Hükümet tarafından açıklanan teşvik paketinin ardından ve liman projesiyle ekonomik anlamda hareketlenmeye başlayan Alaplı, bölgenin parlayan yıldızı olmak istiyor.


Liman projesi ile Zonguldak bölgesindeki eksikliği gidermesi beklenen limanın yapımı için herkesimden destek aranıyor.


İktidar Partisi Milletvekillerinin, Zonguldak Valisi Erdal Ata´nın, sanayici ve işadamlarının büyük desteğini de arkalarına alan Alaplı, başvurularını gerçekleştirdi. Bu projesi için Alaplı Kaymakamı, Alaplı Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası bir araya gelerek Liman Projesi&[#]8217;ni hayata geçirmek için girişimlere başladı.


ALPORT adındaki şirket üzerinden hareket edecek Alaplı´nın çabasını değerlendiren Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu Alaplı´nın Zonguldak´ın parlayan yıldızı ve Ereğli´den sonra Zonguldak´ın ikinci büyük ilçesi olacağını söyledi.


Liman Projesi hakkında bilgiler veren Çimenoğlu, "Bölgemizin liman eksikliği var. TTK Limanı kapandı. Erdemir´in limanı kendisine yetiyor. Ereğli´nin limanı küçük ve şehir içinde, Gülüç tersanelerle dolduruldu. Erdemir ve Ereğli Belediyesinin sosyal tesisleri ve derinlik problemi var. Bu bölgede en uygun liman yapılacak yer Alaplı. Alaplı çayı dışında kalacak yer ve Akçakoca&[#]8217;ya doğru gidecek. En uygun yer Alaplı. Daha bir sürü avantajımız var. Yol avantajı var. Şehir içine girmeden limana girecekler. Trafik açısından direk yola bağlı, OSB´ye çok yakınız. Akçakoca´daki fabrikalara çok yakın, Düzce´ye 30 dakika mesafedeyiz. İstanbul ve Ankara otoyoluna 30 dakika ve ulaşımı daha kolay olur" dedi.


Liman Projesi konusunda her kesimden destek gördüklerini söyleyen Çimenoğlu, "Alaplı-Adapazarı-Ereğli Demiryolu Alaplı´dan geçiyor. Alaplı stratejik açıdan merkezi bir yerde. En yakın liman ÇATES ve Karasuda var. Bu bölgeler çok uzak. Alaplı Kaymakamı, Alaplı TSO, Alaplı Belediyesi bir araya geldik. Çalışma başlattık. Valimizle, Milletvekilimiz Fazlı Erdoğan ile görüştük. Projeye çok olumlu baktılar. Ulaştırma Bakanlığı&[#]8217;na gittik. Onlarda bu projenin ve yerin uygun olduğunu, çalışabilir bir liman olduğunu söylediler. Yol haritasını verdiler. Bununla ilgili olarak bir şirket kuruldu. ALPORT diye bir şirket kuruldu" şeklinde konuştu.


Sanayici ve işadamlarının desteklerini beklediklerini söyleyen Çimenoğlu, "Alan proje çizildi. Derinlik ölçümü yapıldı. Şirket artık ÇED raporlarının çıkması için uğraşıyo. Liman projesi herkese açık 60- 100 milyon dolara bitirilmesini tahmin ediyoruz. Sanayici ve işadamlarını çağırıyoruz, ortak olsunlar. 1-2 senede bitmesini hedefliyoruz. Bittiğinde 40-50 bin ton yük gemilerinin yanaşmasını hedefliyoruz. Alaplı´nın bir liman şehri olmasını istiyoruz. Alaplı Zonguldak´ın en büyük 2. ilçesi olma yolunda ilerliyor. Bizdeki hareketlilik Devrek ve Çaycuma´dan daha yüksek. Kendimize güveniyoruz. Alaplı´ya güveniyoruz. Bu işi en güzel şekilde yapacağız" diye konuştu.


Hükümet tarafından yürürlüğe koyulan teşvik paketiyle Alaplı´ya üç fabrikanın teşvikten yararlanmak için yer baktığını belirten Çimenoğlu, "Alaplı´da üç tane fabrika yer bakıyor. Bunlardan iki tanesi konfeksiyon üzerine çalışıyorlar. Türkiye´nin sayılı tekstil firmalarından bir tanesi, eski bir fabrika olan ama şimdi çalışmayan bir fabrikayla ilgileniyorlar. Burada yaklaşık 250 kişi çalıştıraacaklarını söylediler. Diğer konfeksiyon firması ise bizim mevcut kapalı pazaryerini istedi. 1000 kişi çalışacak. Biz pazaryerini mahkemeye müracaat ederek fiyat tespiti istedik. Fiyat tespiti yapılıyor. Fiyatı kabul ederler ise buraya gelecekler. Birde jeneratör fabrikası yer bakıyor. 250 kişi çalışacak. Fabrika için kurulacak arazi aldılar. Ruhsat almaya çalışıyor. Alaplı büyüyecek, gelişmesini istiyoruz" dedi.


