Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kıdem tazminatları ile ilgili yaptığı açıklamalardan sonra merakla beklenen sorular cevap beklerken, tazminatların fona aktarılması noktasında endişeler devam ediyor. “Kıdem Tazminatı Fonu” uygulamaya geçerse, işten atılan işçiler, evlenerek işten ayrılan kadınlar, askere giden erkek işçiler tazminat alamayacak, kıdem Tazminatı Fonu’nda işçi 65 yaşına gelince kıdem tazminatını alabilecek, bir de 15 yıl çalışmış olanlar, o da ev almak şartıyla kıdem tazminatını alabilecek yönünde açıklamaları olmuştu. Kıdem tazminatları konusunda bir açıklama da, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci’den geldi. Kıdem tazminatları ile ilgili Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştüğünü ifade eden Demirci, “Kıdem tazminatları konusunda Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay ile görüştük. İşçi kardeşlerimizin kıdem tazminatları konusunda görüş alışverişinde bulunduk. İşçi kardeşlerimize zarar verecek bir anlaşma ve sözleşmeyi asla imza altına almayacağız. Bu görüşlerimizi Sayın Genel Başkanımız Atalay’a da aktardık. Kendisi endişelerimizin farkında olduğunu ve kıdem tazminatı konusunda asla taviz verilmeyeceğini ifade etti. Kıdem tazminatı konusunda işçilerimizin haklarına dokunulmasına karşıyız. En güzel şekilde bu alanda da düzenleme yapılacağından ve gereken en güzel kararın alınacağından de eminim” açıklamasında bulundu.

“İŞÇİ ALIMI İÇİN BAKANLARLA GÖRÜŞECEĞİZ”

TTK’daki işçi açıklarına değinen ve bunun üretime yansıdığının altını çizen Demirci, “14 bin 500 olan norm kadromuz şu anda 8 binlerde. İşçi alımı içim çalışmalarımıza devam ediyoruz. Maden işçisi kardeşlerimizin hak ve hukuklarını en iyi şekilde gözetmeye çalışıyoruz. Son dönemlerin en güzel hak ve hukuklarını, zamlarını aldık. Bu hakların alınmasına en çok sebep olan şey, Soma’da yaşanan maden faciası ve oradan hayatlarını kaybeden arkadaşlarımızdır. Allah onların mekanlarını cennet etsin. Haklarımızı takip etmek bizim görevimizdi ve biz de elimizden geleni yaptık. Şu anda inşallah önümüzdeki günlerde Ankara’da görüşmelerimiz olacak. Siyasilerle ve bürokratlarla görüşeceğiz. Bakanlıklar nezdinde işçi alımı için görüşmelerimiz olacak. Sayın milletvekillerimize de aktardığımız bir şey var, ‘Gerekirse Sayın Başbakanımızdan ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu alalım’ dedik. Onlara Zonguldak’ın sorunlarını, TTK’ya işçi alımını kendimiz aktarmayı teklif ettik. ‘İşçi alımı ve Zonguldak’ın sorunları ile ilgili birlikte var gücümüzle çalışalım’ diye görüş alışverişinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

“YENİ DAMARLARLA İŞÇİ AÇIKLARI DAHA ARTACAK”

Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde bulunan yeni kömür damarı ve işçi alımı yönünde çıkan haberlere değinen Demirci, “Yeni damarların açılması ile işçi açıkları daha da artacak. Şu anda ben de yeni duydum, Kandilli’de damar bulundu ve bu tür kömür damarları açıldıkça işçi açıkları bin 500 de olacak, 5 bin de olacak. Zaten şu anda kurumun 5 binden fazla işçi açığı var ve yeni damarlar bulunup çalışmaya başladıkça bu açıklar daha da artacak. İşçi alımı için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz” dedi.

“MADENCİYE ZARAR VERECEK BİR ANLAŞMANIN İÇERİSİNDE ASLA OLMAYIZ”

Ankara’daki Amelebirliği Misafirhanesi’nin yeniden yapılması ve yüzde 12 kontenjanın işçiye ayrılarak özelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar döneminde sessiz kalmadıklarını ve her zaman işçinin yanında yer aldıklarını ifade eden Demirci, “Biz GMİS olarak madenci kardeşlerimizin hak ve hukuklarını alacak, onlara zarar verecek olan bir anlaşmanın içerisinde hiçbir zaman yer almayız ve imzamızı da koymayız. İşçi kardeşlerimiz bundan emin olsunlar. Biz Amelebirliği’nin misafirhanesi ile ilgili çalışmalarında en güzel kararı alacaklarını ve işçileri mağdur bırakmayacaklarını, varsa hatalarından döneceklerini ifade etmiştik. Biz tabii ki yapılması gereken bir tadilata asla karşı değiliz. Ankara’da GMİS olarak bizim de misafirhanemiz var. Biz de tadilat yaptık. Kardeşlerimizin temiz ve hijyenik bir ortamda kalmalarını sağlamak bizim görevimiz. Amelebirliği Misafirhanesi konusunda da bu yönde açıklamalar yaptık ve bizim sözlerimiz şu anda gündeme geldi. Sayın Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve özelleştirme şu anda gündemde yok” şeklinde konuştu.


Editör: Pusula Gazetesi