17-18 ve 21 Aralık günlerinde TKİ, TTK, MİGEM ve ZTSO katılımıyla Enerji Bakanı Yardımcısı Sayın Ali Rıza Alaboyun ile konunun çözümüne yönelik görüşmeler gerçekleştirilirken sorunun çözümüne yönelik flaş bir teklif geldi.

Toplantılarda, TKİ bilanço tablolarının bozulacağını öne sürerek, yeraltı işçisine verilen iki asgari ücretin bir asgari ücretlik bölümünün Devlet tarafından karşılanması önerisinde bulundu. Bakanı Yardımcısı Sayın Ali Rıza Alaboyun’un da benimsediği öneri en kısa sürede Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin bir araya gelmesiyle görüşülecek.

Zonguldak’taki Rödevans saha sahiplerini de rahatlatacak olan öneriye Maliye Bakanlığı’nın onay vermemesinden endişe ediliyor.

23 Mayıs’da yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı Zonguldak havzasındaki kömür üreticileri hariç diğer tüm kamu kurum ve iştiraklerinin maliyet farklarını karşılamıştı. TKİ’ inin önerisinin çözüm olarak kabul edilmesi durumunda Maliye Bakanlığına yıllık 1 milyar TL’lik bir ödeme yükü geleceği belirtildi.

Editör: Pusula Gazetesi