekilleri o zaman bunu gerçekleştiremediler, çünkü parti içinde güçleri yoktu, hala yok. Sayın Ulupınar, ‘Yasa görüşülürken önerge verdik’ diyor. Özürleri kabahatlerinden daha büyük... Beş binden fazla maden şehidi vermiş bir ilin Vekili olarak, bu bizim kırmızı çizgimiz, bunu kabul edemeyiz, bunu biz Zonguldak`a açıklayamayız diyebildiler mi? Hayır!

Kendi partilerine bunu kabul ettirebildiler mi? Hayır! Onlar bu ‘Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olan ve Zonguldak ve Türkiye`nin diğer illerindeki madencileri yaralayan` bu yasaya evet oyu vererek bunu kabul ettiler. Ama Sayın Turpcu’nun önce maden şehidi ailelerinin sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi vermesi, ardından da maden şehidi ailelerimize Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle verilmesi için kanun teklifi vermesi sonrasında maden şehidi ailelerine karşı zor durumda kaldılar. Bunu açıklayamadıkları için bir şeyler yapıyormuş gibi görünmeye çalışıyorlar. Milletvekili olmak sadece Bakandan rica edip, onların uygun gördüğünü alıp, uygun görmediğini alamamak değildir. Mücadele etmektir. Bu bir samimiyet testidir. Gelsinler, Milletvekilimiz Şerafettin Turpcu’nun, Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla verdiği kanun teklifine destek versinler. Bunu bekliyoruz. Sayın Turpcu’nun verdiği kanun teklifi maden kazalarında hayatını kaybeden emekçilerimizin geride kalan yakınlarına kamu eliyle sahip çıkılması, bu durumun 2014 yılına özel, geçici-istisnai bir durum olmaktan çıkarılması, maden emekçilerinin yakınlarına kapsamı genişletilmiş şekilde mali ve sosyal haklar verilmesi ve hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının haklarını güvence altına alarak, şimdiye kadar gerçekleşmiş olan bütün maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarının da bu haklardan yararlanmasını kanuni güvence altına alınmasını zaten sağlayacak. O yüzden Bakana gitmelerine gerek yok. Önce Komisyonda sonra Genel Kurul gündemine geldiğinde bu teklifi desteklesinler yeter.

Muhalefetten gelen her önergeyi içeriğine bakmadan reddeden bir anlayışı `maden şehidi ailelilerine` karşı göstermeyeceklerini ümit ediyoruz. Şunu da özellikle söylemek isterim, bizim amacımız bu hakların maden şehidi ailelerimize sağlanması, bunu kimin sağladığının hiç bir önemi yok. Ama bu ailelerimizin göz boyanarak istismar edilmesine de göz yummayacağız. Dediğimiz çok açık, ‘kanun teklifi zaten Meclis’te gelin destek verin’ diyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi