Zonguldak-Bartın-Karabük Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu´nun ilk toplantısı dün Bakacakkadı 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü´nde gerçekleştirildi.


Zonguldak Valisi Erdal Ata´nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, il Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi, Belediye Başkanı İsmail Eşref, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Bartın Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sümer Gürez, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanhettin Uysal´ın yanı sıra Özel idare Genel sekreterleri, ilçe ve belde belediye başkan ve yardımcıları, bölge ve daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.


Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Uzmanı İlgen Şerifeken, ajansların konumu ve kalkınma kuruluşlarının görevleri hakkındaki sunumuyla başlayan toplantıda, Vali Erdal Ata Başkanlığında oluşturulan geçici yönetimde, katip üyeliklere en genç iki üye olan Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Ezgi Gündüz ile Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Korkut Eren seçildi.


Bölgesel Kalkınma Ajansları, bir bölgenin sosyo-ekonomik koşullarını geliştirmek amacıyla Dünya´da 1930´lu yıllardan itibaren kurulduğunu dikkat çeken Vali Erdal Ata, "Önemli bir bölümü Avrupa´da olmak üzere pek çok bölge kalkınma ajansı mevcuttur. Bu konudaki ilk örnek 1933 yılında ABD´de kurulmuş ve daha sonra Avusturya, Belçika, Brezilya, Almanya, Hollanda, İtalya, Portekiz, ispanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya´da da bir çok bölgesel kalkınma ajansları kurulmuştur.


Sonuç olarak, hem ulusal, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülkenin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacaktır" dedi.


Vali Erdal Ata, yaptığı açılış konuşmasının sonunda ise "Bartın ve Karabük vilayetleri ilimizden ayrılmadan önce Zonguldak, Türkiye´deki gelişmiş iller sıralamasında 6. sırada yer alırken, hem Bartın´ın hem de Karabük´ün ayrı il olmaları nedeniyle bugünkü değerlendirme yapıldığında Zonguldak 21. sırada yer almaktadır. Tabi ki, ayrılan her iki vilayeti de değerlendirdiğimizde bu sıralama ne olur bilemiyorum ama bu üç vilayetimizi birleştirdiğimiz zaman bile 6. sıraya gelebileceğimizi zannetmiyorum. Bölgesel Kalkınma Ajansı, bundan 10 veya 20 yıl önce Zonguldak, Karabük ve Bartın´ın Türkiye´deki konumunun geri kalmasının sebeplerini ortadan kaldırmak için bir vesile olacaktır. Yani bugün, Marmara Bölgesi´nde, Ege´de. Akdeniz´de, İç Anadolu´da, Türkiye´nin değişik bölgelerinde yaşanan ekonomik gelişmeye maalesef bölgemiz ayak uyduramamış ve geri kalmıştır. Bu ajans sayesinde inanıyorum ki geçmişteki 6. sırayı yakalama şansına sahip olacağız. Hatta ve hatta Filyos Vadisi hayata geçtiği takdirde hem bölgemiz hem de ülkemiz için çok önemli bir yatırım havzası oluşacağına inanıyorum. Bu projenin hayata geçmesi ile bölgemiz göç veren değil, göç alan bölgeler arasında yer alacaktır" dedi.


Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal aldığı 62 oyla Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı´na seçilirken, Bartın İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış ise aldığı 30 oyla Başkanvekilliğine seçildi.

Divan üyeliği seçimlerinde 55 oyla Mehmet Atlaş, 51 oyla Hayriye Göktaş asil üye seçilirken, 47 oyla Erkan Eroğlu, 42 oyla Salih Sungur ise yedek üye seçildi.
Editör: Pusula Gazetesi