Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Salih Alemdar yazılı açıklamasında ülke genelindeki ve Zonguldak´taki eğitim sorunlarına değindi. Zonguldak´ın yeni eğitim öğretim dönemine sancılı girdiğini belirten Alemdar yıllardır bu sorunların çözülememiş olmasının eğitim sistemini adeta felç ettiğini belirtti. Norm kadro yönetmeliğine göre ülke genelinde 150 bin öğretmene ihtiyaç olmasına rağmen MEB´nın Eylül 2009 da ihtiyacın sadece onda biri olan 15 bin öğretmen alınacağı açıklamasının hayal kırıklığı yarattığını belirten Alamdar, görev bekleyen ortalama 220 bin öğretmen adayının ortada kaldığını söyledi.


Zonguldak´ın son üç yılda doğan öğretmen açığının 1150 olduğuna dikkat çeken Alemdar; " 2008-2009 eğitim-öğretim yılı başlarken ilimizin öğretmen ihtiyacı 1293 tü. Bu sayı yıl içerisinde öğretmen alımlarına göre ancak 1150 ye düşmüştü.2008-2009 eğitim-öğretim yılında ilimiz ve ülkemizde öğretmen açığını gidermek için MEB ücretli öğretmen uygulamasını devreye sokmuştur. 2008-2009 eğitim-öğretim yılında ülke genelinde ortalama 50 bin, ilimiz Zonguldak´ta da 480 kişi ücretli öğretme istihdam edildi.


Öğretmen istihdamında ki bu uygulamaya MEB 2009-2010 eğitim-öğretim yılında da devam ederse, ülkemizde hiç bir zaman eğitimin sorunları yakın bir zamanda çözülemeyeceğini gösteriyor" dedi.


Sözleşmeli sistem MEB´in kamburu


Sözleşmeli öğretmenlerin veriminin tartışılması gerektiğini ve çalışma barışının bozulduğunu belirten Alemdar, bundan vazgeçilmesi gerektiğini talep ettiklerini söyledi. Alemdar; "Ak Parti iktidarları döneminde ihdas edilen sözleşmeli, ücretli, vekil, uzman, başöğretmen gibi uygulamaları ülke genelinde eğitimi çözümsüzlüğe taşıyor.


2 Temmuz 2009 tarihli memurlar.net&[#]8217;deki bir habere göre Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu&[#]8217;nun "Sözleşmeli öğretmen çalışma barışını bozuyor" tespiti geç kalınmış bir tespittir. Ülke genelinde sözleşmeli öğretmen sayısı ortalama 50 bin kişidir. Bu sayıya Eylül 2009 da 10 bin kişi daha eklenecek olması çalışma barışını bozmaya destek vermek anlamına geliyor. Bu tablo da MEB´in söylem ve uygulamalarının farklı olduğunun bir göstergesidir.


İş güvencesinden yoksun olan kamuda istihdam edilen tüm sözleşmeli kamu çalışanların sayısı ise Haziran 2009 da 279 bin 136 olması ürkütücüdür" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi