Rödevanslı maden ocaklarında çalışan ve patronlarının 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ocakları kapatacağını ifade eden rödevanslı sahada çalışan maden işçisi Mustafa Açıkgöz, “İşçiler karamsar, 1 Ocak itibari ile işsiz kalacağının farkında ve bu nedenle bir psikolojik çöküntü var. İşsiz kalacağız, madenden başka bir iş kolu da yok. Devlet, Zonguldak’a bir fabrika açtı da biz mi çalışmadık? Başka alternatifimiz yok. Bir şeyler yapacağız, gerekirse simit satacağız” dedi.

Zonguldak’ta madenlerden başka alternatif bir iş kolunun olmadığına da dikkat çeken madenci Açıkgöz, “Bu madenler kapatılacak, bunca çalışan, evine ekmek götüren işsiz kalacak. Bu insanların çoğu madencilikten başka iş bilmezler, bu nedenle de kaçak ocaklar tekrar başlayacak ve artacak. Evimde, köyümde yaşamak, memleketimde kömür çıkartmak varken, başka memlekete göç edip oralarda madenlerde çalışmak zorunda kalacağım” diye konuştu.

Zonguldak’ta rödevanslı maden sahası sahiplerinin, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ocakları kapatacağını açıklamasının ardından maden işçileri kara kara düşünüyor. Soma’da yaşanan maden faciasının ardından çıkartılan yasalar ve getirilen yükümlülükler nedeniyle zarar ettiklerini ifade eden özel maden ocakları sahipleri, deyim yerindeyse adeta kepenk indiriyor.

Ekmek yedikleri maden ocaklarının kapatılacağını öğrenen madenciler, devletten ocaklara destek istedi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait olan ve özel şirketlere kiralanan rödevanslı sahalarda son dönemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle binlerce madencinin işsiz kalacağını ifade eden ve rödevanslı maden ocağında çalışan Mustafa Açıkgöz, “İşçiler karamsar, 1 Ocak itibari ile işsiz kalacağının farkında ve bu nedenle bir psikolojik çöküntü var. Yılbaşından sonra kapanacağı da malum zaten. İşsiz kalacağız… Şahsım adına konuşuyorum, benim üniversitede 2 kızım okuyor. Ben emekliyim, bin 245 lira emekli maaşım var. Bununla nasıl olacaksa… Çalışacağız, bir şeyler yapacağız, gerekirse simit satacağız. Çocuklarım mezun olana kadar bir şeyler yapmaya mecburum. ‘Tarım yapsak’ desem, tarım arazimiz yok, burada dağ-taş ve orman var. Ekin ekemezsin, buğday ekemezsin. Madenden başka bir iş kolu da yok. Devlet, Zonguldak’a bir fabrika açtı da biz mi çalışmadık? Başka alternatifimiz yok. Zonguldak’ta bir yatırım yok ki insanlar ne yapsın? Belirsizlik var” açıklamasında bulundu.

“BUNCA ÇALIŞAN, EVİNE EKMEK GÖTÜREN İŞSİZ KALACAK, GURBETÇİLİK DÖNEMİNİ TEKRAR YAŞAYACAĞIZ”

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından getirilen şartların işveren tarafına ağır geldiğini ve şimdi de tamamen işsiz kalacaklarını ifade eden maden işçisi Açıkgöz, “Bizim gibi Zonguldak’ta özel maden ocaklarında ve ‘rödevans’ olarak ifade edilen sahalarda çalışan 6 bine yakın işçi vardı. Bu işçilerin çoğu, maden sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle işten çıkartılmak zorunda kaldı. Şimdi gelinen son noktada da patronlarımız, ocaklarını yılbaşından itibaren kapatmayı düşündüklerini, zarar ettiklerini ve bu şartlar altında üretim yapamayacaklarını söylediler. Bu madenler kapatılacak, bunca çalışan, evine ekmek götüren işsiz kalacak. Buna bağlı olarak da göç başlayacak. Bu insanların çoğu madencilikten başka iş bilmezler, bu nedenle de iş sağlığı ve güvenliğinden yoksun olan kaçak ocaklar tekrar başlayacak ve artacak. Büyük ihtimalle göç olacak, insanlar zor durumda kalacak. Evimde, köyümde yaşamak, memleketimde kömür çıkartmak varken, başka memlekete göç edip oralarda madenlerde çalışmak zorunda kalacağım. Gurbetçilik başlayacak, 30-40 yıl önceki gurbetçilik dönemini tekrar yaşayacağız. Film geri sardı gibi gözüküyor. Özel maden ocaklarında çalışıp emekli olmuş olan birisiyim, şu anda da emekli olduğum halde çalışıyorum. Sıkıntılar illa ki yaşadık, ancak Allah’a şükürler olsun bizler emekli olduk. Ya bundan sonraki gençler ne iş yapacak? Devlet, özel sektöre bir yol çizmeli, onlara kolaylıklar sağlamalı” ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi