Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olan Filyos Projesi ile ilgili olarak engeller aşılmaya çalışılırken, Zonguldak Valisi Ali Kaban, bir taraftan da çalışmalara başladı. Filyos Projesi bölgesindeki imar planı eksikliğini gidermek için Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile birlikte yürütülen proje kapsamında bölgenin havadan fotoğraflanarak, 3 boyutlu haritası oluşturuldu. 6 bin hektarlık alanın 20 bin fotoğrafı çekilerek imar konusunda geniş çaplı ve 3 boyutlu bir çalışma hazırlandı. Valilik binasında basın mensupları ile buluşan ve yapılan çalışma hakkında açıklamalarda bulunan, bölgenin en önemli eksikliklerinden birisinin imar eksikliği olduğunu ifade eden Vali Kaban, “Şunun bilinmesi gerekiyor, bu engeller bir şekilde aşılacaktır ve proje tamamlanacaktır. Bu kadar büyük bir proje asla askıda kalmaz. ‘Biz vilayet olarak bu konuda neler yapılabilir?’ diye baktık. Karşımıza çok önemli bir ayrıntı çıktı. O da bölgenin imar planı ihtiyacıdır. Zonguldak’ta yaşanan bir çarpık kentleşme var ve biz bu sorunun Filyos’ta da yaşanmaması için böyle bir çalışma yaptık. 6 bin hektarlık alan üzerinde yapılan çalışmayı 3 boyutlu şekilde printer metoduyla yaparak buraya getirdiler. Bu bölgede oluşması muhtemel 50 bin nüfusluk bir kentin sağlıklı bir imar yapılanması oluşturması amacıyla bir çalışma yaptık. Bunun için bize her türlü desteği veren üniversitemize teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” açıklamasında bulundu.

KABAN: “EĞER ÇALIŞMALAR BAŞLAMIŞ OLSAYDI, 1,5 YILDIR ÇALIŞMA YAPILMIŞ OLACAKTI”

Filyos Projesi’nin önemine dikkat çeken ve yaşanan süreci tekrar anlatan Kaban, “Filyos’ta liman, alt yapı, üst yapı, serbest endüstri ve serbest çalışma bölgeleri ile Türkiye için büyük bir öneme sahip olan bir proje var. Bunun yanında Filyos’a proje kapsamında yapılacak olan liman Türkiye’nin en büyük 3 limanından birisi olmaya aday bir liman olacak. Buda bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir önem taşıyor. Bu proje gerçekten çok büyük ve değerli bir proje... Projenin hali hazırda ilerlemekte olduğu bir sistem var. Bu sistem kapsamında geçtiğimiz yıl Şubat ayı sonunda liman alt yapı ihalesine çıkılmıştı. Güzel bir şekilde neticelenmişti. Ancak İdare Mahkemesi konusunda ve ihaleye giren firmaların şikayeti üzerine bazı aksaklıklar meydana geldi. Bu güne kadar da bu nedenle projeye başlanamadı. Geçtiğimiz yıl 140 milyon lira bir ödenek ayrılmıştı. Eğer çalışmalar başlamış olsaydı, bir buçuk yıldır çalışma yapılmış olacaktı. Projenin 3 yılda tamamlanması planlanıyordu. Kuş cenneti olarak nitelendirilen bölge ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vardı ve bunun yanında da kamulaştırmadan kaynaklanan sebepler doğrultusunda bir takım sorunlar meydana geldi” açıklamasında bulundu.

“BİR HARİTALAMA ÇALIŞMASI YAPILDI”

İmar konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Kaban, “Diğer konular muhtelif bakanlıklar tarafından takip ediliyor ve gereği neyse yapılıyor. Belediyenin dışında kalan ve İl Özel İdaresi kapsamına giren noktalarda bir imar planı eksikliği var ve bunu gidermek istedik. Bu konuyu değerli Rektörümüze açtık ve bu işi yapacaklarını belirttiler. Konuya çok yakın davrandılar ve kendilerine de teşekkür ediyorum. Canla-başla çalışarak bu işi bir noktaya getirmek için ellerinden geleni yaptılar. Zonguldak’ımızın en büyük sorunu çarpık kentleşmeden dolayı ortaya çıkan sorunlardır. Bu sorunların sonradan düzeltilmesi sıkıntılara neden oluyor. Bu nedenle benzer bir sorunun bölgede yaşanmasını önlemek için üniversitemiz ile birlikte attığımız bu adımla gereğini yerine getirmeye başlamış olduk. Bir haritalama çalışması yapıldı. Hava şartlarının olumsuz olması da tabi çalışmayı yavaşlattı. İnsansız hava araçları ile görüntü almaya çalıştılar. Ancak birkaç kez uçakları zarar gördü, düştü. Daha sonra kendileri özel bir uçakla uçmak zorunda kaldılar. Netice itibari ile çalışmalarını tamamladılar. Özel İdaremiz de bu aşamadan sonra imar planının yapılması aşaması olarak yollar, dini ve sanayi tesisler, eğitim alanları, spor alanları gibi bütün ayrıntıların işleneceği paftaların da İmar Bankası tarafından yapılacağının müjdesini de vermek isterim” ifadelerini kullandı.

ÖZER: “VALİ BEY’İN BİR TALİMATI İLE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VE KATKIYI VERMEYE HAZIRIZ”

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise, “Sayın Ali Kaban’a üniversitemize vermiş olduğu destek ve değerden dolayı teşekkür ediyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana bütün süreçlerde, bizim bilgi üretebildiğimiz bütün alanlarda bizlerin süreçlere dahil olmasına yardımcı oldu. Bunun için teşekkür ediyorum. Burada en önemli şey Geometrik Mühendisliği’nin bölge ile ilgili bir şeyi başarmış olmasıdır. 6 bin hektarlık alan için 20 binin üzerinde fotoğraflar alındı. Ben Geometrik Mühendisliği hocalarından Hakan ve Serkan Beylere de çok teşekkür ediyorum. Bölgeyle ilgili önemli bir çalışmada Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bizim de bir katkımız olmasından mutluluk duyuyoruz. Elimizden gelen ne varsa da yapmaya hazırız. Vali Bey’in bir talimatı ile her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazırız” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi