Pusula TV’de yayınlanan gazeteci Osman Sav’ın hazırlayıp sunduğu “Sözün Özü” programında, organ bağışı ve önemi tüm taraflarıyla masaya yatırıldı.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Can Diyaliz Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ali Tunç, Diyaliz Hemşiresi Fatma Çerçioğlu, organ nakli gerçekleşen Rıza Demir, İbrahim Saraç, Sadık Yılmaz ve Aydın Yılmaz, organ bağışının her kademesini detaylı şekilde anlattı.

18 yaşını dolduran kişinin iki şahit huzurunda organlarını, dokularını bağışlamasına “organ bağışı” denildiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, “Organ nakli bekleyen hastamız yaklaşık 28 bin civarında. Organ bağışçı sayımız ise ülkemizde 160 bin, Zonguldak’ta organ bağışçı sayısı bin 400 civarında. Organ yetersizliğine bağlı hastalarımızın ihtiyacını karşılamak için milyon başına vefat edenlerden 25 civarında olması lazım. Bizim ülkemizde 3-4 civarında” diyerek, bağışçı sayısının azlığına dikkat çekti.

CİN: “BAĞIŞLAYAN KİŞİNİN AİLESİNE SORULUYOR”

Normalde vefat edenler üzerinden organ bağışının daha fazla olması gerektiğini ifade eden Müdür Cin, “Bizim ülkemizde canlıdan organ bağışı daha fazla. Organ bağışını yapan insanların yoğun bakım ortamında vefat etmesi gerekiyor. Bunun üzerine aileleriyle yine temasa geçiliyor. Organlarını bağışlamasına rağmen aileleri izin vermemesi durumunda yine organ nakli gerçekleşmiyor. Organ bağışı yapan kişinin organlarını bağışladığını ailelerine söylemesi gerekiyor. Organ bağış formunu doldurmak, aileye bir miras oluyor, aileye önemli bir belge niteliği taşıyor” dedi.

“3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” dolayısıyla yapılan etkinlikler hakkında da bilgiler veren Cin, “Organ bağışı için herhangi bir sağlık kurumuna başvurulabilinir. Telefonla bize ulaşmaları durumunda da biz kendilerinin yanına gidip bağış formunu doldurtabiliyoruz. Akraba olsun, olmasın 2 şahit huzurunda formu doldurtuyoruz. Formu doldurduktan sonra ister kendisi, isterse ailesi vazgeçebiliyor” dedi.

TUNÇ: “VEFAT EDENDEN ORGAN NAKLİ TAVSİYE EDİLİYOR”

Ölen kişilerden alınan organlarda başarının biraz daha az olduğunu, canlıdan alınan organın tutmasının daha yüksek olduğunu ifade eden Can Diyaliz Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ali Tunç, “Tüm dünyada ve Sağlık Bakanlığı’nda önerilen ve istenen, canlıdan ziyade vefat edenden organ alınması. Bunun nedeni ise, organ verenin daha sonra sağlık sorunu yaşama ihtimalidir. Bu nedenle ölüden organ nakli tavsiye ediliyor. Bazı tıbbi ve dini gerekçelerle ölüden ve canlıdan organ bağışında istenilen noktada değiliz. Yanlış bilinenler nedeniyle endişe ediliyor” dedi.

Organ nakli gerçekleşen Rıza Demir, İbrahim Saraç, Sadık Yılmaz ve Aydın Yılmaz, yaşadıkları süreci ve çektikleri sıkıntıları anlatarak, organ bağışı konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdılar.

Editör: Pusula Gazetesi