Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş kendisine hakaret ettiği iddiası ile bir yerel gazete sahibine 51 bin TL tazminat davası açtı. Halk Postası Gazetesi Sahibi Mehmet Öztürk ise sürekli basın özgürlüğünden bahseden CHP’li bir milletvekilinin yüksek miktardaki tazminat davasını kazandığı takdirde ödeyecek durumu olmadığını belirterek, sonunun Mustafa Balbay gibi olacağını söyledi.
Kdz. Ereğli ilçesinde haftalık yayın yapan Halk Postası Gazetesi Sahibi Mehmet Öztürk, üyesi bulunduğu Ereğli Gazeteciler Derneği binasında basın toplantısı düzenleyerek, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın kendisine 51 bin TL tazminat davası açtığını söyledi. Demirtaş hakkında milletvekili olması nedeniyle eleştirel düzeyde yazılar kaleme aldığını ifade eden Öztürk, sürekli basın özgürlüğünden bahseden CHP’nin bir milletvekilinin hakkında açtığı davanın kendisini susturmak maksadı taşıdığını dile getirdi.

GAZETECİ ÖZTÜRK: “BİZİM DE SONUMUZ BALBAY GİBİ OLACAK”
Öztürk gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Basın özgürlüğü savunucusu olarak geçinen CHP Zonguldak Milletvekili Avukat Ünal Demirtaş’ın Halk Postası Gazetesi Sahibi ben Mehmet Öztürk’e 51 bin TL’lik tazminat davası açması basın camiası üzerinde bir bomba etkisi yarattı. Bu güne kadar basını sindirme eylemleri ile AK Parti’yi suçlayan CHP’lilerin gücü belli yerel bir gazeteye 51 bin TL’lik dava açması bana Silivri zindanlarında çok ziyaretine gittiğim Mustafa Balbay’ı hatırlattı. Bizim de sonumuz herhalde Mustafa Balbay gibi olacak. Ama CHP Milletvekili Ünal Demirtaş yüzünden. Sayın Kılıçdaroğlu’nun TV kanallarında bahsettiği basın özgürlüğü bu olsa gerek. İşte Sözcü Gazetesi’nde AK Parti’yi kınayan, CHP’nin üzerinde medyaya baskı yapılıyor diye durduğu bir partinin milletvekili şu anda Kdz. Ereğli’de haftalık yayın yapan yerel gazeteye 51 TL tazminat davası açması gündeme bomba gibi düştü. Biz basın özgürlüğü savunucusu olduklarını söyleyen CHP’lileri, Ünal beyi eleştirdiğim konularda şahsına münhasır hiçbir hakaret, rencide edici bir şey söylememişimdir. Sadece onun milletvekili olması hasebiyle yerelde ve genelde yapmadıklarını eleştirmemiz, basına karşı yapmış olduğu hakaretlere vermiş olduğumuz cevaplar karşısında şahsıma 51 bin TL’lik tazminat davası açarak bir türlü sansür, bir türlü kapatma, bir türlü yıldırma eylemi içerisine girmiştir.”

“CHP İKTİDARA GELDİĞİNDE BİZ DAHA ÇOK MAHKEMELERE GİDECEĞİZ”
CHP’nin sürekli olarak AK Parti’yi susturmakla eleştirdiğini anlatan Öztürk, kendisinde CHP’li bir vekil tarafından susturulmaya çalışıldığını söyledi. Öztürk konuşmasında, “AK Parti’yi basını susturmakla suçlayan CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, Kdz. Ereğli’de bir ilki gerçekleştirmiştir. Ben buradan tüm CHP’lilere sesleniyorum; eğer bunların demokrasi anlayışı buysa, eğer bunların basını savunma eylemleri buysa demek ki bunlar iktidara geldiğinde biz daha çok mahkemelere gideceğiz. Belki de zindanlara AK Parti’den daha fazla insanın atacağı düşüncesi içerisindeyim. Ben artık tarafım, mağdurum. Bu mağduriyetimin hukuk önünde giderileceğini gözlüyorum ama sakın ‘Sosyal demokratım’ deyip bu ülkede demokrasi havarisi kesilenlerin anti demokratik uygulamalarla basını susturmasının bir gerçeğinin Kdz. Ereğli gibi küçük bir ilçede yapmaları kamuoyuna verdiğim mesajın altını kalınca çizmiştir” dedi.

“SOL TANDANSLI BİR İNSANIM, ÜZÜLDÜĞÜM DE BU”
Kendisinin sol tandanslı bir gazeteci olduğunu ve CHP’li bir vekilin kendisine dava açmasına üzüldüğünü dile getiren Öztürk sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben ilerici ve demokrat bir insanım. 27 yıllık gazeteciyim. Kesinlikle sol tandanslı bir insanım. Bunu Ereğli’de bilmeyen yok, saklamaya da gerek görmüyorum. Benim maalesef üzüldüğüm de bu. Ben Mustafa Balbay’ın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Genel Başkanımız Atilla Sertel’in dava arkadaşıyım. Bunlar yıllardır basın özgürlüğünün kısıtlanması noktasında sıkıntı yaşayan insanlar. Silivri zindanlarında birçok gazeteci dostumla beraber oldum. Ama akıbetimiz de CHP’li milletvekili tarafından böyle bir dava açılması ile ciddi bir mağduriyet içerisindeyim. Yerel bir gazetenin aylık geliri malum. Biz gelirimizle 51 bin TL’yi ödemek ne mümkün. Böyle bir şey mümkün mü? Bu bizim ekonomik eylemimizi sona erdirmektir. CHP’li bir milletvekili siyasi görüşü ne olursa olsun onun gazetecilik hayatını söndürecek bir dava açmıştır. Açılan davadaki konular eleştiri sınırlarının ötesine geçmeyen, bir gazetecinin kendine göre eleştiri hakkını kullanmasıdır. O’nun bunları kabul edip etmemesi, kızıp kızmaması apayrı bir konu ama 51 bin TL çok ciddi bir rakam.”
Öztürk kendisine açılan tazminat davasının lehine sonuçlanması halinde CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş hakkında kendisi için “Ahlak yoksunu” dediği için dava açacağını ifade etti.

CHP’Lİ VEKİL DEMİRTAŞ: “GÜNDEMİMDE SEÇİM VAR”
Gazeteci Mehmet Öztürk’e açılan dava ile ilgili görüşlerini açıklayan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise, “Benim gündemimde bunlar yok. Gündemimizde seçim var” dedi. Kendisi hakkında eleştiri sınırlarını aşan yazılar kaleme alındığı için bu davaları açtığını dile getiren Demirtaş, benzer davaları başka gazeteciler için de açtığını ifade etti. Demirtaş, hakkında yazılan yazılar ve açılan davanın basın özgürlüğü ile bir ilgisi bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Editör: Pusula Gazetesi