Rafet Kılıç: Oda olarak


öncülük edeceğiz


Alaplı´da kurulma çalışmaları devam eden Tersaneler, teşvik paketiyle bölgeye de yer arayan tekstil fabrikaları, Alaplı OSB´nin tamamlama çalışmaları bölgeyi işsizlikten kurtarmak için hazırlanan birkaç proje arasında yer alıyor.


Alaplı Organize Sanayi bölgesinin kamulaştırma çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyleyen Alaplı TSO Başkanı Rafet Kılıç "813 dönüm alanın 700 dönümünün kamulaştırılması bitmiş imar planı ve imar uygulama çalışmalarına bu yıl içinde başlanacaktır. Alaplı´ya kurulması düşünülen tersaneler bölgesinde yer tahsisi yapılan 3 firmadan ikisi teslim aşamalarında sona ulaşmak üzere olup birkaç ay içersinde dolgu çalışmalarına başlayacaklardır" dedi.


Vali Erdal Ata ile Alaplı´da Tekstil firmaları için yer baktıkların söyleyen Kılıç, "Daha önceki yıllarda tekstil fabrikası olarak kullanılan bir binaya baktık. Gelen tekstil firması burayı beğendi. Büyük bir ihtimalle tekrar gelecekler. Buralara tekstil firmasının gelmesiyle 200-300 kişiye ekmek kapsı açılmış olacak. Düzce´de bulunan bir tekstil firması da yer arıyorlar.


Onların istediği büyüklükte bir yer bulamadık. Şuan bulmak için uğraşıyoruz. Bu tekstil firması da yaklaşık 1000 kişiyi çalıştıracak. Bu tekstil firmalarının buraya gelmesinin nedeni teşvik paketi olduğu için burayı tercih ediyorlar. Tercih etmelerinin bir diğer nedeni Alaplı&[#]8217;nın İstanbul ve Ankara´ya, Ereğli ve Zonguldak´tan daha yakın olmasıdır" diye konuştu.


Kılıç, Oda Yönetim Kurulumuz&[#]8217;un Alaplı´da üyelerimizin ufkunu açmak, ilçemize kalıcı bir eser kazandırmak amacıyla kurulması düşünülen çok ortaklı şirket projesi olduğunu belirtti. Çok ortaklı şirket projesinin ilk etabında oda üyelerimiz bilgilendirilmiş ve görüşleri alınmış olup kurulacak şirkette hangi sektörlerde yatırım yapabileceği konusunda anket çalışmaları devam etmektedir. Bu sektörler arasında öncelikli olarak Alaplı´ya liman yapılması, otel projesi, yüksekokula yurt işletmeciliği konularının öncelikli olduğunu söyledi.


Kılıç, Alaplı´ya kurulacak olan tersanelerin işlemlerinin tam olarak bitmediği için ikinci 6 aylık ek sürelerini kullandıkları için başlanamıyor. Kurulacak olan tersanelerinden ikisinin işlemlerinin bitmek üzere olduğunu kaydetti. Yapılacak tersanelerden 2 tanesi gemi tersanesi, 1 tanesi ahşap tersanesi olacak. Ahşap yatırımcılarının % 90´ı Alaplılı ustalardan oluşuyor.


Bu kişiler dünya çapında yat yapan kişiler. Ahşap tersaneciliği ile Alaplı bir dünya markası olacak. Adını dünyaya duyurmuş olacak.


1200 dönümlük bir yere kurulacak olan tersanelerde 5000 kişiye iş istihdamı karşılanmış olacağını söyledi.


Alaplı´da yapımı devam eden sahil bandının yapılmasıyla birlikte sosyal ve ekonomik olarak gelişeceğini belirten Kılıç, "Bunlar ile birlikte Alaplı da yapılan deniz dolgu alanında kurulacak olan sahil bandındaki alışveriş yerleri, kafeler ve eğlence mekanları ile birlikte ilçemizin hem sosyal hem ekonomik hemde kültürel yönden bu değişime gereken uyumu sağlaması için şimdiden gereken planlamaların belediye, odalar ve sivil toplum örgütleri ve siyasi parti yöneticileri ile biraraya gelinerek yapılması gerekmektedir.


Oda olarak bu konuya önümüzdeki günlerde öncülük edeceğiz" şeklinde konuştu.


Son çıkan teşvik paketini de değerlendiren Kılıç, "Zonguldak ilimiz 3. Bölge illeri arasına alınmıştır. Bir anlamda şanslı iller arasındadır.

Editör: Pusula Gazetesi