Beycuma´da Birinci Kuyu Kebabı Festivali yapıldı. Festival Beycuma Belediye Binası önünden Pazaryerine kadar devam eden Kortej Yürüyüşü ile başladı.


Yürüyüşe, Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu´nun yanı sıra Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Ereğli Gülüç Belediye Başkanı aydın Güngör, Çatalağzı Belediye Başkanı Mehmet Alim, Elvanpazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Abdülkerim Gün ve vatandaşlar katıldı. Festival alanında açılış konuşmasını Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu; "Kuyu kebabının bu sene birincisini kutluyoruz. Daha önce söz verdiğim gibi kuyu kebabı festivalini başlatmış bulunuyoruz. Beycuma insanının bu tür etkinliklere gereken önemi vereceğine inanıyorum bu etkinliği sürdürecektir. Beycuma Beldemize has kuyu kebabımızı geleneksel hale getirmek istiyorum. Kuyu kebabımızın adını ve tadını dünyaya duyurmayı hedefliyoruz" dedi.


Ardından Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen de, Beycuma´ya has kuyu kebabının tarifçesini anlatarak bilgi verdi. Türkmen, "Tarihi geçmişi eski yıllara dayanan Beycuma bu bölgede yaşayan her insanın mutlaka geçtiği bir beldedir. Her ne kadar yolun kenarında kalsa da gönlümüzdedir. Beycumamızın Kuyu Kebabı çok eskilere dayanan vazgeçilmez bir yemeğidir. Bu yemeği tüm dünyaya tattırmaya kararlıyız" şeklinde konuştu. Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu önceliğinde geçmişte beldeye önemli hizmetlerde bulunan eski Belediye Başkanları İlker Karaoğlu ile Hayati Açıkgöz ile Beycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Hasan Yaman´a plaketlerini Vali Yardımcısı Fethi Özdemir ve Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen verdi. Konuşmaların ardından, Zonguldak Belediyesi Folklor Ekibi ve Devrek Belediyesi Bando Ekibi&[#]8217;nin yapmış olduğu gösteriler vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Sonrasında Kozlu Belediyesi Kız Kolbastı Ekibi´nin gösterileri ile Düzce Belediyesi Mehter Takımı gösterileri izleyenleri mest etti.Yapılan konuşmaların ve gösterilerin ardından Beycuma´nın Muratlı Mahallesi´ndeki kuyuda pişirilen kebaplar davetlilere ikram edildi.


Özdemir: ´Beycuma ilçe olmayı hak ediyor´


Toplam 50 küçükbaş hayvandan (keçi) yapılan kuyu kebabını tadan Vali Yardımcısı Fethi Özdemir şunları söyledi: "Beycuma´nın kuyu kebabını çok beğendim. Daha önce Aydın´ın Nazilli İlçesi&[#]8217;nde buna benzer kebap yemiştim. Ama bunun tadı çok farklı. Başkanımız bu geleneği tekrar Zonguldak´a kazandırmak için çok güzel bir adım attı. Geleneksel kuyu kebabını devam ettirebilmek için festival kararı almış. Bu yöre kalkınmaya hazır bir yöre. Hatta Beycuma ilçe olmayı bile hak ediyor. festivale çevre belediyelerden de iyi bir destek var. Bu yöre dayanışmaya, yardımlaşmaya yatkın bir yöre. Tadına baktık, çok güzel. Davetlilerin de beğendiği ortada. Herkes iştahla yiyor."


Kundakçıoğlu: ´Seneye gurbetçilerimizi festivale davet ediyorum´


Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu ise; "Kuyu Kebabı Festivalimizi geleneksel hale getirmek için Beycumamızın ve kuyu kebabımızın adını dünyaya duyurmayı hedefliyoruz. Kuyu kebabınızın tadı ve adı 150 yıl öncesine dayanıyor.

Özelliği fırında değil kuyuda yapılması. Etkinliğimiz sayesinde belediyemizin öncelikli hizmetleri nedeniyle bu yılki festivalimiz gurbetçilerimize yetişmedi. Ancak önümüzdeki seneden itibaren gurbetçilerimizin de bu güzelliği yaşayabilmeleri içi komisyonumuzla bu festivali Temmuz ayının ilk haftası yapma kararı aldı. Seneye yurt dışında olan gurbetçilerimizi de festivalimize davet ediyorum. Kebabımızı herkes tatsın. Beycuma´nın Kuyu Kebabını marka yapmak istiyorum. Kebabımızın adını ve tadını herkese duyurmak istiyoruz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi. Ardından etkinlikler lise önünde Reyhan Ayyıldız ile Ayşen Köktürk konseriyle devam etti.
Editör: Pusula Gazetesi